0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria, obligată să înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân

Primăria, obligată să înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân

Adăpostul canin de la Pod Breasta, inaugurat de autorităţi în 2013, a fost permanent în centrul controverselor

Primăria are un „serviciu de ecarisaj“ delegat în 2011 către Salubritate SRL, însă legea cere un serviciu „specializat“, care înseamnă cu totul altceva. Legislaţia, în vigoare din 2013, a fost ignorată de primărie, până când un ONG de protecţie a animalelor a dat municipiul în judecată şi a câştigat.

După aproape 18 ani de la apariţia legislaţiei privind câinii fără stăpân, Primăria Craiova va fi obligată să înfiinţeze un serviciu specializat pentru gestionarea acestora. Acest lucru a fost cerut de Asociaţia „Viaţa Animalelor“ care, în noiembrie 2017, a dat în judecată Consiliul Local (CL) Craiova, Municipiul Craiova şi Salubritate SRL – societatea care coordonează acum „serviciul de ecarisaj“, iar săptămâna trecută a câştigat procesul definitiv şi irevocabil. OUG nr. 155/2001 prevedea explicit că unităţile administrativ-teritoriale trebuie să înfiinţeze servicii specializate de gestionare a câinilor fără stăpân, dar ordonanţa nu a fost niciodată pusă în aplicare, din diverse motive. Primăria Craiova derula activitatea de ecarisaj prin Serviciul de Salubritate pe care îl avea în subordine. În 2011, Salubritatea a devenit societate comercială, iar „serviciul de ecarisaj“ a fost delegat prin atribuire directă către firma primăriei. În 2013, CL Craiova a aprobat Regulamentul de desfăşurare a activităţii de ecarisaj, iar în 2014 Regulamentul referitor la desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân.

Primăria a ignorat baza legală, care era în vigoare de şase ani

Asociaţia „Viaţa Animalelor“ a atacat în instanţă hotărârea de CL prin care municipiul a delegat gestiunea „serviciului de ecarisaj“ către Salubritate SRL, arătând că gestiunea câinilor fără stăpân presupune un serviciu specializat. De-a lungul anilor, ONG-urile pentru protecţia animalelor au acuzat permanent primăria pentru modul în care tratează câinii capturaţi şi trimişi la adăpostul vechi de la Făcăi, apoi în cel nou, inaugurat în 2013 la Pod Breasta. GdS a relatat scandalurile de la vremea respectivă. Săptămâna trecută, instanţa a dat dreptate Asociaţiei „Viaţa Animalelor“, arătând că încă de la intrarea în vigoare a OUG nr. 155/2001 consiliile locale erau obligate să înfiinţeze servicii specializate în acest sens. Această obligativitate a fost menţinută şi de Legea nr. 227/2002, de aprobare a Ordonanţei. Ulterior, Ordonanţa a fost modificată şi completată prin Legea nr. 258/2013, care prevede obligaţia CL de a înfiinţa, „în funcţie de necesităţi“, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Municipalitatea nu a înfiinţat acest serviciu specializat, motivând că OUG nr. 155/2001 nu avea norme de aplicare. Totuşi, prin HG nr. 1059/2013 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 155. Printre aspectele reglementate de această hotărâre, se numără şi stabilirea condiţiilor de înfiinţare şi funcţionare a serviciilor specializate de gestionare a câinilor fără stăpân. De asemenea, Legea nr. 258/2013 stabilește şi modul de concesionare a acestor servicii specializate. Deşi întreaga bază legală necesară pentru rezolvarea problemei era în vigoare din 2013, municipalitatea a preferat să menţină „serviciul de ecarisaj“ delegat către Salubritate în 2011 şi nu a pus în aplicare noile reglementări. Pe aceste considerente, instanţa a dat câştig de cauză Asociaţiei „Viaţa Animalelor“. „Aşteptăm comunicarea sentinţei definitive, după care vom notifica primăria, care va fi obligată să înfiinţeze acest serviciu specializat. Dacă nu o vor pune în aplicare, vom apela la un executor judecătoresc“, a spus Sorin Stănciulescu, avocatul Asociaţiei „Viaţa Animalelor“.
Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că aşteaptă comunicarea sentinţei, după care vor lua o hotărâre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS