7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe filmează în centrul oraşului Târgu Jiu

Se filmează în centrul oraşului Târgu Jiu

Filmările la producția „Eroii de la Podul Jiului“ sunt în toi la Târgu Jiu. Realizatorii filmului artistic construiesc un decor chiar în centrul municipiului.

Acesta va reprezenta câteva fațade de case de epocă din oraș, de la începutul Primului Război Mondial. În aceste zile sunt filmate scene care își propun să redea perioada de dinaintea începerii Primului Război Mondial și chiar momentele în care localnicii din Târgu Jiu aflau că a început o conflagrație mondială.

Nu întâmplător realizatorii producției artistice au ales această perioadă de început de toamnă. Pe 14 octombrie se vor împlini 103 ani de la luptele de la Podul Jiului, moment important în ceea ce privește soarta războiului pe teritoriul românesc.


Locuitorii orașului sunt figuranți în film

Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu, a declarat că mulți locuitori ai municipiului au participat la casting și vor apărea ca figuranți în filmul „Eroii de la Podul Jiului“.

Vineri se va filma chiar în Piața Prefecturii din municipiu, acolo unde se regăsește o clădire din perioada Primului Război Mondial, respectiv Palatul Administrativ. Alte filmări vor avea loc în zona Podului Ferdinand, construit de francezi, care face legătura între Parcul Central și insula de pe râul Jiu.

Podul nu se mai află pe vechiul amplasament, acolo unde s-au purtat luptele, pentru că a fost mutat pentru a face loc unui alt pod, mai lung, peste râul Jiu. Pe podul nou sunt așezate la un capăt două tunuri din Primul Război Mondial.

În zona respectivă au loc an de an, pe 14 octombrie, manifestări dedicate luptelor de la Podul Jiului, precum și reconstituiri istorico-militare ale evenimentului de la 14 octombrie 1916.

Moment de cumpănă în istoria românilor

Bătălia desfășurată la Podul Jiului în data de 14 octombrie 1916, când populația civilă a orașului, alături de cercetași și de polițiști, a reușit să stopeze prima încercare a trupelor Diviziei a XI-a bavareze de a ocupa orașul Târgu Jiu,

constituie un moment de referință al luptelor de apărare a țării desfășurate în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului, motiv pentru care, în Anul Centenar al Marii Uniri, este necesar ca sacrificiile umane și materiale îndurate de către gorjeni în acea perioadă, precum și în timpul ocupației militare a Puterilor Centrale în Oltenia, să fie readuse în atenția publicului.

„A fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului, copii între moşnegi luptând alături pentru ţară… amestecaţi cu câţiva ţărani şi civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite şi ele să ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători“, afirma generalul C. Găvănescu, în cartea document

„Războiul nostru pentru întregirea neamului“.
De asemenea, în timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război“, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa, în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptate contra orașului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS