Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pare să „ţină aproape“ de autorităţile din Dolj. După împrumutul de 15 milioane de euro acordat recent Primăriei Craiova, BERD se dovedeşte „generoasă“ şi cu Compania de Apă „Oltenia“ (CAO), căreia urmează să-i acorde un împrumut substanţial de 39 de milioane de euro. Cu aceşti bani, societatea controlată de municipiul Craiova şi judeţul Dolj ar urma să acopere partea sa de cofinanţare în cadrul unui amplu proiect european privind extinderea aducţiunii de apă de la Isvarna.
În şedinţa ordinară de astăzi a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj se va vota împuternicirea preşedintelui Ion Prioteasa să semneze, în numele judeţului, un Preacord de Finanţare între Compania de Apă „Oltenia“ (CAO), municipiul Craiova, judeţul Dolj şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind acordarea unui împrumut pe termen lung societăţii care asigură serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în Dolj. Firma care are ca acţionari Consiliul Judeţean, municipiile şi oraşele din Dolj, plus comunele Breasta şi Călăraşi ar urma să contracteze de la BERD un împrumut în valoare de 39 de milioane de euro, cu care să acopere cofinanţarea în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014 – 2020. Este vorba, mai exact, de proiectul european de 434 de milioane de euro privind extinderea aducţiunii de apă de la Isvarna (fir II), care va fi implementat de Compania de Apă.
De altfel, potrivit raportului din spatele proiectului de hotărâre, CAO a şi depus în noiembrie 2018, la Ministerul Fondurilor Europene, cererea de finanţare a acestui proiect, însă pentru aprobarea ei Compania trebuia să facă dovada identificării resurselor pentru cofinanţarea proiectului. „În vederea acoperirii cotei de cofinanţare, CAO s-a adresat Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a obţinut un preacord de participare la proiect, prin acordarea unui împrumut în sumă estimată de 39.000.000 de euro. Această sumă a fost propusă de BERD să se acorde în două tranşe de 25.000.000 de euro („tranşa 1 angajată“), respectiv 14.000.000 de euro („tranşa 2 neangajată“), tranşă care va deveni disponibilă şi angajată numai după utilizarea integrală a tranşei 1 angajate“, se explică în raport. Tot aici se mai menţionează că diferenţa până la nivelul de cofinanţare estimat conform proiectului va fi acoperită de Companie din resurse proprii.
Dobânda ar fi sub 2% pe an
În condiţiile prevăzute în preacordul cu BERD, împrumutul ar urma să se acorde în euro sau echivalentul sumei în lei, într-o perioadă până la 30 iunie 2023, pentru o perioadă de până la 15 ani, cu termen de graţie de 4 ani. Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, în acest proiect se va implica nu doar Compania de Apă, ci şi municipiul Craiova şi judeţul Dolj, iar dobânda percepută de BERD pentru împrumutul de 39 de milioane de euro va fi una foarte mică, cu puţin peste 1% pe an. Aici ar fi contat şi relaţia bună pe care Primăria Craiova a dezvoltat-o cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de la care a obţinut recent un împrumut de 15 milioane de euro. „Dobânda este una foarte mică şi ea mai poate să scadă dacă respectăm anumite termene şi condiţii“, a mai spus Prioteasa. „Când vom avea această aducţiune, îţi va veni să bei numai apă de la robinet, pentru că este apă plată, apă de munte. O parte din banii europeni, adică din cei 434 milioane de euro, sunt şi pentru repararea conductei vechi“, a explicat preşedintele CJ Dolj.
Tot legat de acest proiect, pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Judeţean se află şi un proiect de hotărâre privind declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere a lucrărilor de utilitate publică „Reabilitare şi extindere aducţiune fir II Isvarna – Craiova“. De asemenea, astăzi se va aproba mandatarea lui Ion Prioteasa, în calitate de reprezentant al judeţului Dolj în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, să voteze modificarea Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare asigurate de Compania de Apă, în sensul eliminării apei de ploaie de pe facturile utilizatorilor casnici. „Pentru persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari/locatari, precum şi pentru suprafeţele utilizate în scop productiv – comercial cu specific agricol nu se facturează apa meteorică“, este menţiunea care va apărea în Regulamentul Companiei de Apă „Oltenia“.
CAO s-a mai împrumutat la BERD în 2013
Compania de Apă „Oltenia“ mai are în derulare un acord de împrumut cu BERD, încheiat la 10 septembrie 2013, în sumă de 57 de milioane de lei, cu termen final de rambursare 10 martie 2028. În plus, CAO mai plăteşte anual, către municipiul Craiova, suma de 7,7 milioane de lei, nivelul redevenţei pentru rambursarea împrumutului contractat de municipalitate pentru Programul ISPA.