Bugetul Craiovei pe anul 2019 a fost principala temă de discuţie din şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local. Liberalii au contestat modul în care arată bugetul din acest an şi au solicitat preluarea de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a cartierului de pe strada Caracal şi construirea lui cu fonduri proprii.
Şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova a oferit o singură temă de scandal între executiv şi consilierii locali din opoziţie: bugetul pe anul 2019. Acesta a fost aprobat prin votul majorităţii PSD, însă pe seama lui s-a discutat îndelung, părerea liberalilor fiind aceea că bugetul nu acoperă nevoile craiovenilor.
„Este un buget dezastruos, lipsit de viziune, făcut din pix și care nu urmărește interesul craiovenilor. Noi, consilierii PNL, am depus la comisia de buget aproximativ 30 de amendamente, care văd că nu sunt supuse votului. Am vrut să prindem în acest buget bani pentru prima parcare supraetajată în cartierele Craiovei. Din discuţiile cu cetăţenii, a rezultat necesitatea unor trasee speciale şi a unor autobuze speciale pentru elevi, în special pentru cei de la clasele primare şi gimnaziu. Am solicitat achiziția unor autobuze care să fie destinate exclusiv transportului către școlile generale din oraș, dar bineînțeles că nu v-a interesat“, a început tirul consilierul PNL Marian Vasile (foto).
„Pentru cultură, recreere și religie am alocat 104 milioane de lei, iar la învățământ doar 40 de milioane de lei şi la sănătate 32 de milioane de lei. Ni se pare total nelalocul lui acest buget și, în acest sens, am făcut amendamente“, a adăugat alt penelist, Dan Diaconu. „Sunt 27 de propuneri făcute de PNL în comisii și nu s-a ținut cont de ele. La sănătate am propus achiziționarea unui RMN și a unui tomograf pentru Spitalul «Filantropia», pentru că bolnavii nu pot fi transportați în condiții de siguranță la alte unități medicale, unde se fac aceste investigații“, a completat şi Flavius Sirop, care a insistat şi pentru realizarea unui parc industrial al Craiovei.
Deşi nu se află în barca opoziţiei, consilierul din partea ALDE, Dumitru Mănescu, a avut şi el critici la adresa bugetului. „Cred că achizițiile propuse de ordonatorii de credite au fost făcute din pix. Toată lumea cred că așteaptă rectificările și o să vedeți că vom avea cereri din partea lor (…) Aș fi vrut ca partea de dezvoltare să fie mult mai mult orientată spre viitor, să văd nu numai reparații de străzi, ci şi soluții noi de fluidizare a traficului. În concluzie, nu sunt mulțumit de buget“, a spus Mănescu.
În replică, edilul Craiovei, Mihail Genoiu, a venit mai întâi cu o veste bună: CJ Dolj a acordat primăriei suma de 3 milioane de lei, bani care vor merge către cultură (un milion de lei), către Spitalul „Filantropia“ pentru instalația de climatizare (700.000 de lei), iar restul pentru repararea străzilor. Genoiu a mai precizat că Ministerul Sănătăţii a aprobat achiziţionarea unui RMN pentru „Filantropia“, primăria urmând să amenajeze clădirea unde se va monta aparatul. Apoi, edilul a explicat şi de ce este o diferenţă mare între sumele alocate pentru cultură, recreere și religie şi cele pentru sănătate: „La sănătate, spre exemplu, salariile le acordă Ministerul Sănătății și nu sunt prinse în bugetul nostru. La cultură, salariile sunt acordate de noi, e normal să fie diferență între capitole“.
Marian Vasile, atac la cartierul chinezesc
Alt subiect care a generat discuţii a fost cel legat de cartierul de locuinţe de pe strada Caracal şi ultimele termene asumate de ANL pentru finalizarea lui: 2023 pentru primele 250 de unităţi locative destinate angajaţilor MApN şi 2030 pentru restul de 1.550 de locuinţe.
„Vreau să aduc în discuție acea rușine pe care o avem pe strada Caracal, un bulevard principal: fantoma de șantier lăsată de colega dumneavoastră, doamna Lia Olguța Vasilescu, cea care și-a pus poza pe garduri și a spus că se finalizează în 2016. Noi am pasat-o la ANL, care ne transmite, pe toate căile, un termen de 2030, 2080… Așa cum anul trecut am prins 11 milioane de lei ca noi să spălăm, cu forțe proprii, această dezamăgire a craiovenilor, această sumă ar trebui să se regăsească în acest buget. Să preluăm de la ANL cartierul chinezesc și să nu mai stăm cu acea rușine pe strada Caracal“, a ridicat problema consilierul local PNL Marian Vasile.
Răspunsul a venit de la primarul Mihail Genoiu. „Proiecția pe care a făcut-o ANL pentru 2030 este doar pentru a prelungi acel termen al Ministerului Apărării prin hotărâre de guvern, la un termen rezonabil. Viteza de execuție este viteza cu care cetățenii doresc aceste locuințe, pentru că este vorba de credit ipotecar. ANL nu se apucă să construiască un bloc decât în momentul în care acel bloc este deja contractat și cei care vor să se mute au acordul de la bancă pentru faptul că pot să contracteze un credit ipotecar. Dacă lucrurile se mișcă repede, dacă craiovenii sunt foarte interesați și cerința este foarte mare, totul se mișcă mult mai repede. ANL nu rulează banii cuiva, nici măcar ai guvernului. Aici e vorba de credit ipotecar, se fac apartamentele pe banii solicitanților“, a explicat edilul Craiovei.