-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMăsuri pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane

Măsuri pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane

Autoritățile locale și județene continuă să ia măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane. La finalul săptămânii trecute au fost instituite filtre în jurul municipiului Târgu Jiu, cea mai mare localitate din Gorj și cu cel mai mare număr de locuitori. Aici au fost semnalate cazuri de perstă porcină africană.

În județul Gorj evoluează 16 focare de pestă porcină africană, în următoarele localități: Târgu Jiu, Crușeț, Runcu, Brănești, Slivilești, Ionești, Turcinești, Turburea și Bolboși. În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislației aplicabile, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dezinfecția exploatațiilor.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, au fost delimitate zone de restricții, respectiv zona de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar.

Restricții pentru populație

Potrivit DSVSA Gorj, în zonele de restricții se vor respecta următoarele; porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții din zona de protecție; orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane; nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj; toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Gorj, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic; se interzice cu desăvărșire sacrificarea porcinelor fără avizul DSVSA Gorj (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem); scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonă este interzisă fără avizul DSVSA Gorj.

Filtre în mai multe zone

Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse, au fost oganizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, filtre în cadrul cărora se desfășoară activități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse. „DSVSA Gorj solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație. Facem precizarea că Pesta Porcină Africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic și social. Pe această cale, dorim să readucem în atenția crescătorilor sau deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și nonprofesionale de suine principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv identificării incipiente a bolii la animalele pe care le dețin“, potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar-Veterinare Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS