-3.3 C
Craiova
miercuri, 19 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalFocare de varicelă în şcoli din Olt

Focare de varicelă în şcoli din Olt

Mai multe focare de varicelă, unele confirmate oficial, altele despre care vorbesc părinții pe rețelele de socializare, au apărut în județul Olt.

Două focare de varicelă, în două unități școlare din medicul urban, din Slatina și Balș, au fost raportate Direcției de Sănătate Publică Olt, în total 18 copii fiind afectați. Despre focare în mult mai multe unități școlare vorbesc, în schimb, părinții, pe rețelele de socializare, unde circulă, de asemenea, și sfaturi privitoare la îngrijire.
Medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu vorbește despre controversata baie pe perioada în care pacienții se confruntă cu erupția în valuri, dar și despre pericolul mare pe care îl reprezintă varicela, considerată o „boală a copilăriei“ simplă, prin care „trebuie să treci pentru a te imuniza“.
„Eu recomand ca în primele două – trei zile să nu facă baie, pentru că atunci (veziculele – n.r.) sunt mai friabile. Dacă se rup, sunt și contagioase, dar rămân urme. O baie ușoară putem face însă, măcar în zonele importante“, a spus medicul, demontând, astfel, o teorie mai veche a pediatrilor, conform căreia pe perioada cât se produce erupția și până când bubițele se cicatrizează nu s-ar recomanda spălarea.

„Varicela poate să aibă niște complicații cumplite“

Diagnosticul de varicelă trebuie pus de către un medic. Trebuie știut că perioada de incubație este de până la două săptămâni, foarte rar trei, ceea ce înseamnă că de la contactul cu o persoană bolnavă de varicelă și până la apariția erupției trebuie să treacă acest timp. Pentru a preveni, însă, o formă gravă de boală, în primele două zile de la contactul cu o persoană bolnavă ne putem vaccina.
Primul vaccin se poate administra copiilor la vârsta de un an și cinci luni, revenind cu o nouă doză la șapte ani. Trebuie știut faptul că și adulții pot face acest vaccin. Vaccinul nu este prevăzut în calendarul național de imunizări, dar se poate obține contra cost din farmacii, la prețuri între 150 şi 200 de lei.
„Eu recomand vaccinarea. Se fac două vaccinuri, unul după vârsta de 18 luni și unul pe la 7 ani. Varicela poate să aibă niște complicații cumplite. Encefalita variceloasă este aproape mortală și rămâne cu niște sechele teribile. Eu am avut unul din copilași cu așa ceva. (…) Dacă, de exemplu, ai intrat în contact cu cineva care are varicelă și îl faci în prima sau a doua zi, evoluția este mult mai ușoară. La varicelă se recomandă vaccinarea chiar dacă ai intrat în contact“, a mai spus medicul.
Pacienții afectați de varicelă au nevoie de izolare la domiciliu (dacă medicul nu are altă indicație) și de o îngrijire specială. Având în vedere că boala se manifestă nu doar la vedere, e nevoie de precauții.
„Se dau antiinflamatorii, antipruriginoase, în funcție de vârstă. Atenție să nu rupă veziculele, mâncăruri semilichide, pentru că sunt și în gură și pe tot tractul digestiv, și să nu-l stresezi. Lichide foarte multe, vitamine, pentru a nu scădea imunitatea. Să se alimenteze corespunzător, nu le dai ardei, fasole, tocături, să nu bea băuturi iritante – carbogazoase etc. Trebuie aerisită tot timpul camera“, a mai recomandat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS