Nici măcar noua lege a asociaţiilor de proprietari – Legea 196/2018 – nu i-a lămurit pe aceştia în privinţa modului în care se țin adunările generale. Certurile, scandalurile, ruperea proceselor-verbale, convocarea după ureche a proprietarilor, suspendarea şi multe alte metehne încă marchează întrunirile anuale ale proprietarilor. Locatarii tot nu au înţeles condiţiile care trebuie întrunite pentru convocarea/reconvocarea adunărilor generale şi, ce este mai grav, la fel de habarnişti sunt și reprezentanţii lor. Într-o astfel de situaţie se găseşte Asociaţia de proprietari nr. 8 Lăpuş, dar şi Asociaţia de proprietari Anul 1848, care şi-au suspendat adunările generale din varii motive. În cazul primei asociaţii, preşedintele s-a supărat şi a plecat cu registrul în care se consemnează procesele-verbale, lăsând proprietarii prezenţi la adunare cu ochii în soare şi cu adunarea generală suspendată. În cazul celei de-a doua asociaţii, Adunarea Generală s-a transformat într-un adevărat bâlci şi nici măcar poliţia chemată la faţa locului nu a putut linişti locatarii. O persoană prezentă la adunare a rupt procesul-verbal, iar adunarea generală a fost suspendată.
Următorul pas şi bineînţeles „ideea genială“ a reprezentanţilor proprietarilor a fost să continue adunarea generală peste câteva zile. Total greşit, fiindcă legea nu specifică acest lucru şi, în plus, s-ar ajunge în acest fel ca asociaţiile în cauză să ţină vreo trei adunări şi nu o adunare generală ordinară şi una reconvocată în cazul în care nu se întruneşte cvorumul.
S-a suspendat, care este următorul pas?
Iată cum explică unii dintre reprezentanţii asociaţiilor cele întâmplate la adunări şi cum vor continua întrunirile anuale ale proprietarilor.
„Adunarea s-a suspendat, ceea ce a dus la convocarea unei noi şedinţe, pentru că nu există noţiunea de suspendare şi continuare a adunării generale la o altă dată. Indiferent de motivul suspendării, se ia procedura de la capăt. Într-adevăr, conducerea asociaţiei ar fi vrut să continue întrunirea proprietarilor peste câteva zile, dar eu le-am explicat că nu aşa este procedura. Eu, ca cenzor, am calitatea, conform noii legi, de a asigura legalitatea desfăşurării adunării. Le-am explicat, şi acelaşi lucru l-au spus şi cei de la primărie, că nu există noţiunea de suspendare şi continuare. Va fi convocată o altă adunare, după aceleaşi reguli prevăzute de lege. Au înţeles greu că nu există noţiunea de suspendare şi continuare. Eu le-am explicat că trebuie să anunţe proprietarii în termenul corect, să facă un convocator sau să le trimită în scris celor pe care nu-i găsesc. Am înţeles că sunt asociaţii care spun «întrerupem azi adunarea şi continuăm mâine». Dacă s-a suspendat din incompetenţa conducerii asociaţiei, convoci alta de la început“, explică cenzorul Asociaţiei de proprietari nr. 8 Lăpuş.
La Asociaţia de proprietari Anul 1848, după suspendare vine adunarea generală reconvocată. „Adunarea generală ordinară s-a suspendat deoarece o anume Traşcă Elena s-a împotrivit să punem camere de luat vederi la asociaţie şi a rupt procesul-verbal din registrul unic. Am chemat poliţia, eu am fost agresată de un locatar, a fost bâlci. Acum este necesar să ţinem Adunarea Generală reconvocată. Aşa ne-au zis şi de la primărie şi aşa ne-a sfătuit şi juristul nostru“, susţine Elena Nicola, administratorul asociaţiei.
Adunarea Generală nu se ţine în reprize
Alte lămuriri vin de la reprezentantul Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Craiova, iar de ele proprietarii pot ţine seama în anii următori. „Suspendarea şedinţei se poate face dacă, într-adevăr, este haos cu ocazia adunării proprietarilor. Legea nu prevede, dar dacă se constată imposibilitatea continuării adunării generale de către conducerea asociaţiei, se consemnează în procesul-verbal şi se suspendă. Următorul pas: nu se face o continuare a primei întruniri, ci se ia de la capăt întreaga procedură, că altfel ar fi frustrant pentru ceilalţi proprietari care nu ştiu ce s-a întâmplat în şedinţa respectivă. Se reia procedura de la capăt şi ulterior se ţine reconvocata, altfel am ține adunarea generală în trei reprize. Reprezentanţii asociaţiei convoacă proprietarii conform art. 47 din Legea 196/2018, în care se spune: «proprietarii sunt anunțați – prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator, sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza tabelului nominal convocator, prin poștă, cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire – asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari, cu cel puțin zece zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a Adunării Generale, cu excepția adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate, care se pot convoca, în condițiile prevăzute la alin. (3), cu cel puțin trei zile înainte de data stabilit㻓, a explicat Ion Pătrulescu, preşedintele UAP Craiova.