2.8 C
Craiova
miercuri, 6 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine-i tare în parcarea blocului?

Cine-i tare în parcarea blocului?

Locatarii şi-au marcat locurile de parcare din faţa blocului (FOTO: Claudiu Tudor)

Problema locurilor de parcare în Craiova se rezolvă de cele mai multe ori prin metoda „cine-i tare în parcare“. Cam aşa procedează locuitorii urbei, cu precădere cei care locuiesc la bloc, când vine vorba să-şi „rezerve“, bineînţeles ilegal, locul de parcare din faţa imobilului. De la numere de înmatriculare scrise pe bloc, pe tăbliţe sau direct pe asfalt, la pietre sau sticle cu apă, la stâlpi sau indicatoare improvizate aşezate fără jenă în dreptul locului de parcare, ori bariere metalice, toate acestea sunt metode binecunoscute prin care craiovenii se fac stăpâni pe locurile de parcare de pe domeniul public.
Lipsa locurilor de parcare din Craiova este o problemă reală şi cetățenii o resimt în momentul în care încearcă să parcheze în alt cartier decât cel în care locuiesc, dar şi în faţa blocului unde au domiciliul, căci mereu se găseşte cel puţin un vecin care se consideră „stăpânul“ parcării. Craiovenii sunt inventivi şi au fost cazuri când un locatar a instalat pe un stâlp un indicator „Oprirea interzisă“. Asta pentru ca alți șoferi să nu parcheze lângă bordură și să blocheze mașinile parcate pe trotuar. Alt locatar a instalat un soi de barieră prevăzută cu un lacăt pentru a se asigura că nu îi va fi ocupat locul de parcare. Un altul a montat în asfalt, pe aleea care dă chiar în balconul apartamentului în care locuiește, un dispozitiv de blocare ce se folosește, de regulă, atunci când deții un loc personal de parcare. Asta în ciuda faptului că există o hotărâre de consiliu, HCL nr. 279/2011, care spune că rezervarea locurilor de parcare pe carosabil sau domeniu public, fără aprobarea consiliului local şi semnalizarea acestora cu altfel de însemne, marcaje sau dispozitive decât cele legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice și între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice.

Ultimul venit se alege cu ştergătoarele ridicate

Nici proprietarii din blocul 99A1 din Craioviţa Nouă nu au înţeles că parcarea din apropierea blocului nu le aparţine. Prin urmare, şi-au prins tăbliţe cu numerele de la autoturisme pe gardul metalic care îngrădeşte grădina blocului şi chiar dacă parcarea este goală, nici un alt locatar din blocurile învecinate nu are voie să-şi parcheze maşina pe locul astfel „marcat“. Un locatar recent mutat în cartier spune că la început a fost „avertizat“ prin ridicarea ştergătoarelor. Ulterior, acestea au fost forţate şi capota zgâriată, pe semne ca să înţeleagă mesajul că locul de parcare este „rezervat“. „Eu m-am mutat recent aici, în zonă. Am parcat maşina unde am găsit loc liber. Numai că tot o găseam cu ştergătoarele ridicate. Am observat că cei mai mulţi dintre locatari şi-au marcat locurile de parcare în diverse moduri şi probabil consideră că sunt doar ale lor. Ultima dată au tras de ştergătoare până le-au dat peste cap. Pur şi simplu mi-au zgâriat maşina, că se vede un semn pe capotă. Trebuie să merg la poliţie, fiindcă nu vreau să ajung la scandal, că oamenii nu înţeleg că aceste locuri de parcare nu le aparţin“, spune craioveanul.
Într-adevăr, multe din locurile de parcare din Craioviţa Nouă şi nu numai sunt marcate în fel şi chip ca în acest mod să se înţeleagă cine este „stăpânul“ lor.
Reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova au câteva recomandări pentru deţinătorii de autoturisme din urbe.
„Cine plăteşte vinieta nu este proprietar pe locul de parcare. În astfel de situații, cetățenii pot suna la Dispeceratul Poliției Locale sau la Telefonul cetățeanului. De asemenea, pot suna la Biroul Poliției Rutiere, care are competență să identifice utilizatorul oricărui autoturism. În cazul în care se ajunge la stări conflictuale, cea mai rapidă metodă de intervenție este anunțarea la sistemul unic de urgență 112“, a spus Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale.

Parcările rezidenţiale din Craiova, o rezolvare?

Consiliul Local Craiova a adoptat un proiect de regulament privind taxa de parcare pe domeniul public al municipiului. Acesta introduce conceptul de „parcare de reşedinţă cu plată pe domeniul public“, care se referă la parcările din jurul imobilelor, folosite în mod curent de craioveni. Pe scurt, primăria vrea să inventarieze toate locurile disponibile şi să instituie o taxă anuală pentru folosirea lor. Acolo unde locurile de parcare din jurul blocurilor sunt suficiente pentru toţi locatarii care deţin maşini, ele se atribuie în ordinea depunerii cererilor. Unde însă locurile sunt insuficiente, se organizează licitaţie publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS