0.6 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFetiță de trei ani cu gripă, în stare gravă

Fetiță de trei ani cu gripă, în stare gravă

Fetița se zbate între viață și moarte în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean de Urgență (Foto: arhiva GdS)

O fetiță se zbate între viață și moarte după ce a fost plimbată între mai multe spitale. Fetița de numai trei ani, care suferă de sindrom Down și leucemie, a luat gripa din spitale, așteptând să fie tratată, susțin părinții. Acum, micuța diagnosticată și cu gripă este în stare gravă și se află internată la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Craiova.

În plin sezon gripal, cazul unei fetițe internate la Spitalul Județean de Urgență Craiova atrage atenția asupra pericolului la care sunt expuși copiii sau adulții care au o imunitate scăzută. După ce a fost plimbată mai multe zile între spitalele din București și Craiova, organismul fetiței de numai trei ani din județul Olt a cedat.

Cum a început povestea?

Mama povestește că prima dată a sesizat că pe corpul fetiței a apărut o erupție. Speriată, a mers la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului din Caracal. „Mi-au zis că nu au medic de gardă epidemiolog și ne-au trimis la Slatina. De acolo, ne-au trimis la Infecțioase, tot în Slatina. Acolo medicul ne-a zis că ar fi o alergie și am primit tratament. După o săptămână a început să dispară erupția. Nu eram însă liniștită pentru că niciun medic nu i-a făcut fetei analize. Am mers la o clinică privată să facem un set de analize preveniv, să vadă de unde a plecat problema. Acolo am descoperit că hemograma nu arată bine, am mers la un medic pediatru, tot la Caracal. După ce a văzut hemograma ne-a recomandat să mergem de urgență la un spital din București sau la Spitalul Clinic Fundeni“, spune Paula Voinea, mama.

De la București, la Slatina și Craiova

Îngrijorați, părinții au plecat la un spital din București. Acolo, susțin ei, au așteptat de la ora 6.00 până la ora 14.00. În final, medicii i-au recoltat fetiței analize de sânge. Părinții susțin că în cele opt ore de așteptare fetița ar fi luat virusul gripal din spital, unde a intrat în contact cu alți copii bolnavi.
„Ea era sociabilă, a intrat în contact cu alți copii, am stat opt ore și cred că de acolo a luat virusul gripal. Acolo ne-au spus că are leucemie acută și ne-au dat trimitere către Institutul Fundeni, pentru că acolo au Secție de Hematologie. Am mers acolo la Urgență, ne-au întrebat dacă avem bilet de trimitere și pentru că nu am avut nu ne-au putut interna. Ne-am întors acasă să luăm bilet de trimitere, dar a făcut temperatură și am plecat cu ea la Spitalul din Slatina. S-au făcut din nou analize și
ne-au spus că are gripă“, adaugă mama.
Pentru că starea de sănătate a fetiței s-a înrăutățit, medicii de la Spitalul din Slatina au decis să o trimită la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. De aici, a ajuns la SJU Craiova.
„Au tratat-o la Craiova cu antibiotice. Starea s-a agravat, m-au trimis la Spitatul Județean Craiova pentru transfuzie de sânge, apoi din nou la Infecțioase. Ne-am plimbat între spitale și starea ei s-a agravat. Pentru că starea ei este tot mai gravă, ne-au trimis la ATI la Spitalul Județean Craiova. Ne-au spus că este în fază terminală, că încep să îi cedeze organele“, spune mama revoltată.

Medicii nu îi dau multe șanse fetiței

„Starea generală este gravă, cu prognostic destul de grav. Acum se află în continuare la ATI, este intubată și ventilată mecanic. Copilul este cunoscut cu probleme de sănătate mai vechi, un sindrom Down la care s-a adăugat o formă gravă de leucemie și în evoluție a contactat un virus gripal de tip A“, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt în cadrul SJU Craiova.

Recomandări pentru prevenirea gripei

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; Continuarea vaccinării antigripale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS