-1.6 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLocatarii parchează la magazin, firmele în faţa blocului

Locatarii parchează la magazin, firmele în faţa blocului

Parcarea de pe strada Gheţişoarei este plină de autoutilitare, camioane şi vehicule care aparţin unor societăţi Foto, Lucian Anghel

Parcările din Craiova rămân în continuare o problemă. Insuficienţa lor, cu precădere în cartierele de blocuri, îi face pe deţinătorii de autovehicule să se războiască permanent. Cum administraţia locală nu a impus până la acest moment o soluţie certă, stabilind clar cine şi în ce mod ocupă locul de parcare din faţa blocului, se aplică regula „cel mai tare din parcare“. Dacă ai firmă şi deţii cinci autoutilitare, ocupi din start locurile de parcare ale unui întreg palier de bloc.
Într-o asemenea situaţie sunt proprietarii din cvartalurile de blocuri 162 – 164 de pe Aleea Gheţişoarei din cartierul craiovean Craioviţa Nouă. „În parcarea dintre blocuri, pe locurile pe care le pot folosi în mod egal toţi locatarii sunt mereu parcate patru-cinci maşini scoase la vânzare. Cei care plătim taxă la primărie am ajuns să lăsăm mașinile la Kaufland sau la Penny, la un kilometru distanţă de bloc. În plus, sunt zece microbuze care aparţin unei firme sau unui cetăţean care nu locuieşte în blocurile din imediata vecinătate a parcării. Nici nu ştiu dacă au taxa plătită. Au numere de Bucureşti“, se plânge un craiovean.
Alţi locatari din blocurile cu pricina spun că maşinile stau acolo nemişcate cu lunile, iar seara, când toţi se întorc acasă, parcarea este neîncăpătoare. „După ora şase sunt mai multe maşini în parcare, că vin toți oamenii acasă. Mulţi le parchează pe trotuar, pentru că nu găsesc tot timpul liber în parcare. În plus, camioanele parcate pe trotuar obstrucţionează vizibilitatea când ieşi din parcare și te poate lovi cineva când treci pe stradă. Acum două săptămâni, un șofer de taxi nu a văzut un copil din cauza unui microbuz parcat şi era să-l lovească“, spune alt craiovean.
Într-adevăr, în parcarea cu pricina, chiar şi pe timpul zilei stau neclintite patru autoutilitare cu numere de Bucureşti, un camion de câteva zeci de tone, autoturisme lăsate de izbelişte, o rulotă.


Parcarea publică, parcarea tuturor

Consiliul Local Craiova a adoptat un regulament privind taxa de parcare pe domeniul public al municipiului. Acesta introduce conceptul de „parcare de reşedinţă cu plată pe domeniul public“, care se referă la parcările din jurul imobilelor, folosite în mod curent de craioveni. Pe scurt, primăria vrea să inventarieze toate locurile disponibile şi să instituie o taxă anuală pentru folosirea lor. Acolo unde locurile de parcare din jurul blocurilor sunt suficiente pentru toţi locatarii care deţin maşini, ele se atribuie în ordinea depunerii cererilor. Unde însă locurile sunt insuficiente, se organizează licitaţie publică.
Tot aici se mai menţionează că proprietarii/utilizatorii autovehiculelor care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a DIT Craiova şi care nu achită taxa pentru parcarea curentă pot plăti prin SMS parcarea ocazională pe domeniul public, pentru o zi sau o lună. Până când craiovenii vor ajunge să deţină propriul loc de parcare mai este cale lungă, administraţia locală urmează să inventarieze şi să traseze locurile de parcare din întreg oraşul. Ulterior, acestea pot fi atribuite cetăţenilor.
În prezent, singura reglementare în domeniu spune: „În municipiul Craiova se aplică următoarele tipuri de parcări: −parcare curentă pe domeniul public al municipiului, pe bază de vinietă, cu excepţia parcărilor cu plată prin SMS, semnalizată cu indicator Parcare cu Plată; −parcare pe domeniul public cu plată prin SMS, semnalizată cu indicator Parcare cu Plată; −parcare ocazională pe domeniul public, cu plată prin SMS“. Nu se specifică în nici un articol că locatarii nu au voie să aducă în parcarea blocului maşinile de la firmă, dar ceea ce nu este interzis prin lege nu înseamnă că este şi moral.
„Pe raza municipiului Craiova nu există locuri de parcare individualizate, deoarece nu este prevedere legală referitoare la acest aspect, motiv pentru care toţi proprietarii utilizatori de autovehicule pot parca/staţiona pe raza municipiului Craiova cu respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice şi în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 731/2019, privind modificarea Regulamentului de aplicare a taxei pentru parcarea curentă a autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova“, se precizează într-un comunicat al Poliţiei Locale Craiova.
În plus „achitarea taxei de parcare pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul. Sintagma «locul meu de parcare» este folosită ilegal de unii proprietari/deținători de autovehicule, orice utilizator ce achită taxa de parcare având dreptul să parcheze, cu respectarea legislației rutiere, oriunde în municipiul Craiova, pe proprietatea publică/privată a autorității locale“, se arată într-un mesaj pe care Poliţia Locale l-a transmis cetăţenilor prin afişare la uşa blocurilor.

Cât costă parcarea în Craiova

La această dată, taxa de parcare pe domeniul public sau privat al Craiovei, pentru şoferii ale căror vehicule sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului, se plăteşte o dată pe an, până la 31 martie, şi este în cuantum de 41 de lei. Pentru locurile de parcare cu plata prin SMS semnalizate ca atare şi amenajate în centrul oraşului, se achită o taxă separată de 0,50 euro + TVA (în oricare din rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom România Mobile şi Vodafone) / pe ora de parcare. Cei care nu au maşinile înregistrare la Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova, dar parchează pe domeniul public sau privat al municipiului au varianta de a plăti o taxă de parcare pentru o zi sau pentru o lună (parcare ocazională), prin SMS la numărul 7420, cu textul 386 urmat de numărul de înmatriculare al maşinii (tarif 0,25 euro + TVA), respectiv SMS la 7420, cu textul 387 şi numărul maşinii (tarif 3 euro + TVA).
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS