6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIon Prioteasa: „Stadionul Tineretului este o problemă care ne stă în gât“

Ion Prioteasa: „Stadionul Tineretului este o problemă care ne stă în gât“

Stadionul Tineretului din Craiova a ajuns o ruină în aşteptarea unei hotărâri de guvern salvatoare (Foto: Lucian Anghel)

Soarta stadionului Tineretului din Craiova depinde, de peste 15 ani, de modificarea unei hotărâri de guvern, care la vremea respectivă s-a dovedit incompletă (nu se preciza suprafața de teren preluată de Consiliul Judeţean Dolj). La rândul său, CJ Dolj nu a putut să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex sportiv şi nu a putut face nimic pentru salvarea legendarei arene a fotbalului din Bănie. „Stadionul Tineretului este o problemă care ne stă în gât“, susţine preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care speră ca până în vară să apară o hotărâre de guvern completă.

În vara anului trecut (17 iulie 2018), Gazeta de Sud prezenta, în articolul „Stadionul Tineretului, prins în ițele ministerelor“, situaţia arenei de legendă a fotbalului din Bănie, unde a evoluat Universitatea Craiova de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964). Soarta acestui stadion, ajuns între timp o ruină, a depins în ultimii 15 ani de modificarea unei hotărâri de guvern (HG), care s-a dovedit incompletă de la început. Anul trecut se spera ca modificarea respectivă, care trebuia iniţiată de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), să ajungă pe ordinea de zi a unei şedinţe de guvern, iar Consiliul Judeţean (CJ) Dolj să intre, în sfârşit, în posesia întregului complex sportiv (în hotărârea de guvern dată în septembrie 2003 nu se preciza suprafața de teren preluată de CJ şi nici alte obiecte de inventar). Din vară şi până în prezent nu s-a schimbat însă mare lucru, iar textul cu modificarea se plimbă şi acum între ministere.
În urmă cu un an, Consiliul Judeţean Dolj aproba, în şedinţă ordinară, un proiect de hotărâre privind solicitarea modificării punctului 7 din anexa la HG nr. 1099/18.09.2003, chiar punctul cu pricina. „Proiectul de modificare a hotărârii de guvern din 2003 a fost depus de Consiliul Județean, în luna februarie (anul 2018 – n.r.), la Ministerul Dezvoltării și, urmând circuitul documentelor, el a ajuns la Ministerul Tineretului și Sportului, for care trebuie să fie inițiatorul acestei modificări. În prezent, proiectul se află în stadiul de primire a avizelor de către MTS de la alte trei ministere, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, pentru a întruni forma finală care să fie introdusă pe ordinea de zi a unei ședințe de guvern și astfel să fie operată modificarea necesară“, explica, în vara anului trecut, Cosmin Durle, administratorul public al județului Dolj.

„Încă nu ştim ce am putea face în locul stadionului Tineretului“

Ce s-a mai întâmplat de atunci şi până acum? Nu mare lucru. Potrivit administratorului public al Doljului, modificarea cu pricina ar fi tot la stadiul de obţinere a avizelor înainte de a ajunge pe masa guvernului. „MTS a înaintat materialul respectiv, am înţeles că s-a primit un acord de la Ministerul Dezvoltării, iar acum se aşteaptă după avizul Ministerului Finanțelor Publice, iar apoi după cel al Ministerului Justiției“, a precizat Cosmin Durle. „Stadionul Tineretului este o problemă care ne stă în gât. Am avea şi bani pentru el, dar suntem în continuare prinşi într-un proiect de hotărâre de guvern care a tot circulat între Ministerul de Finanţe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Dezvoltării şi nici acum nu este rezolvată problema. Ultima discuţie a fost că în prima parte a acestui an, stadionul ar putea să intre pe o hotărâre de guvern“, spunea, recent, şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Acesta nu ştie însă şi ce s-ar putea realiza pe locul legendarei arene, însă un lucru ar fi cert: nu va fi un teren de fotbal. „Încă nu ştim ce am putea face acolo şi suntem deschişi la orice propunere venită din partea craiovenilor. Nu o să mai fie teren de fotbal, pentru că sunt destule în zonă, s-au făcut şi terenurile din Lunca Jiului, dar vrem să fie ceva special, un complex sportiv sau social, cu terenuri de tenis, poate un patinoar, cu un parc pentru relaxare, ceva, ce îşi doresc oamenii. Aşteptăm propuneri“, a mai spus Prioteasa.
În ultimii ani, preşedintele CJ Dolj și-a tot exprimat intenția de a întreba craiovenii ce doresc în locul stadionului Tineretului. GdS a şi realizat, în februarie 2018, un mic sondaj printre cititori cu privire la noua destinație a complexului, iar ideile au fost variate: de la bazin olimpic, patinoar și terenuri de tenis acoperite ca în Australia și SUA, la proiecte imobiliare mixte cu birouri, parcuri, retail și entertainment ca în Timișoara sau complexuri sportive ca la Madrid.

Istoricul unei hotărâri de guvern fără efect

În septembrie 2003, printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 1099/18.09.2003), Consiliul Judeţean Dolj intra în posesia stadionului de pe bulevardul Știrbei Vodă, însă textul actului normativ făcea referire doar la „stadion de fotbal cu două tribune“, fără a se menţiona vreo suprafaţă de teren, suprafață construită sau alte obiecte de inventar. Cum stadionul Tineretului avea în componenţă şi vestiare, case de bilete, terenuri de tenis betonate și cabine pentru rezerve, când CJ a încercat să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex sportiv, cererea i-a fost respinsă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, pe motiv că în anexa la hotărârea de guvern imobilul este descris generic. Consiliul Judeţean a explicat că a preluat de la Clubul Sportiv Municipal Craiova bunurile care ţin de stadion, pe baza unei inventarieri faptice, dar ele nu au apărut descrise clar şi în hotărârea de guvern dată în 2003, iar de aici problema la care nu s-a găsit o rezolvare în cei 15 ani care au urmat acestei hotărâri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS