-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţiile, obligate să adopte un regulament al blocului

Asociaţiile, obligate să adopte un regulament al blocului

Asociațiile de proprietari din Craiova sunt obligate să adopte, până în septembrie 2019, un regulament al blocului, potrivit noii legislații privind asociațiile de proprietari, dar şi să-și actualizeze statutul. La aproape două luni de la apariţia legii asociaţiilor, autoritățile au publicat modelul celor două documente care stabilesc normele și regulile traiului la bloc și ale căror prevederi trebuie respectate de către toți cei care intră în condominiu.

Asociaţiile de proprietari trebuie să aprobe un nou statut, dar şi un regulament al condominiului, adică un document de ordine interioară al asociației de proprietari „care conține totalitatea instrucțiunilor, normelor, regulilor care stabilesc și asigură ordinea și buna funcționare a condominiului“. Legea nr. 196/2018 făcea vorbire despre cele două documente, dar forma şi conţinutul acestora au fost adoptate abia la sfârşitul lunii februarie 2019. Prin urmare, asociaţiile trebuie să discute şi să aprobe cu acordul majorității proprietarilor, în Adunarea Generală, Statutul asociaţiei şi Regulamentul. Documentul în care se vor înscrie regulile de comportament în bloc, numit Regulamentul condominiului, trebuie adoptat până în septembrie 2019. „Regulamentul conține regulile și condițiile de folosință a părților comune ale condominiului și normele de conduită și bună vecinătate dintre proprietari“, se arată în art. 2 al Regulamentului.
Aceste norme trebuie respectate de proprietari, dar şi de persoanele care locuiesc o perioadă determinată într-un bloc, cum ar fi chiriaşii. Conform acestuia, locatarii trebuie să menţină curăţenia în bloc, să nu-şi abandoneze diverse obiecte pe spaţiul comun, să nu depoziteze în bloc substanţe sau deşeuri periculoase. Totodată, „este interzisă tulburarea, fără drept, a liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă. Este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22.00 – 8.00, 13.00 – 14.00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare“, se precizează în alin 1,2, art.19,
Regulamentul face vorbire şi despre deţinătorii de animale care „au obligația să respecte prevederile legale pentru deținerea acestora, precum și obligația de a nu tulbura liniștea locatarilor, de a menține curățenia pe spațiile comune, precum și de a lua toate măsurile necesare pentru a nu aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari“, art. 20 din Regulament.
Cele menţionate în Regulament, aşa cum l-a conceput legiuitorul, pot fi completate cu acordul majorității proprietarilor din condominiu și va fi adus la cunoștință, prin afișare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, în termen de şapte zile de la adoptare. De exemplu, pot fi puşi să plătească o taxă cei care deţin câini.
Mai multe detalii puteţi afla aici.

Un nou statut al asociaţiei de proprietari

Asociaţiile de proprietari sunt, de asemenea, obligate să adopte, tot în Adunarea Generală, un nou statut. Acesta „reprezintă ansamblul dispozițiilor, adoptat de cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu, prin care se reglementează scopul, structura și modul de organizare și funcționare a asociației de proprietari, cu respectarea prevederilor Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor“, se arată în conţinutul cadru al Statutului asociației de proprietari.
Aici sunt trecute denumirea, sediul, durata de funcționare a asociației de proprietari, dar şi scopul asociației de proprietari şi structura veniturilor și a cheltuielilor asociației de proprietari.
În statut se face vorbire despre diferenţa dintre proprietarii din asociaţie şi proprietarii membri ai asociaţiei. „Prin membru al asociației de proprietari se înțelege proprietarul locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință din condominiu, semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociație, în condițiile Legii nr. 196/2018.(2) Prin proprietar se înțelege persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu“, alin 1, 2, art. 14 din Statut. La alineatul 1 se observă precizarea că proprietarii care nu sunt semnatari ai acordului de asociere trebuie să facă o cerere la asociaţie ca să devină membru conform prevederilor noii legi în materie.
În statut mai sunt trecute date despre modul de alegere a preşedintelui şi comitetului, precum şi îndatoririle acestora, dar şi atribuţiile administratorului.

Mai multe date puteţi afla aici.

Statutul se înregistrează la Judecătorie

„Orice modificare sau completare a statutului sau a acordului de asociere se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități“, alin 3, art. 21 din Legea nr. 196/2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS