Poliţia Locală Craiova a anunţat, luni, că va începe verificarea în cazul autovehiculelor pentru care proprietarii sau utilizatorii aveau obligaţia de a plăti la Direcţia de Impozite şi Taxe (DIT) Craiova taxa anuală de parcare, scadentă la 31 martie. Această săptămână va fi însă una dedicată prevenţiei, craiovenii urmând să fie informaţi de obligativitatea plăţii taxei de 41 de lei pentru parcarea pe domeniul public sau privat al municipiului. În vizorul poliţiştilor vor intra şi cei care îşi rezervă ilegal, sub orice formă, un loc de parcare pe domeniul public sau cei care se consideră stăpâni pe un anumit loc. „Achitarea taxei de parcare pe domeniul public nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul“, este mesajul Poliţiei Locale, care va fi afişat la majoritatea scărilor de bloc din Bănie.
De la 1 aprilie, în Craiova devine obligatorie achitarea contravalorii taxei de parcare, ce conferă dreptul proprietarilor/utilizatorilor de autovehicule de a parca pe proprietatea publică sau privată a municipiului, potrivit Regulamentului aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local. Taxa, în valoare de 41 de lei/an, se adresează celor ale căror vehicule sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova, şi ea trebuia achitată anticipat la Direcţia Impozite şi Taxe (DIT) până la primul termen de plată a impozitului mijloacelor de transport în anul fiscal de referinţă (31.03.2019). După această dată, îşi va intra în rol Poliţia Locală – Serviciul Circulaţie, care „va proceda la verificarea respectării prevederilor Hotărârii nr. 73/2019 şi la aplicarea măsurilor legale în cazul depistării de fapte ce încalcă actul normativ menționat“, după cum se precizează într-un comunicat emis, ieri, de Poliţia Locală Craiova. Cu alte cuvinte, se va trece la sancţiuni.
Acţiunea poliţiştilor locali nu este o noutate, ea derulându-se în fiecare an, începând cu luna aprilie, de când în Craiova s-a instituit taxa de parcare pe domeniul public. Şi tot ca în fiecare an, prima săptămână este dedicată prevenţiei, agenţii Poliţiei Locale având în plan doar să-i informeze pe şoferi de obligativitatea acestei taxe. „În perioada 8.04.2019 – 14.04.2019, poliţiștii locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei vor efectua activităţi de prevenire, prin care vor aduce la cunoştinţa proprietarilor/utilizatorilor de autovehicule obligațiile pe care le au pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, se mai arată în comunicatul Poliţiei Locale. Tot aici se mai menţionează că proprietarii/utilizatorii autovehiculelor care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a DIT Craiova şi care nu achită taxa pentru parcarea curentă pot plăti prin SMS parcarea ocazională pe domeniul public, pentru o zi sau o lună.
Sintagma „locul meu de parcare“, folosită ilegal
Pentru a reaminti persoanelor fizice sau juridice din Craiova care au în proprietate/folosinţă autovehicule de obligaţia plăţii taxei de parcare, poliţiştii locali au afişat pe majoritatea uşilor de acces în scările blocurilor sau la avizierele acestora comunicate în care sunt precizate prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 73/2019. Aici s-a insistat însă pe un aspect care a provocat şi încă provoacă multe controverse între vecini: sintagma „locul meu de parcare“. „Achitarea taxei de parcare pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul. Sintagma «locul meu de parcare» este folosită ilegal de unii proprietari/deținători de autovehicule, orice utilizator ce achită taxa de parcare având dreptul să parcheze, cu respectarea legislației rutiere, oriunde în municipiului Craiova, pe proprietatea publică/privată a autorității locale“, este mesajul ferm al Poliţiei Locale, afişat la majoritatea scărilor de bloc din Bănie, şi destinat, în special, celor care se consideră stăpâni pe un anumit loc de parcare.
Potrivit Regulamentului în vigoare, rezervarea sub orice formă a unui loc de parcare, prin amplasarea sau montarea ilegală a unor însemne/pancarte, prin folosirea unor marcaje ori a unor sisteme de blocare a accesului la locul de parcare reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 de lei şi 2.500 de lei. Amenzi se pot da şi pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public fără achitarea taxei de parcare, pentru nerespectarea marcajului rutier de parcare, astfel încât se ocupă mai multe locuri de parcare, sau pentru parcarea pe locurile cu plata prin SMS fără a achita această taxă. Cuantumul amenzilor este cuprins între 500 de lei şi 1.000 de lei – pentru persoanele fizice şi între 1.000 de lei şi 2.500 de lei – pentru persoanele juridice.
Verificarea se face de către poliţiştii locali cu ajutorul tabletelor din dotare, simpla introducere a numărului de înmatriculare putând confirma dacă pentru autoturismul respectiv a fost plătită sau nu taxa de parcare. „În cazul în care proprietarii/utilizatorii autovehiculelor nu pot fi identificați, precum şi în cazul în care autovehiculele sunt înmatriculate în alte state, iar pentru acestea nu au fost achitate taxele de parcare menţionate mai sus, se poate dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a acestora de pe domeniul public“, mai spune Poliţia Locală. Poliţiştii informează cetăţenii că pot suna la dispeceratul instituţiei (la numerele 0251.510.154 / 0351.451.040) sau la telefonul cetăţeanului (0251.984) dacă cineva îşi rezervă ilegal un loc de parcare sau dacă are maşina blocată în parcare de către un alt autoturism. În schimb, dacă îţi găseşti maşina avariată în parcare sau dacă descoperi în parbriz vreun bileţel de ameninţare din cauza locului ocupat, trebuie să te adresezi celei mai apropiate secţii de poliţie.
Cât costă parcarea în Craiova
Taxa de parcare pe domeniul public sau privat al Craiovei, pentru şoferii ale căror vehicule sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului, se plăteşte o dată pe an, până la data de 31 martie, şi este în cuantum de 41 de lei. Pentru locurile de parcare cu plata prin SMS semnalizate ca atare şi amenajate în centrul oraşului, se achită o taxă separată de 0,50 euro + TVA (în oricare din rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom România Mobile şi Vodafone) / pe ora de parcare. Cei care nu au maşinile înregistrare la Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova, dar parchează pe domeniul public sau privat al municipiului au varianta de a plăti o taxă de parcare pentru o zi sau pentru o lună (parcare ocazională), prin SMS la numărul 7420, cu textul 386 urmat de numărul de înmatriculare al maşinii (tarif 0,25 euro + TVA), respectiv SMS la 7420, cu textul 387 şi numărul maşinii (tarif 3 euro + TVA).