Administrația Complexului Energetic Oltenia susține că nu există motive legale pentru ca organizația de mediu Greenpeace să solicite închiderea Termocentralei de la Rovinari. Șefii companiei spun că sunt la zi cu avizele și cu autorizațiile. Totodată, în ultimii ani au fost făcute investiții pentru respectarea indicatorilor de mediu impuși de Uniunea Europeană. „CE Oltenia a efectuat investiții pentru îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de legislația europeană pentru emisiile de poluanți în aer, apă, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalațiilor pentru reducerea emisiilor de SO2, NOx și evacuare în slam dens a zgurii și cenușii), precum și reconstrucții ecologice prin redarea în circuitul silvic și agricol a suprafețelor de teren afectate de exploatările miniere.
Electrocentrala Rovinari este prezentată, de către organizațiile de mediu care au ca scop declarat desființarea energiei produse pe bază de cărbune, ca fiind una dintre cele mai mari emițătoare de CO2 din UE, deși, așa cum se poate observa în schema care ilustrează situația anului 2015 cu privire la impactul emisiilor de CO2 asupra condițiilor climatice, România nu figurează în top 30 de termocentrale cu cel mai mare impact negativ în acest sens“, potrivit unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.
Au autorizație de mediu
Potrivit Complexului Energetic Oltenia, Autorizația Integrată de Mediu a electrocentralei de la Rovinari a fost obținută în baza documentației disponibile pe site-ul APM Gorj, toți pașii parcurși respectând întrutotul cerințele legale în vigoare. Autorizația Integrată de Mediu este supusă evaluării anuale a autorității de mediu emitente. Sucursala Electrocentrale Rovinari monitorizează și raporteaza emisiile de noxe în aer, apă, sol, nivelul de zgomot și cantitățile de deșeuri generate, către autoritățile de mediu, conform cerinţelor legale impuse. „Administrația Națională Apele Române București – ANAR efectuează lunar screening calitativ privind identificarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate, specifici tipului de activitate, conf. Ord. 31/2006, rezultatele indicând valori ale substanțelor periculoase sub limita de detecție. Apa returnată în emisar este îmbunătățită calitativ față de cea prelevată, fiind curățată și tratată pentru respectarea indicatorilor de calitate obligatorii pentru funcționarea instalațiilor electrocentralei. În vederea respectării angajamentelor, în conformitate cu prevederile Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană – Capitolul 22 «Mediu» care sunt în corelare cu limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății, unitățile energetice din componența CE Oltenia au montate instalații de desulfurare umedă a gazelor de ardere la toate blocurile energetice pentru reducerea concentrației de SO2 sub 200 mg/Nmc. În cazul termocentralei Rovinari, acestea funcționează începând din anul 2011. Evaluarea calității aerului înconjurător în zona Rovinari este realizată prin intermediul stației de monitorizare GJ2 care nu a înregistrat în ultimii ani depășiri ale valorilor-limită de dioxid de sulf stabilite pentru sănătatea umană și ecosisteme conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător“, conform Complexului Energetic Oltenia.