-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExecutorul Drăgoi, arestat în lipsă pentru 29 de infracţiuni

Executorul Drăgoi, arestat în lipsă pentru 29 de infracţiuni

Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea în lipsă a executorului Drăgoi, care este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune sau abuz în serviciu

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus arestarea preventivă în lipsă a executorului judecătoresc Mihai Drăgoi, acuzat de procurorii craioveni de comiterea a nu mai puţin de 29 de infracţiuni. Anchetatorii susţin că executorul Drăgoi a păgubit cu aproximativ 1,7 milioane de euro un număr de 32 de persoane, de la care a primit diverse sume de bani pentru cumpărarea unor imobile aflate în procedură de executare.

Gazeta de Sud a prezentat cazul executorului judecătoresc Mihai Drăgoi încă din septembrie 2018 („Executorul Drăgoi, dispărut fără urmă“ – 27 septembrie 2018). La acea vreme, executorul Drăgoi era căutat de creditori pentru sume uriașe de bani, motiv pentru care ar fi fugit din ţară. Mihai Drăgoi a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj până în 2011, când a renunțat la magistratură și a devenit executor judecătoresc. Anchetatorii nu au confirmat atunci pentru GdS dacă pe numele executorului Drăgoi fusese depusă vreo plângere penală, însă se pare că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au făcut lumină în acest caz.

Acuzat de comiterea a 29 de infracţiuni

Potrivit procurorilor craioveni, executorul Drăgoi este cercetat pentru comiterea a 15 infracţiuni de înşelăciune, patru de înşelăciune în formă continuată, o infracţiune de delapidare în formă continuată, o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru infracţiuni de abuz în serviciu în formă continuată, o infracţiune de abuz în serviciu, două infracţiuni de abuz de încredere şi o infracţiune de fals în declaraţii în formă continuată.
Anchetatorii susţin că, între anii 2015-2018, Mihai Drăgoi, „în calitate de executor judecătoresc, a întocmit, în cadrul unor dosare de executare, acte nelegale de executare, prin care a atestat că anumite persoane fizice au depus sume de bani, cu titlu de preţ/avans preţ, pentru cumpărarea unor imobile aflate în procedura de executare – cu menţiunea că unul şi acelaşi imobil, ce făcea obiectul executării silite, a fost înstrăinat mai multor persoane vătămate, fără însă a distribui preţul creditorilor din dosarele de executare“.
Acelaşi Drăgoi mai este acuzat că, „în calitate de persoană fizică, dar folosindu-se de calitatea sa de executor judecătoresc şi fost procuror, a încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni notariale bilaterale de vânzare-cumpărare, prin care promitea să le vândă imobile situate în Craiova, asupra cărora urma să dobândească dreptul de proprietate în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare încheiate de el cu proprietarul SC S.T. SRL, cu menţiunea că unul şi acelaşi imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată şi preţul acestuia de la fiecare dintre aceste persoane“, au mai precizat procurorii craioveni.

Păgubiţi cu 1,7 milioane de euro

Anchetatorii au mai precizat că executorul Drăgoi „a creat convingerea unor persoane vătămate că, în calitatea sa de executor judecătoresc, deţine informaţii reale cu privire la imobile aflate în procedurile de executare, astfel încât le poate transfera dreptul de proprietate asupra acestor imobile, în schimbul unui preţ avantajos în raport cu preţul pieţei, determinând aceste persoane să-i remită sume importante de bani cu titlu de preţ/avans preţ. Prejudiciul total creat prin activitatea infracţională, desfăşurată de inculpatul D.M., se ridică la suma de aproximativ 8.293.171 lei (circa 1.700.000 euro), fiind prejudiciate un număr de 32 de persoane vătămate“.
De asemenea, acelaşi Drăgoi şi-ar fi însuşit sume importante de bani din conturile de consemnare ale BEJ Drăgoi Mihai, prin viramente în conturile personale ori prin retrageri în numerar. Banii proveneau de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive, organizate de Drăgoi. Se pare că executorul Drăgoi este tot „dispărut“, aşa că procurorii craioveni au cerut şi obţinut, pe 21 martie, arestarea în lipsă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile. Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost contestată la Înalta Curte, instanţă care urmează să se pronunţe pe data de 2 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS