Hotelul şi restaurantul stadionului „Ion Oblemenco“ din Craiova nu au adus până acum niciun venit la bugetul local. Asta deşi autorităţile locale au încercat suplimentarea bugetului prin concesionarea obiectivelor din incinta arenei de 50 de milioane de euro. Fără succes însă. Acum se încearcă din nou.
De data asta, primăria a schimbat macazul, obligată şi de lege, şi a ales altă variantă de a obţine bani de pe urma hotelului şi restaurantului de la stadion: închirierea. Durata de timp pentru care se doreşte închirierea a rămas aceeaşi ca la licitaţia privind concesionarea, 15 ani.
E nevoie de un nou proiect de hotărâre
Un proiect de hotărâre în acest sens se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local (CL). Potrivit acestuia, consilierii va trebui să aprobe, pe lângă închirierea prin licitaţie a celor două obiective, şi caietul de sarcini, documentaţia de atribuire a hotelului şi restaurantului şi contractul-cadru de închiriere.
Lucrul cel mai important în această afacere, cuantumul chiriei lunare care va intra în bugetul local, nu se ştie încă. El va fi stabilit ulterior, printr-un raport de evaluare. De la acest cuantum va porni apoi licitaţia, criteriul de atribuire a contractului fiind „cel mai mare preţ al chiriei, ofertat în lei/lună, fără TVA“.
Redevenţa nu s-a dovedit atractivă. O fi chiria mai ieftină?
Primăria a început demersul de a scoate bani de pe urma hotelului şi restaurantului de la stadion încă din decembrie 2017. În CL Craiova s-a aprobat atunci un proiect de hotărâre privind concesionarea prin licitaţie publică a celor două obiective pe o perioadă de 15 ani. Motivul: atragerea de venituri la bugetul local.
În martie 2018 s-a aflat şi cuantumul de la care ar trebui să pornească licitația, după primirea raportului de evaluare. Potrivit evaluatorului, în urma concesionării urma să se încaseze o sumă minimă lunară de 46.755 de lei. Din aceşti bani, 29.653 de lei era redevența minimă lunară pentru hotel, iar 17.102 lei redevența minimă lunară pentru restaurant, valori fără TVA.
A urmat procedura de licitaţie în vederea concesionării celor două spaţii, dar ea s-a dovedit ineficientă. La primele două licitaţii nu s-a prezentat nimeni. Primăria a mai încercat şi a treia oară, mergând pe varianta unei negocieri directe, dar degeaba.
„La stabilirea chiriei se va ţine cont de preţul pieţei“
Nimeni nu s-a arătat interesat să preia hotelul şi restaurantul de la stadion. Cu toate că ambele sunt funcţionale. „Pentru hotel mai sunt necesare dotări în zona de recepţie, în timp ce pentru restaurant sunt necesare dotările şi amenajările interioare“, explică primăria.
Aşa că s-a ajuns la varianta închirierii pe aceeaşi perioadă pentru care se dorea şi concesionarea – 15 ani.
Hotelul şi restaurantul stadionului „Ion Oblemenco“ sunt dotate aproape complet
Hotelul este situat în interiorul stadionului „Ion Oblemenco“, la Tribuna I, şi este structurat pe patru niveluri (0, 1, 2 şi 3). Restaurantul se află în aceeaşi zonă, structurat pe două niveluri (1 şi 2).
Potrivit datelor din caietul de sarcini, hotelul este prevăzut cu toate utilităţile necesare (instalaţii electrice, sanitare, de încălzire/aer condiţionat). Şi restaurantul are acces la toate racordurile privind utilităţile necesare.
Hotelul are 38 de camere şi poate fi clasificat la patru stele, conform proiectării. Fiecare cameră este utilată cu mochetă, dulap, cuier, un pat single, o noptieră şi baie proprie. Fiecare baie este dotată cu: gresie, faianţă, duş+cădiţă, lavoar, vas closet, oglindă, radiator tip port-prosop. Pe holurile aferente hotelului este montată mochetă.
În incinta hotelului şi restaurantului sunt ascensoare pentru persoane, pentru transferul mâncării între etaje, pentru evacuarea deşeurilor şi pentru aprovizionare.
Ce costuri va mai suporta chiriaşul de la hotelul şi restaurantul stadionului „Ion Oblemenco“
Conform contractului, dotările care mai sunt necesare în zona de recepţie a hotelului şi cele pentru funcţionarea restaurantului vor fi realizate de chiriaş, fără posibilitatea de a fi deduse apoi din chiria datorată. Chiriaşul va achita, pe lângă chiria propriu-zisă, şi contravaloarea utilităţilor de la hotel şi restaurant.
De asemenea, toate autorizaţiile necesare funcţionării celor două obiective ca hotel şi restaurant vor fi obţinute tot pe cheltuiala chiriaşului, fără a fi deduse din chiria datorată. Totodată, chiriaşul va fi obligat să încheie o asigurare pentru hotel şi pentru restaurant, urmând să suporte şi primele de asigurare.