3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum a câştigat un fost elev procesul cu liceul care l-a mutat disciplinar

Cum a câştigat un fost elev procesul cu liceul care l-a mutat disciplinar

Ionuț Cocîrlău, acum student la Drept, în anul II, se luptă în instanță, de trei ani, cu mai multe instituții, încercând să demonstreze că a fost sancționat pe nedrept și mutat disciplinar în clasa a XI-a de la Liceul Teoretic Drăgănești-Olt la 50 km de casă.

Problemele lui Ionuț Cocârlău au început în anul școlar 2015-2016, pe când era elev la Liceul Teoretic din Drăgănești-Olt. Elevul, care încă de pe atunci avea în plan să urmeze cursurile Facultății de Drept, și care făcea naveta la liceul din Sprâncenata, o comună din vecinătatea orașului Drăgănești-Olt, a solicitat să i se deconteze integral transportul, cum prevede legea, lucru care la acel moment nu se întâmpla, influențând în acest sens și alți elevi. De aici ar fi pornit, de fapt, tăvălugul, de la simple discuții cu membrii echipei de conducere a liceului ajungându-se la sesizări la Inspectoratul Școlar Județean, pe care le-a făcut elevul, cercetări disciplinare ale directorilor, dirigintelui și câtorva profesori de către o comisie a Inspectoratului Școlar Județean Olt, procese-verbale, declarații ale elevilor, chiar ale primarului orașului, căruia elevul i-a cerut să le deconteze elevilor integral abonamentele etc.
A început un război al adreselor și comunicărilor oficiale, iar după ce comisia din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, trimisă să verifice sesizările elevului, le-a dat profesorilor câștig de cauză, au început represaliile. Elevul a fost sancționat inițial cu mustrare scrisă pentru comportamentul său considerat agresiv, ulterior i s-a scăzut, în semestrul II al clasei a X-a, nota la purtare la 8, în semestrul I al anului școlar 2015-2016 i-au dat din nou 8 la purtare, iar în semestrul II s-a decis mutarea sa disciplinară la o altă unitate de învățământ, respectiv un liceu teoretic din Slatina (actualul Liceu Pedagogic „Nicolae Titulescu“), unde a și absolvit. La două zile de la mutarea disciplinară, elevul a depus acțiune în instanță, fiind reprezentat inițial de un avocat, iar după împlinirea vârstei majoratului reprezentându-se singur, în vreme ce, spune studentul de astăzi, liceul a avut doi avocați. După ani de proces, Tribunalul Olt a pronunțat, vineri, 7 iunie 2019, o hotărâre favorabilă, în parte, fostului elev, dispunând anularea mai multor documente emise de Liceul Teoretic Drăgănești-Olt.
„(…) Admite, în parte, acţiunea modificată, formulată de reclamantul Cocîrlău Andrei Ionuţ în contradictoriu cu pârâtul Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu» Drăgăneşti Olt, în sensul că: Dispune anularea deciziilor nr. 341/16.06.2015 şi nr. 519/04.02.2016, a hotărârii nr. 12/24.05.2016, emise de Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu» Drăgăneşti Olt, precum şi a adreselor nr. 1976/29.05.2015, nr. 5573/17.12.2015 şi nr. 2084/24.05.2016, emise de acelaşi liceu. Obligă pârâtul Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu» Drăgăneşti Olt la plata sumei de 2.231 de lei, cu titlu de daune materiale, şi la plata sumei de 20.000 de lei, cu titlu de daune morale, către reclamant“, a hotărât instanța, care a respins, în schimb, solicitările elevului privind sancționarea disciplinară a cadrelor didactice pârâte și a mai multor foști elevi, care, a considerat Cocârlău, au dat declarații false la acel moment, inducând ideea că elevul (pe atunci) are un comportament conflictual.
Soluția dată de Tribunalul Olt, care la prima judecare a acestui dosar nu i-a dat câștig de cauză fostului elev, însă Curtea de Apel Craiova a hotărât rejudecarea la aceeași instanță, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
„În cazul în care va rămâne definitivă hotărârea instanței se impune a se face o rectificare, a foii matricole inclusiv, în care să se menționeze media 10 la purtare, vor fi anulate efectele mutării disciplinare, inclusiv scăderea notei la purtare… Ideea este că pe mine mă afecta. În cazul în care voiam să dau la INM (n.r. – Institutul Național al Magistraturii), eu nu puteam să dau, a patra probă, eliminatorie, e o bună reputație și se putea pune problema. (…) Tocmai de asta am venit la Drept, vreau să devin procuror“, a declarat Andrei Cocârlău, care în prezent este student în anul II la Drept, la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS