Centrul Județean de Transfuzii din Slatina a fost luat cu asalt, după ce directorul instituției a făcut apel la donatori pentru refacerea stocului, în urma accidentului cu 19 victime petrecut marți după-amiază.
Oameni de toate vârstele au luat cu asalt, miercuri dimineață, Centrul Județean de Transfuzii din Slatina. Dr. Ramona Lesnic, directorul centrului, a făcut un apel pe Facebook la donatori să se prezinte la Centrul Județean de Transfuzii din Slatina. Centrul a aprovizionat cu sânge Spitalul Județean de Urgență Slatina, care s-a pregătit astfel pentru a face față îngrijirii celor 18 pacienți implicați într-un grav accident rutier petrecut marți după-amiză pe DN 65, în dreptul localității Priseaca. În urma accidentului, un bărbat a decedat și două femei au fost rănite grav, alți 11 pacienți având răni mai ușoare, în timp ce cinci persoane au refuzat spitalizarea. Conducerea spitalului a chemat de acasă 15 medici și peste 20 de asistenți.
„Avem nevoie constant de sânge“
Peste 100 de donatori s-au prezentat, miercuri dimineață, la centrul de transfuzii. Cei mai mulți au fost donatori aflați în evidențe. Au fost, însă, și tineri veniți pentru prima dată, motivați de apelul de pe rețelele de socializare. „Sunt donator, dar sunt și șofer și mă gândesc că aș putea avea chiar eu nevoie de sânge“, a spus un bărbat. O femeie a dezvăluit că a venit pentru prima dată să doneze sânge după tragedia de la Colectiv.
„Vă mulțumim, vă mulțumim, dar vă reamintim că avem nevoie de sânge constant. Avem mare nevoie. Vă rugăm să veniți constant să donați“, a fost reacția unei doamne din rândul personalului.
„Nu cred că trebuie să moară cineva ca să vii să donezi“
Veronica Bît a dezvăluit că face parte din categoria donatorilor constanți. Donează de la 26 de ani, de 12 ani, are patru frați și fac și ei același lucru. Își crește copiii în același spirit, de solidaritate umană. Aceasta a mărturisit că a fost, la rândul ei, crescută să prețuiască viața și pe cei din jur.
„Nu cred că trebuie să moară cineva ca să vii să faci asta. Populația trebuie să conștientizeze. Mama mea a lucrat aici, la Policlinica Veche, 35 de ani, tata e încă ambulanțier. Mama are, cred, 20 – 30 de ani de când donează. E puterea exemplului, normal. (…) Nu trebuie să fii pus într-o ipostază urâtă să faci asta. Consider că, dacă omul ar avea, așa, un minim de educație, vine totul firesc“, a declarat tânăra, care donează de patru ani și în Cipru, țara în care s-a stabilit cu cei doi copii. Și acolo donează constant, la fiecare patru luni, fără să aștepte ceva în schimb. Cipru este țara în care oamenii donează din conștiință și nu se oferă niciun fel de recompensă. „Sunt foarte solidari. Conștientizează foarte mult cât de important este. Acolo îți oferă un biscuit și o limonadă să nu ți se facă rău, nimic altceva, nici o zi liberă“, a mai spus tânăra.
Deși s-au prezentat peste 100 de persoane, 88 au primit bonuri de ordine, fiind dispuși să aștepte câteva ore, ceilalți fiind reprogramați.