Complexul Energetic Oltenia va trebui să constituie stocuri de iarnă de peste un milion de tone. În prezent, se lucrează la documentația pentru o hotărâre a guvernului pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționarea Sistemului Electroenergetic Naţional, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020.
Potrivit notei de fundamentare de pe site-ul Ministerului Energiei, se estimează o creștere de 2,2% a consumului de energie electrică în iarna care urmează, raportat la cea precedentă. „În ceea ce priveşte evoluția consumului de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020, DEN a prevăzut o creştere a acestuia cu aproximativ 2,2% faţă de realizările perioadei similare 2018 – 2019.
Ținând cont de evoluția consumului de energie electrică de la începutul anului până în prezent, de inexistența unor semnale privind apariția de noi agenți economici cu consum relevant de energie electrică, de faptul că scenariul DEN este astfel construit încât să ia în considerare un scenariu cu temperaturi în jurul mediilor lunare multianuale, estimarea de creştere medie a consumului luat în calcul pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020 este de 2,2 % faţă de consumul realizat în perioada noiembrie 2018 – martie 2019“, conform notei de fundamentare de la proiectul de hotărâre de guvern.
Stocul de siguranță în ceea ce privește producătorii de energie pe bază de cărbune va trebui să fie de 1,2 milioane de tone, până la 1 noiembrie.
Cât cărbune e în depozitele CEO
Complexul Energetic Oltenia are în prezent suficient cărbune în depozite. Este vorba de o cantitate de peste 800.000 de tone. Compania are în funcțiune un total de șapte grupuri energetice. Trei dintre acestea sunt în funcțiune la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, două la Sucursala Electrocentrale de la Turceni, un grup energetic la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița și un grup energetic la SE Craiova II.
Complexul Energetic Oltenia se află în prezent în topul producătorilor de energie electrică din România. Media producției este de 1.500 – 1.600 de MW oră.