0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova va avea PUG nou. Până unde se va extinde oraşul?

Craiova va avea PUG nou. Până unde se va extinde oraşul?

Mihail Genoiu, primarul Craiovei, şi Adrian Ilie, reprezentantul SC Synergetics Corporation SRL, au semnat, ieri, contractul pentru realizarea Planului Urbanistic General al Craiovei

Municipiul Craiova va avea un Plan Urbanistic General (PUG) nou şi complet digitalizat. Ieri, la sediul primăriei, s-a semnat contractul de elaborare a noului PUG al oraşului, firma care a câştigat licitaţia, Synergetics Corporation SRL Bucureşti (în asociere cu Quattro Design SRL Bucureşti), având trei ani la dispoziţie să pună la punct planul care ar transforma oraşul într-unul inteligent, după cum au precizat ambele părţi. Pentru acest lucru, Synergetics Corporation SRL ar urma să primească 7.391.400 lei, plus TVA, o „alocare corectă de buget, o valoare de contract mare, care nu ne oferă nicio scuză să nu ducem prestaţia noastră la cel mai bun nivel tehnic pe care îl putem susţine“, după cum s-a exprimat reprezentantul firmei câştigătoare, Adrian Ilie, cel care şi-a pus semnătura pe contract. La rândul său, primarul Mihail Genoiu a ţinut să remarce faptul că „este pentru prima dată, după anii 90, când în Craiova se realizează un PUG, cele cu care s-a lucrat până acum fiind din anii ‘90, care au fost reactualizate din zece în zece ani, fără modificări foarte mari“. „Lucrurile au evoluat foarte mult în ultima perioadă, accesul la informații urbanistice este limitat și atunci am preferat să efectuăm mai întâi o procedură de realizare a caietului de sarcini pentru constituirea PUG-ului. Este un PUG complex, cu o componentă GIS, pe care am ales să o avem. Puteam să optăm și fără această componentă, dar atunci PUG-ul era la nivelul anilor ‘90“, a adăugat edilul.
Tocmai acest GIS (Sistem Informațional Geografic care permite culegerea, gestionarea și analiza datelor) ar face ca PUG-ul Craiovei să fie unul complex, dar bun pentru viitor. „GIS este o platformă în care se introduc date și se actualizează date. Poate să fie un lucru mai simplu sau unul mai complex. Poate fi cuplat cu informații despre utilități, de la furnizorii de utilități – Telekom, CAO, Termo, CEZ, Distrigaz, cam toate companiile ar trebui să ne dea GIS-ul lor. Atunci, în momentul în care vine cineva să solicite un certificat de urbanism, intri pe GIS și vezi dacă distribuitorul are pe acolo vreo conductă. Aşa se simplifică extraordinar de mult lucrurile“, a explicat primarul Mihail Genoiu.

„Este cel mai inteligent mod de a conduce un oraș“

Potrivit edilului, Planul Urbanistic General va fi de mare folos pentru autorizaţiile de construire existente sau pentru cele care vor fi emise şi care nu pot fi eliberate acum online. „Firma care derulează PUG-ul va lua toată baza de date de la noi, toate autorizațiile eliberate de primărie, și le va introduce în sistem. Aşa noi vom putea să vedem, în orice moment, orice autorizație, în ce stadiu se află și ce se întâmplă cu ea. GIS-ul mă sesizează automat despre toate autorizațiile din Craiova care au depășit termenul de valabilitate și nu s-a întâmplat nimic cu ele: nici nu au venit la prelungire, nici nu au semnat procesul-verbal de recepție, deci nu mai sunt în legalitate“, a precizat edilul. El a mai menţionat că GIS-ul va cuprinde obligatoriu și registrul spațiilor verzi, care va fi gata în luna iunie, şi că se poate realiza inclusiv un GIS al stâlpilor de iluminat de pe stradă. „Este cel mai inteligent mod de a conduce un oraș din punct de vedere urbanistic. Cea mai mare problemă va fi însă colectarea de date, care depinde doar de noi“, a spus Genoiu.
Conform edilului, realizarea PUG-ului va cuprinde mai multe etape, printre care şi elaborarea unui regulament local de urbanism, care va fi pus în dezbatere publică. „Vom avea o discuție pe strategia de dezvoltare a orașului. Eu îmi doresc să includem aici și extinderea orașului, mai ales în zona de nord, peste Centura de Nord, dar pentru asta va trebui să avem discuții cu Ministerul Transportului. Craiova va trebui să se dezvolte ca toate marile orașe din Europa, adică orașul vechi să fie protejat de trafic și de aglomerație, să fie conservat, iar cel modern să se construiască undeva alături“, a conchis primarul Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS