2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurori cercetați de Inspecția Judiciară

Procurori cercetați de Inspecția Judiciară

Doi dintre copreședinții asociației profesionale „Inițiativa pentru Justiție“, candidatul la șefia secției speciale pentru investigarea magistraților, procurorul militar Bogdan Pîrlog, și procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, sunt cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară pentru pozițiile expuse în mod public pe contul oficial de Facebook al organizației profesionale.

Asociația Inițiativa pentru Justiție a criticat dur, în ultima perioadă, mai multe acțiuni desfășurate în sistemul judiciar, printre care procedura de numire a inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, în urma căreia singurul candidat, Lucian Netejoru, a ajuns în fruntea instituției. Aceeași asociație a mai solicitat revocarea din funcția de președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii a judecătoarei Lia Savonea, invocând îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor. În cursul săptămânii trecute, procurorii Bogdan Ciprian Pîrlog (foto) și Sorin Marian Lia, copreședinți ai Asociației Inițiativa pentru Justiție, au fost înștiințați că fac obiectul cercetării disciplinare, cercetare care ar fi pornit de la o plângere formulară de procurorii din cadrul SIIJ (Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție) în 31 mai 2019. În 12.06.2019, respectiv 14.06.2019, procurorilor Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia li s-a comunicat rezoluția Inspecției Judiciare de începerea cercetării disciplinare pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 („manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu“).
„Considerăm că cercetarea disciplinară a doi dintre copreședinții AIJ, procurori Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia, invocându-se un pretext inconsistent, în circumstanțele arătate, constituie o acțiune în scop de intimidare, atât a celor vizați, cât și a altor magistrați care luptă pentru apărarea independenței justiției, ca valoare esențială a statului de drept“, se menționează în reacția procurorilor vizați, postată pe pagina oficială de Facebook a asociației.

Ce invocă procurorii „secției SS“ în plângere

„Din cuprinsul sesizării procurorilor din cadrul SIIJ rezultă că aceștia sunt nemulțumiți de opiniile expuse de domnii procurori Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia în cadrul consultărilor cu magistrații, organizate la data de 27.03.2019, de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, pe tema stării justiției, și de conținutul comunicatului emis de AIJ la data de 31.03.2019. Cu prilejul consultărilor, cei doi copreședinți ai AIJ au expus opinii critice cu privire la modificările legilor justiției, inclusiv înființarea și funcționarea SIIJ, au arătat că poziția exprimată este în concordanță cu poziția celor 4.000 de magistrați dintr-un total de 6.800, care au solicitat respingerea modificărilor aduse legilor justiției, dar și cu cea exprimată de toate adunările generale ale instanțelor și parchetelor și au arătat necesitatea clarificării sintagmei constituționale «sub autoritatea ministrului justiției». Prin comunicat s-au prezentat punctele de vedere expuse de cei doi copreședinți ai AIJ și s-a criticat modul în care președintele CSM, doamna judecător Lia Savonea, înțelege să își exercite funcția. Procurorii din cadrul SIIJ au considerat că expresiile «atitudine duplicitară constantă», «smerită», cu referire la președintele CSM încalcă art. 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, la fel și faptul că o parte din colegii judecători sunt felicitați prin comunicat «pentru verticalitatea și bunul-simț de care au dat dovad㻓, se precizează în comunicatul copreședinților Asociației Inițiativa pentru Justiție, postat pe contul oficial de Facebook, luni, 17 iunie 2019.

Cercetare cu repetiție pentru procurorul militar care s-a sesizat din oficiu în urma violențelor din 10 august 2018

Procurorul militar Bogdan Ciprian Pîrlog, prim procuror adjunct la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, cel care s-a autosesizat în seara zilei de 10 august 2018, când mai mulți protestatari de la mitingul diasporei au fost bătuți de jandarmi și s-au folosit gaze lacrimogene în masă asupra protestatarilor, deschizând un dosar de cercetare penală, și-a depus între timp candidatura pentru a ocupa funcția de șef al secției speciale înființate de fostul ministru al justiției, Tudorel Toader. Mai întâi s-a încercat să i se împiedice accesul la concurs, invocându-se condiții de vechime, după care, se precizează în comunicatul copreședinților asociației profesionale, s-a stabilit data interviului într-o perioadă în care procurorul va fi plecat din țară.
„În prezent, domnul procuror Bogdan Ciprian Pîrlog este candidat la funcția de procuror șef al SIIJ, având ca obiectiv declarat stoparea activității nelegale și neconstituționale a SIIJ. Candidatura sa a făcut și face încă obiectul mai multor tentative de blocare din partea grupării din CSM, al cărei lider este doamna președinte Lia Savonea. Inițial, candidatura i-a fost respinsă ca inadmisibilă, sub pretextul neîndeplinirii vechimii. Ultima acțiune de blocare a candidaturii o reprezintă fixarea interviului pentru 18.06.2019, dată stabilită cu nerespectarea termenului legal și știind că acesta nu se va afla în țară“, se mai precizează în comunicat. Procurorul Pîrlog a mai făcut obiectul cercetării disciplinare, însă prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia se află la prima astfel de cercetare. Mai mult, procurorul militar este vizat și de o plângere penală, formulată în cursul lunii aprilie. „Din cuprinsul dosarului (de sesizare a Inspecției Judiciare, înaintat de cinci dintre procurorii SIIJ – n.r.) mai reiese că inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, domnul Lucian Netejoru, și doamna inspector Mateș Daniela Sanda au formulat, la data de 12.04.2019, plângeri penale împotriva domnului procuror Bogdan Ciprian Pîrlog (instrumentate de SIIJ)“, se mai precizează în comunicatul copreședinților Asociației Inițiativa pentru Justiție.
Bogdan Pîrlog a fost cercetat disciplinar şi anul trecut, anunţul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară fiind făcut public după violenţele din 10 august. Era acuzat atunci că, printr-un articol publicat la 25 ianuarie 2018 pe site-ul www.juridice.ro, „a denigrat, în mod deliberat, pe de o parte, membrii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii apreciind că aceasta este „fidelizată“ şi „favorabilă actualei puteri politice“, şi inspectorii Inspecţiei Judiciare, pe care i-a calificat drept „organisme controlate de către factorul politic prin care (…) se vor putea exercita presiuni asupra magistraţilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS