3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljÎnchirierea uscătoriei din bloc, motiv de contre între vecini

Închirierea uscătoriei din bloc, motiv de contre între vecini

O craioveancă şi-a pus în cap toţi vecinii din bloc, din cauză că nu este de acord cu închirierea uscătoriei. Este cunoscut faptul că uscătoria din bloc este un motiv frecvent de ceartă între vecini. Într-o astfel de situaţie se găsesc şi locatarii din blocul 148C din cartierul craiovean Craioviţa Nouă. Majoritatea proprietarilor şi-au propus, de ceva timp, să închirieze uscătoria aflată la parterul blocului şi au reuşit să-i convingă şi pe cei de la asociaţia de proprietari. Intenţia lor nu este împărtăşită de toţi locatarii, cu precădere proprietara de la apartamentul trei. De aici nu a mai fost decât un pas până la iscarea unor certuri, iar reclamaţiile au început să curgă, la asociaţie, la primărie.


„Pe 12 iunie s-a ţinut şedinţă pentru închirierea uscătoriei. Deşi le-am expus, doamnei administrator Ioniţă Ileana, cât şi vecinilor prezenţi (din 15 au fost 5 – 6) motivele pentru care nu doresc închirierea uscătoriei, apartamentul în care locuiesc este situat în imediata vecinătate a uscătoriei şi închirierea acesteia unei firme mi-ar produce un grav disconfort, atât mie, cât şi fiului meu bolnav cu handicap. Mi-au spus că au adeverinţă de la Primaria Craiova prin care li se confirmă că pot închiria uscătoria. Este aşa ceva normal?“, se întreabă locatara de la apartamentul trei.


Conform Legii asociaţiilor (Legea nr. 196/2018), uscătoria este spațiu comun, deci aparţine tuturor proprietarilor. Ca un proprietar sau asociaţia să facă ceva acolo trebuie să obţină acordul tuturor proprietarilor din blocul cu pricina.

Uscătoria din blocul 148C din Craioviţa Nouă

Proprietarii nu cunosc legea

Majoritatea locatarilor din blocul 148C nu împărtăşesc părerea vecinei de la parter şi susţin vehement că uscătoria va fi închiriată. Poate aşa scapă şi ei de întreţinerea acestui spaţiu comun, care la acest moment este o „cloacă“ de mizerie, unde sunt aruncate claie obiecte pe care proprietarii nu le mai folosesc.


„Proprietarii şi-au dat acordul şi se va închiria. Am fost la primărie şi ne-au spus că este legal. Se va închiria unui locatar din bloc, un vecin de la etajul trei , să facă ceva pentru băiat. Nu s-a discutat despre sumă. A fost o şedinţă, dar această proprietară (proprietara de la apartamentul trei – n.r.) se împotriveşte, spune că îşi pune rufele acolo, dar este o mizerie de nedescris, că la fel este şi la ea în casă. Numai probleme şi reclamaţii ştie să facă“, spune altă locatară din blocul 148C din Craioviţa Nouă.

Locatarii nu știu prea bine cine şi cum trebuie să-şi dea acordul, dar sunt hotărâţi să nu ţină seama de părerea „tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate“. „Da, s-a ţinut o şedinţă. Avem acordul a jumătate plus unu şi putem închiria uscătoria“, explică alt locatar.
Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari nr. 34 Craioviţa Nouă spun că proprietarii au cerut să convoace o şedinţă în care să se discute despre închirierea uscătoriei din blocul 148C. „Noi am convocat această şedinţă pe scara blocului la solicitarea proprietarilor. Nu ştiu dacă se va închiria această uscătorie. Nu pot să-i oblig eu. Este decizia lor“, spune Ileana Ioniţă, administratorul asociaţiei.

Acordul tuturor proprietarilor din clădire, necesar

Reprezentanţii administraţiei locale craiovene spune că într-o astfel de situaţie se aplică legea şi nimic mai mult.

„Trebuie să respecte legea. Fiecare proprietar deţine o cotă-parte de proprietate acolo şi nu au ce face ceilalţi proprietari. Dacă nu iau decizii conform legii în domeniu, proprietarii care nu-şi exprimă acordul pot să ceară anularea în instanţă a respectivului contract. Dacă uscătoria este ţinută în condiţii insalubre, președintele şi administratorul trebuie să-i notifice, să o menţină într-o stare bună. Toţi proprietarii de acolo trebuie să menţină ordinea şi curăţenia în acel spaţiu comun. În cazul în care serviciul în domeniu din cadrul primăriei va fi notificat în acest caz, reprezentanţii asociaţiei pot fi amendaţi“, a declarat pentru GdS, Doina Pârvu, director Direcţia Fond Locativ şi Control Asociaţii de Proprietari, Serviciul Administrare Locuinţe.

Cum pot fi atribuite părţile comune

Proprietarii trebuie să ştie că: „părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari. Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună“
, art. 43, alin 1,2,3/ Legea nr. 196/2018.


Dacă este vorba de o persoană din afara asociaţiei, fie că este o persoană fizică sau juridică, legea impune următoarele: „Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori“, art. 38, alin.2/Legea nr. 196/2018.


Când se ajunge la schimbarea destinaţiei proprietăţii comune, în cazul de faţă a uscătoriei, legea are alte prevederi. Adică în locul uscătoriei apare un spaţiu comercial, o frizerie.
„Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens“
, art. 36/Legea nr. 196/2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS