Unii primari din judeţul Gorj au de gând să renunţe la contractele de colaborare cu Aparegio, prestatorul de servicii de apă şi canal. Aparegio Gorj administrează reţelele de apă şi canal din toate oraşele din Gorj şi din mai multe comune. Între oraşele mari unde Aparegio furnizează apă şi servicii de canalizare sunt: Târgu Jiu, Motru, Rovinari, Bumbeşti-Jiu, Târgu Cărbuneşti şi altele. Primăriile amintite fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – ADIA Gorj. Asociaţia respectivă acţionează prin operatorul Aparegio Gorj în localităţile amintite. Recent, ADIA şi Aparegio au luat decizia să calculeze facturi la apa pluvială de pe raza oraşelor şi a comunelor deservite. Măsura a fost luată fără discuţii prealabile cu primarii. Edilii sunt nemulţumiţi că au fost încărcaţi cu facturi pe apa de ploaie şi nu luaseră în calcul la fundamentarea bugetelor astfel de cheltuieli.
900.000 de lei la Târgu Jiu
Suma cea mai mare o are de plătit Primăria Târgu Jiu. Este vorba de aproape 900.000 de lei pentru apa pluvială calculată la nivelul anului 2018. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat că va contesta în instanţă decizia de impunere a taxei pe apa de ploaie. Romanescu susţine că nu are bani să achite o asemenea factură şi nu avea planificate asemenea cheltuieli. La rândul său, primarul din Rovinari, Robert Filip, nu numai că nu vrea ca primăria să achite taxa anunţată de Aparegio, dar a luat deja decizia de a întrerupe contractul de colaborare cu Aparegio. Oraşul Rovinari a ezitat în ultimii ani să predea spre administrare reţeaua de apă şi canal către Aparegio. A făcut-o abia în luna iulie a anului trecut. Robert Filip regretă acum că a semnat contractul cu Aparegio. Prin urmare, a decis să notifice în urmă cu doar câteva zile conducerea operatorului de apă cu privire la rezilierea contractului în termen de 30 de zile. Acesta ar trebui să înceteze luna viitoare. Filip a precizat că reţeaua de apă şi canalizare va fi administrată în continuare de primărie. „Noi suntem vai de noi şi nu ştim de unde să mai facem rost de bani pentru diferite lucrări importante, şi suntem puşi să plătim apa de ploaie. Nu avem numai canalizare şi beton în oraş, ci şi multe terenuri şi spaţii verzi. Apa de acolo nu ajunge în canalizare, ci în pământ. Cum să plătim aşa ceva?! Am decis să renunţăm la contract şi să ne ocupăm noi de reţea“, a spus Robert Filip, edilul din Rovinari.
Directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu, a declarat că facturarea apei de ploaie este obligatorie de mai mult timp, dar că, până acum, nimeni nu a cerut plata acestor bani. Pătrăşcoiu a mai spus că, de luna viitoare, toate primăriile la care Aparegio are contracte vor primi facturi pentru a plăti taxa respectivă.