Partidul de guvernământ a simţit ieri nevoia, pe final de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, să se laude cu conducta de transport a gazelor naturale Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat, o investiţie despre care se vorbea în Bănie încă de la începutul anilor 2000. Societatea Naţională Transgaz a demarat lucrările la primul tronson al acestei conducte (Craiova – Segarcea) în luna februarie 2019, pornind de la Cârcea, însă realizările de până acum a trebuit să dea bine şi pe „sticlă“. Aşa că firma care se ocupă de lucrare, CIS GAZ Târgu Mureş, a lăsat ieri câteva zeci de metri de şanţ descoperit, conducta alături şi a aşteptat presa şi pe politicieni în câmp, cu utilajele aşezate la linie, ca la fotograf, cu motoarele pornite.
Acţiunea s-a petrecut la marginea DN 6, după Penitenciarul Pelendava, pe câmpul din dreapta sensului de mers spre Caracal. Conducerea Consiliului Judeţean Dolj, edili din localităţile vizate de traseul conductei, doi directori ai Transgaz, Ion Tătaru – de la Departamentul Dezvoltare, şi Mihai Leontin Leahu – de la Departamentul Proiectare şi Cercetare, s-au aflat la faţa locului pentru a-l întâmpina pe şeful PSD, Liviu Dragnea. Însoţit de viitorii săi naşi Claudiu Manda şi Olguţa Vasilescu, Dragnea s-a făcut că nu are prea multe informaţii despre acest proiect important al Doljului, aşa că a cerut detalii direct de la sursă. A aflat de la Ion Tătaru că tronsonul Craiova – Segarcea va avea o lungime de 39 km şi că valoarea investiţiei se ridică la 33,5 milioane de lei, „fonduri proprii ale Transgaz, nu de la bugetul de stat“. Întreaga conductă va vea însă 82 km (până la Calafat), valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la 103 milioane de lei.
Care este stadiul lucrărilor
Potrivit directorului Departamentului de Dezvoltare al SN Transgaz, singura problemă cu care se confruntă constructorul ar fi lipsa de personal calificat, motiv pentru care pe şantierul conductei de gaze ar urma să-şi facă apariţia mulţi muncitori străini. „Constructorul duce lipsă de personal de specialitate, drept dovadă că CIS GAZ, firma care a câștigat licitația pentru Craiova, va apela din luna iulie la muncitori din Libia, Turcia şi chiar Vietnam“, a spus Ion Tătaru. După ce acesta şi-a încheiat discursul, ca la un semn, motoarele utilajelor au fost turate la maximum, iar conducta a fost introdusă cu grijă în şanţul dinainte săpat.
Apoi au continuat declaraţiile. Mihai Leontin Leahu a prezentat strategia de dezvoltare a Transgaz, conductele de gaze în execuţie şi cele de pe hârtie, pomenind şi de o extindere spre Bechet a acestei conducte. A încurcat însă de câteva ori judeţele, vorbind de Olt în loc de Dolj. Ultimele explicaţii le-a dat Ion Tătaru. „Conducta care s-a lansat are diametrul nominal de 500, presiunea maximă de operare de 25 de bari şi va asigura alimentarea cu gaze a distribuţiilor nou-înfiinţate, mă refer la localităţile Malu Mare, Ghindeni, Teasc, Calopăr şi Segarcea. Conducta va deservi aproximativ 25.000 de locuitori, 12 şcoli, 13 grădiniţe, un spital şi peste 20 de cabinete medicale“, a spus directorul Departamentului Dezvoltare al Transgaz.
Lucrările la conducta de gaze Craiova – Segarcea au demarat în luna februarie 2019 şi au ca termen de finalizare primul trimestru al anului viitor. Potrivit datelor oferite de Transgaz, stadiul lucrărilor la data de 22 mai ar fi următorul: 16 km de ţeavă aprovizionată, 15 km de traseu de conductă decopertat, 6,9 km de şanţ săpat, 8,9 km de conductă montată în fir continuu, 6 km de conductă lansată în şanţ, 5,96 km de şanţ astupat. Localităţile doljene care vor beneficia de pe urma acestui prim tronson al conductei de gaze Craiova – Calafat sunt Segarcea, Bratovoești, Calopăr, Cârcea, Cerăt, Drănic, Ghindeni, Malu Mare, Teasc și Țuglui.