8.1 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu refuzat slujbele, au pierdut ajutorul social

Au refuzat slujbele, au pierdut ajutorul social

În Dolj au fost sistate, anul trecut, ajutoarele sociale pentru 90 de beneficiari ai legii venitului minim garantat, iar 19 şomeri s-au ales cu indemnizaţia tăiată pentru că au refuzat locurile de muncă puse la dispoziţie. Unii dintre asistaţii social au refuzat şi să se înscrie la cursuri de recalificare, motiv pentru care au pierdut ajutorul de la stat. Sistările continuă şi în 2019.

Faptul că anumiţi asistaţi social apţi de muncă preferă să trăiască din venitul minim garantat plătit de stat şi refuză să muncească nu este un mit, ci o realitate. Zeci astfel de cazuri au fost descoperite de autorităţile doljene anul trecut şi au fost „taxate“ cu sistarea plăţii ajutoarelor sociale.
Anul trecut, 90 de asistaţi social din Dolj s-au ales cu ajutorul social tăiat, fie din cauză că au refuzat un loc de muncă, fie pentru că au refuzat să se înscrie la cursurile de formare profesională. Potrivit legii, refuzul beneficiarilor de ajutor social de a accepta un loc de muncă ce li se oferă conduce la suspendarea drepturilor băneşti ce reprezintă ajutorul social. Aceleaşi consecinţe sunt valabile şi pentru beneficiarii legii venitului minim garantat care refuză să facă o serie de cursuri de recalificare.
Suspendarea drepturilor se face de către instituţia prin intermediul căreia se şi plătesc ajutoarele sociale în judeţ, respectiv Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale (AJPIS) Dolj. Instituţia a răspuns întrebărilor GdS legate de numărul asistaţilor social cărora li s-a tăiat ajutorul social: „Ca urmare a refuzului unui loc de muncă în 2018, plata drepturilor privind venitul minim garantat a fost suspendată de către AJPIS Dolj pentru 37 de beneficiari, iar pentru refuzul înscrierii la cursurile de formare profesională în anul 2018, AJPIS a suspendat plata pentru 53 de beneficiari ai venitului minim garantat“.
În perioada scursă din anul 2019, AJPIS Dolj a suspendat plata pentru un beneficiar de ajutor social care a refuzat un loc de muncă, iar pentru alţi trei beneficiari ai Legii venitului minim garantat plăţile au fost suspendate pe motiv că aceştia au refuzat înscrierea la cursuri de formare profesională în anul 2019.
Iată din ce localităţi de domiciliu provin asistaţii social cărora li s-au tăiat drepturile băneşti pe Legea venitului minim garantat: Argetoaia, Băileşti, Bârca, Brabova, Bratovoieşti, Breasta, Bucovăţ, Castranova, Craiova, Daneţi, Dobreşti, Gighera, Giubega, Greceşti, Goicea, Lipovu, Malu Mare, Mischii, Murgaşi, Piscu Vechi, Radovan, Robăneşti, Sadova, Sălcuţa, Seaca de Câmp, Şimnicu de Sus, Ţuglui şi Urzicuţa.

Şi unii şomeri s-au ales cu indemnizaţia suspendată

Şomerii care refuză un loc de muncă aferent competenţelor lor se aleg cu tăierea indemnizaţiei de şomaj. Anul trecut, doar 19 şomeri indemnizaţi au refuzat locurile de muncă propuse şi s-au ales cu sistarea indemnizaţiei de şomaj. „În cursul anului 2018, la nivelul județului Dolj, 42 de persoane aflate în evidența agenției au refuzat un loc de muncă. Dintre acestea, 19 persoane au provenit din rândul beneficiarilor de indemnizație de șomaj și 23 de persoane au fost șomeri neindemnizați, beneficiari de venit minim garantat. Referitor la șomerii indemnizați, aceștia au o serie de obligații stabilite prin lege printre care și aceea de a nu refuza un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale și nivelului studiilor. În cazul acestor persoane a fost încetată plata indemnizației de șomaj“, au precizat reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.
Cu toate că procentul celor care s-au ales cu sistarea indemnizaţiei de şomaj, ca urmare a refuzării unui loc de muncă, este destul de mic în comparaţie cu numărul total al şomerilor, mai exact este sub 1% din total şomeri indemnizaţi, important este ca persoanele aflate în perioada şomajului să ştie la ce să se aştepte dacă refuză să muncească. La finele anului 2018, numărul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Dolj a scăzut la 19.728 de persoane (șomeri înregistrați), comparativ cu anul 2017, când erau 23.331 de șomeri înregistrați la finele lunii decembrie. Dintre aceştia, numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut de la 20.167 persoane la finele anului 2017, la 17.200 de persoane la data de 31 decembrie 2018, a informat AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS