0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj3,2 milioane de euro, reabilitarea Spitalului de Boli Infecţioase (VIDEO)

3,2 milioane de euro, reabilitarea Spitalului de Boli Infecţioase (VIDEO)

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova va fi reabilitat cu fonduri europene. Anveloparea a două corpuri de clădiri, vechi, din anii 1959, respectiv 1980 va „înghiţi“ 3,2 milioane de euro (20.688,226 lei). Banii se vor duce pe reabilitarea energetică, adică izolarea termică a pereţilor exteriori, a planşeului, înlocuire tâmplărie, montarea unui sistem alternativ de energie, ceea ce înseamnă montare de panouri solare şi fotovoltaice, modernizarea sistemului de producere apă caldă şi înlocuirea corpurilor de iluminat cu leduri. Perioada de implementare a proiectului este de maximum 64 de luni. Proiectul a fost semnat ieri, 11 martie, de Primăria Craiova şi de reprezentanţii ADR Sud-Vest Oltenia
„Scopul întâlnirii de astăzi este semnarea unui proiect european, un proiect destinat Spitalului «Victor Babeş». Este prezentă reprezentanta ADR Sud-Vest Oltenia şi managerul spitalului, Adina Turcu. Proiectul la care ne referim astăzi şi al cărui contract de finanţare îl vom semna se numeşte „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din municipiul Craiova, aparţinând sectorului de sănătate, Spitalul «Victor Babeş»“, a spus Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

Proiectul de reabilitare a Spitalului „Victor Babeş“ a fost semnat ieri (Foto: Lucian Anghel)

„În ceea ce priveşte contractul pe care îl semnăm astăzi este vorba despre reabilitarea a două clădiri din cadrul acestei unităţi spitaliceşti, Pavilionul C3 şi Pavilionul C4. Valoarea proiectului este de 3,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă 98% din valoarea totală eligibilă a programului. Conform datelor din proiect, Pavilionul C3 pentru contagioşi are regim de înălţime subsol, parter plus un etaj, o suprafaţă desfăşurată de 1.268 mp, iar anul dării în folosinţă este 1959. Pavilionul C4 pentru boli infecţioase are un regim de înălţime subsol, parter plus şase etaje, este din 1980, iar suprafaţa este de 7.761 mp. Principalele lucrări se referă la izolarea termică a pereţilor exteriori, a planşeului, înlocuire tâmplărie, montarea unui sistem alternativ de energie. Este vorba de panouri solare şi fotovoltaice, modernizarea sistemului de producere apă caldă, înlocuire corpuri de iluminat cu leduri. Perioada de implementare a proiectului este de maximum 64 de luni“, a spus Marilena Bogheanu, reprezentant ADR Sud-Vest Oltenia.
Totodată, aceasta a vorbit şi despre celelalte proiecte pe fonduri europene din Oltenia, dar şi ce proiecte a implementat primăria. Cu alte cuvinte, ce fonduri europene a atras Craiova.
„Am să vă dau date despre stadiul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Sunt depuse 950 de proiecte pe POR 2014-2020 care solicită 1,26 miliarde de euro. Până în momentul prezent, s-au semnat la nivelul regiunii 425 de contracte în valoare de 572 de milioane de euro şi mă refer la sumele nerambursabile. Craiova a reuşit, într-un an şi o lună, să depună, la ADR Sud-Vest Oltenia 24 de aplicaţii, dar în realitate sunt 28 pentru că mai sunt şi alte contracte depuse la Ministerul Dezvoltării, dar şi pe SUERD. Cele 24 de aplicaţii solicită 103 miliarde de euro. S-au semnat, cu cel de astăzi, şapte contracte în valoare de 20 de milioane de euro. Este vorba de patru proiecte pentru eficienţă energetică, este vorba despre proiectul cu Parcul «Romanescu» şi ştim că se va deconta o sumă de 11,5 milioane de euro şi se va realiza în acest proiect şi reabilitarea podului suspendat şi proiectul de astăzi. Pe SUERD s-a contractat un proiect. Este vorba despre reabilitarea Casei «Rusănescu». Au fost depuse proiecte pe şase domenii principale de către primărie: reabilitarea energetică pentru clădiri publice, pentru clădiri rezidenţiale. Pentru domeniul sănătăţii este vorba de Spitalul Municipal «Filantropia». Acest proiect este în fază de avizare la Ministerul Dezvoltării şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. Din punct de vedere educaţional, pe Axa 10 a programului sunt multe proiecte depuse – şapte grădiniţe, Şcoala «Gheorghe Ţiţeica», Şcoala generală «Mircea Eliade» şi Colegiul tehnic de industrie alimentară. Pe patrimoniu am menţionat Parcul şi Casa «Rusănescu». Pe transport, primăria a solicitat sume importante pentru 17 tramvaie noi, modernizarea Depoului de tramvaie, staţii pentru alimentare electrică a tramvaiului. Pentru autobuze s-a depus pe 8 martie o aplicaţie pentru 30 de autobuze plus încă 16. Vor fi 46 de autobuze noi pentru transportul local, iar în domeniul incluziune socială este proiectul cu zona Fântâna Popova, iar primăria mai are în pregătire un alt proiect «Reabilitare Balta Cernele», care presupune decolmatare lac, amenajare, un drum de 3 km, locuri de joacă, alei, iluminat. Trebuie ca, până pe 31 de mai, proiectul să fie revizuit pentru că suma este foarte mare, iar valoarea maximă, conform Ghidului, este de 5 milioane de euro“, a precizat Marilena Bogheanu.

Reabilitarea Spitalului “Victor Babeş” va costa 20.688,226 lei

Valoarea tuturor proiectelor

„Valoarea tuturor proiectelor depuse de Primăria Craiova este de 161.666. 617 milioane de euro. Vorbesc aici de toate proiectele. Deocamdată, nu s-a depus Proiectul pentru Balta Cernele cu o valoare de aproximativ 5 milioane de euro“, a spus Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS