-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din cartierul de lux Magnolia primesc apă cu porţia

Locuitorii din cartierul de lux Magnolia primesc apă cu porţia

Un cartier rezidenţial din apropierea Craiovei a ajuns să primească apă cu ţârâita. Vile luxoase, cu o valoare de peste 150.000 de euro, apartamente de peste 50.000 de euro, au la robinet apa raţionalizată. Locatarii se plâng că au ajuns mai rău ca în perioada comunistă, când apa menajeră era furnizată după un program strict.

Prin urmare, cei care locuiesc în cartierul de lux Magnolia din localitatea doljeană Pieleşti, ce-i drept un cartier înconjurat de terenuri agricole sau industriale, sunt revoltaţi că beneficiază de apă menajeră doar câteva ore pe zi. Cartierul, situat în mediul rural, la 7 km de centrul Craiovei şi la 1 km de DE 70, este o enclavă cu acces redus la utilităţi. Asta în situaţia în care cele care deservesc cartierul cu circuit închis au probleme.

Bazinul de apă care aprovizionează cartierul Magnoilia


„În acest cartier minunat în care se construiește în continuare și se mută noi locatari avem probleme legate de apă. Mai exact, avem apă cu rația ca pe vremea lui Ceaușescu. Avem program de apă, aceasta fiind oprită mai mult de jumătate din zi. Dar lucrul cel mai grav este că am fost rugați să înțelegem situația care trebuia să dureze până pe data de 12 a acestei luni (iulie – n.r.), numai că situația continuă. Am înțeles de la vecinii care s-au mutat aici acum aproximativ zece ani că există probleme legate de apă în fiecare vară. Se construiește și se branșează la această rețea de apă total depășită noi locatari. Din mărturisirile lor, niciodată această problema nu a fost atât de gravă ca acum. Sper că se va rezolva într-un fel această problemă total neplăcută“, spune un proprietar din cartierul Magnolia.


Este destul de neplăcut să stai într-un cartier de lux şi să nu poţi să tragi apa la toaletă. La fel de incomod este să nu poţi să faci baie, când afară sunt 35 de grade Celsius sau mai mult. Locatarii au aflat cu stupoare de pe pagina de Facebook a cartierului Magnolia, administrată de investitorul imobiliar, care este programul de sistare a apei.

Acesta îi anunţa în data de 6 iulie că apa va fi oprită în cartier între orele: 00.00-05.00, 09.00-12.00, 14.00-17.00, 20.00-22.00. În acelaşi anunţ se făcea precizarea că această situație va dura până pe 12 iulie, când se va da în funcţiune cel de-al doilea puţ. Cu alte cuvinte, o a doua sursă de apă care să deservească locaţia rezidenţială.


„Ne-a anunţat Iovan (investitorul imobiliar din cartierul Magnolia – n.r.) că este apa oprită în anumite perioade ale zilei. Bazinul vechi nu mai face faţă. Acum au lucrat şi urmează să dea în funcţiune şi cel de-al doilea bazin. Până acum nu s-a întâmplat nimic. Nu este plăcut, că de apă ai mereu nevoie. Aici nu ai altă sursă de apă. Aşteptăm“, spune un alt locuitor din cartierul Magnolia.

Apa de la Magnolia, la mâna investitorului şi a primăriei

Iniţial, complexul a dispus de două foraje şi un singur bazin de apă cu o capacitate de 20.000 de litri. Bazin construit de investitorul imobiliar şi care iniţial a satisfăcut consumul de apă pentru vreo 200 de locuinţe. Cum însă cartierul s-a extins continuu şi numărul locuinţelor a ajuns la 450 (nu toate sunt locuite – n.r.), apa menajeră a fost insuficientă.

Drept urmare, primăria localităţii Pieleşti a investit într-un bazin nou, cu o capacitate de 100.000 de litri.
Cu toate acestea, apa destinată locuinţelor era insuficientă în perioada de vară. Din cauza insuficienţei apei, localnicii s-au trezit cu apa sistată în anumite perioade ale zilei şi cu presiune scăzută la robinet. În plus, unul din foraje s-a nisipat, ceea ce a accentuat criza apei în cartierul Magnolia.


Cu proprietarii pe cap, investitorul imobiliar a închis bazinul de 20.000 de litri de apă şi a început forarea altui puţ. Deşi tot el a decis raționalizarea consumului de apă, până la urmă a scos bani din buzunar şi a forat un alt puţ pentru a le asigura localnicilor apa curentă.

„Au fost probleme, dar s-au rezolvat. Oamenii nu au răbdare, nu înţeleg. De câteva săptămâni eu am făcut alt foraj, ca să acopăr necesarul de apă. A fost investiţia mea, nu a primăriei. Am avut ghinion cu acel puţ care s-a nisipat, dar acum nu mai sunt probleme. Bazinul de 100.000 de litri este mereu plin şi locuitorii complexului vor avea apă“, a explicat, pentru GdS, Aurel Iovan, investitorul imobiliar din cartierul Magnolia.


Acesta a mai spus că toate aceste utilităţi şi construcţii vor fi date în administrarea Primăriei Pieleşti. Şi că, spre surprinderea lui, a aflat de la primărie că sunt aproximativ 50 de locuitori ai complexului care nu au plătit niciodată consumul de apă. Şi asta nu înseamnă o lună, două, trei, ci foarte mulţi ani, adică din 2008. Drept urmare, rău-platnici vor fi debranşaţi de la sursa de apă cât de curând.

Utilităţile, problema locuitorilor zonelor „rezidenţiale“ din mediul rural

Administraţia locală a comunei Pieleşti aşteaptă, aşa cum aşteaptă locuitorii din Magnolia apa la robinet, Masterplanul pe apă iniţiat de Compania de Apă Oltenia. Viceprimarul localităţii, Iliuţă Ţîrcomnicu, spune că în situaţia actuală bazinele de apă sunt insuficiente. Un bazin de 100.000 de litri se umple în patru ore şi se goleşte în două. Acest lucru se întâmplă în perioada estivală, când localnicii îşi udă gazonul şi rondurile cu flori. Totodată, era de aşteptat, spune acesta, ca o astfel de zonă să aibă probleme cu utilităţile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS