Managerul Gabriel Zamfir, care a scris pe o reţea de socializare că mamele care îşi iau copiii la proteste în Piaţa Victoriei merită „măcar un glonţ în cap“, este din nou subiect de scandal, după ce a fost evaluat cu „satisfăcător“ şi menţinut în funcţie de către primărie.
Un nou scandal în Consiliul Local (CL) Craiova pe tema managementului de la Filarmonica „Oltenia“. În şedinţa de joi, consilierii PNL au luat la rost executivul cu privire la măsurile luate în acest caz. Adriana Ungureanu a vrut să ştie cum a fost sancţionat managerul Gabriel Zamfir după scandalurile în care a fost implicat. „Vreau să îmi spună şi mie domnul viceprimar Bărăgan cum a putut să îi dea unui manager «satisfăcător» şi să fie lăsat în funcţie, în condiţiile în care sare la oameni să-i strângă de gât, pleacă în concediu şi nu lasă nici o cerere, nici că îi pasă, parcă ar fi pe moşia lui. Angajează pe cine vrea fără concurs la cor şi instrumente, cumpără un contrafagot de 22.000 de euro şi trompete de 26.000 de euro, face efectiv ce vrea acolo şi Primăria Craiova nu îi zice nimic! Cred că foarte mulţi oameni sunt nemulţumiţi cu teroarea pe care le-o dă“, a spus aceasta.
Consiliera a cerut „să ne dea şi nouă câte bilete s-au vândut anul trecut şi ce încasări au avut cu spectacolele pe care le-a organizat acest manager incompetent“. Primarul Mihail Genoiu i-a dat dreptate parţial, însă susţine că managerul a obţinut la evaluare 9,35, variantele de calificativ fiind „satisfăcător“ şi „nesatisfăcător“, fără o variantă de mijloc.
„Dumneavoastră îl ţineţi în braţe!“
Auditul primăriei ar fi concluzionat că la filarmonică cheltuielile au fost făcute „corect“. „Dacă vreţi să comentăm din punct de vedere al comportamentului, eu vreau să vă spun că această atitudine nu se supune comisiei de disciplină a primăriei. Comisia de disciplină vizează personalul strict al primăriei, un ordonator terţiar nu se supune controlului comisiei de disciplină a primăriei“, a afirmat Genoiu. „Poate să facă ce vrea orice director din Craiova care este subordonat primăriei? Dacă ei se comportă aşa, iar dumneavoastră îl ţineţi în braţe…“, i-a reproşat consiliera. „Lasă că veniţi dumneavoastră primar şi îi schimbaţi cu parul. Eu îi schimb cu legea“, a replicat primarul.
„Să arătăm cheltuielile şi încasările şi să evaluăm“. „Cu mine nu intraţi în ţigănie, aici nu vorbim de nişte reţete şi nu suntem o societate comercială care face cozonaci. Aici este o instituţie de cultură“. „Dar eu am 60 de angajaţi, domnul primar!“ (cofetăria Vivien – n.r.). „Să vă trăiască!“. „Mulţumesc! De 14 ani!“. „Sunteţi paralelă cu instituţia publică de cultură“. „Aşa facem, cheltuieli şi încasări. E cel mai bine aşa“. „O instituţie de cultură nu poate fi tratată ca un SRL, ea nu este ghidată pe criteriul profit-cheltuieli şi venituri. (…) Veniţi din mediul privat şi vă este greu să înţelegeţi cum funcţionează o instituţie publică“.
Vicele a refuzat să semneze raportul de audit
În discuţie s-a implicat şi viceprimarul Stelian Bărăgan. „Vreau să îi spun doamnei consilier că raportul de evaluare al comisiei nu a fost semnat de mine. Am refuzat să îl semnez, am raport făcut. Consider că acea notă nu reflectă activitatea dumnealui“, a spus acesta. „Deci acel document nu este semnat de primărie. Doamnă, încă o dată vă spun, nu merg cu dumneavoastră în piaţă să ne punem poalele în cap. Vă rog frumos, puţină decenţă!“, a încheiat primarul.
Gabriel Zamfir este managerul care a scris pe o reţea de socializare că mamele care îşi iau copiii la protestele din Piaţa Victoriei ar merita „măcar un glonţ în cap“. Opinia publică s-a inflamat şi i-a cerut demisia, s-a făcut şi petiţie cu semnături pe internet pentru demiterea lui, ministrul culturii i-a sugerat să demisioneze, însă Zamfir a rămas neclintit pe post. Ulterior, au ieşit la iveală mai multe scandaluri cu angajaţii, procese şi altercaţii care s-au lăsat cu reclamaţii la poliţie. Sunt foarte multe voci care afirmă că primăria poate să-i rezilieze contractul de management lui Gabrial Zamfir, pentru „prejudicierea imaginii instituţiei ori a autorităţii“, acest lucru fiind prevăzut expres în legislaţie.
Zilele Craiovei, „bâlci populist“
Un alt subiect controversat a fost acela în care a trebuit să se voteze alocarea a 550.000 de lei de la buget pentru ediţia din acest an a Zilelor Craiovei. Consilierii PNL nu au ratat ocazia să spună că manifestările cu această ocazie sunt unele „populiste“, în care „aruncăm pe fereastră cu banii craiovenilor“, evenimentul fiind, în fapt, „campanie electorală“ (Flavius Sirop). Ei au propus revenirea la vechea dată de desfăşurare, în octombrie, de Sf. Dimitrie, ocrotitorul Craiovei (Marinel Florescu). În consecinţă, consilierii au spus că sunt „împotriva acestui bâlci“ (Marian Vasile). În răspunsul dat, primarul Genoiu a spus că nu este de acord cu propunerea ca evenimentul să fie organizat din sponsorizări. „La sponsorizări, accepţi ce ţi se dă şi niciodată poate că nu este calitatea pe care o obţii atunci când faci o procedură şi stabileşti nişte criterii“, a conchis primarul.