6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn Muzeu al Comunismului, proiectul pentru fostul muzeu din Scornicești

Un Muzeu al Comunismului, proiectul pentru fostul muzeu din Scornicești

Muzeul Județean Olt a lansat de puțin timp o provocare celor care păstrează diverse obiecte din perioada comunistă și care sunt de accord să le doneze pentru o colecție muzeală. Proiectul vizează înființarea unui muzeu al comunismului în localitatea în care s-a născut Nicolae Ceaușescu.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, odată cu deschiderea expoziției „Artă și meșteșug în miniatură“, în cadrul căreia sunt expuse sute de păpuși îmbrăcate în costume populare, toate comercializate în perioada comunistă, s-a lansat în mediul virtual și provocarea de a contribui la o colecție de muzeu cu obiecte din vremea comunistă. Deși primul pas este acela ca aceste obiecte să fie expuse într-o expoziție temporară, proiectul este cu bătaie mai lungă și presupune reînființarea muzeului din Scornicești, distrus imediat după 1989, care ar urma să fie Muzeul Comunismului.
„Nimeni nu poate scoate perioada comunistă din istoria noastră recentă. Vă invităm, așadar, să retrăim pas cu pas epoca în care părinții noștrii a trebuit să ne crească muncind în trei schimburi, iar noi, generația copiilor „decreței“ sau a celor „cu cheia la gât” să ne găsim „pasiuni” precum cititul (colecția BPT, Biblioteca Școlarului ș.a.), muzica (în special cea corală, prin participarea la Festivalul Național „Cântarea României”), șahul, colecționarea de timbre poștale, surprize din pachetele de gumă de mestecat, cartoane din cutiile de chibrituri, capace de sticle, practicarea unor sporturi (atletism, volei, fotbal, gimnastică, handbal, rugbi, lupte greco-romane, judo, karting ș.a – vezi DACIADA), participarea la construirea de navomodele și rachetomodele, confecționarea ierbarelor, insectarelor și a caietelor tip oracol.
Noi am învățat să citim la lumina lămpii, nu ne-am jucat pe calculatoare sau telefoane mobile. Nu sună a frustrare, ci mai degrabă a chemare spre aprofundarea unor lucruri ce țin de perenitate… Nu putem blama copilăria noastră din cauza unei ideologii în vogă timp de 50 de ani.
Generațiile de după 1989 trebuie să afle adevărul chiar dacă sună dureros, chiar dacă o să fim stigmatizați și trimiși în categoria nostalgicilor. Noi am mers la școală când nu aveam căldură și lumină, am stat la cozile pentru lapte, ouă, carne și am mâncat pâine pe cartelă.
Muzeul Județean Olt vă așteaptă așadar în fiecare zi să veniți fiecare cu un obiect din perioada de dinainte de 1989 pentru a depăna amintiri din așa-numita „epocă de aur“! Copiii noștri trebuie să afle cum au trăit părinții lor chiar dacă unii o să creadă că „am trăit în preistorie”“, este mesajul managerului Muzeului Județean Olt, istoricul Laurențiu Guțică-Florescu, postat pe contul oficial de Facebook al muzeului.
Primele obiecte au și ajuns, de altfel, la sediul instituției din Slatina, obiecte familiare fiecăruia dintre cei care am copilărit, măcar, în comunism: televizoare alb-negru, pick-up-uri, milieuri, râșnițe de cafea, păpuși, manuale școlare cu chipul tovarășului Nicolae Ceaușescu, „arsenalul“ pionierilor și șoimilor patriei, jocurile folosite de copii, pentru care părinții stăteau la cozi imense, cărți din îndrăgitele colecții enumerate de istoric etc. Toate acestea vor fi expuse în toamnă, însă se speră să fie adunate mult mai multe, astfel încât fostul muzeu din Scornicești, cândva o instituție reprezentativă, să poată fi refăcut cu acest specific de muzeu al comunismului.
„Dacă reușim să strângem cât mai multe obiecte, acestea vor merge într-o expoziție de bază acolo cu tot ceea ce a însemnat comunismul. (…) E un brand, dar noi nu ne dăm seama, pentru că în toate țările din jurul nostru, foste socialiste, există case memoriale. A fost un proiect european, s-au dat bani pe treaba asta, s-a spijinit înființarea așa-ziselor muzee roșii, numai la noi nu s-a făcut nimic, pentru că era incert statutul proprietății“, a declarat istoricul Laurențiu Guțică-Florescu, menționând că are în intenție să poarte discuții cu moștenitorii fostului președinte Nicolae Ceaușescu în vederea punerii în valoare a casei memoriale din Scornicești și a introducerii acesteia într-un circuit care să se încheie, eventual, la Târgoviște, locul în care fostul președinte a fost executat și unde autoritățile au făcut deja un astfel de demers, punând în valoare sala în care a fost judecat și locul execuției.
„Muzeul din Scornicești era, în 1989, un muzeu-etalon, la care lucraseră cele mai bune firme muzeografice din România. Atunci s-a devalizat muzeul, s-au spart tablouri, portretele s-au aruncat în closet, lucruri de genul ăsta, foarte urate“, a mai spus istoricul, vorbind despre fostul muzeu al orașului Scornicești, astăzi în paragină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS