0.6 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDe ce dispar echipamentele de la locurile de joacă din Craiova?

De ce dispar echipamentele de la locurile de joacă din Craiova?

Unele din echipamentele aflate până de curând la locurile de joacă din Craiova au început să dispară. Fie că sunt echipamente destinate celor mici, fie că sunt aparate de fitness, ele sunt ridicate de către RAADPFL pe motiv că sunt stricate.

În această situaţie este locul de joacă din cartierul Rovine, zona Poştă. Acesta face parte din categoria celor amenajate şi dotate cu doar câţiva ani în urmă, respectiv 2014.

Amenajarea spaţiilor de joacă s-a făcut pe bani grei, 8,2 milioane de euro. Pe lângă echipamentele destinate micuţilor, locurile de joacă au fost dotate şi cu aparate de fitness pentru adulţi. Astfel de aparate au fost puse şi în cartierul Rovine. Numai că, la patru ani de la montare, aparatele au fost ridicate de către Regia care are în administrare locurile de joacă din urbe.

Loc de joacă în cartierul Rovine

De ceva timp, am observat că au dispărut acele aparate de fitness. Nu ştiu din ce motiv. Erau aici, unde au rămas găurile. Eu vin cu nepoţelul şi se joacă la tobogane, la leagăne. Alea erau pentru adulţi. Acum arată urât locul. Era bine să le păstreze

, a spus o craioveancă aflată la locul de joacă cu nepoţelul.


Locatarii din blocurile învecinate şi care folosesc frecvent locul de joacă susţin că aparatele nu trebuia să fie ridicate. Acestea au rostul lor şi fac parte din componenţa locului de joacă, aşa cum sunt dotate şi alte locuri de joacă din oraş.

În plus, după ridicarea echipamentelor, în covorul din tartan au rămas găuri în care cei mai mici dintre copii se împiedică cu uşurinţă.

Merg zilnic cu fetiţa mea la locul de joacă. În ciuda faptului că stau tot timpul lângă ea, şi-a prins piciorul în una dintre gropile rămase după ridicarea aparatelor de fitness şi a căzut. Nu înţeleg de ce le-au ridicat! Nu aveau nimic! Adulţii le mai foloseau. Este mai bine să fie descompletat locul de joacă?!

, se întrebă un craiovean.


Oamenii susţin că aparatele ar fi fost ridicate din cauza insistenţei unora dintre părinţi. Aceştia nu îşi prea supravegheau micuţii care se urcau pe aparatele de fitness. Ca să stea liniştiţi şi cei mici să nu se rănească, au cerut ridicarea acestor echipamente.
Din alte locuri de joacă au dispărut echipamente destinate micuţilor. Piesele care s-au stricat au fost ridicate de RAADPFL, fără să fie înlocuite cu alte aparate.

Aparatele de fitness au dispărut de la locul de joacă

Aparatele au fost ridicate pentru siguranţa micuţilor

Pentru toate aceste nedumeriri ale craiovenilor care îşi aduc copiii la locurile de joacă, RAADPFL, regia care administrează acest spaţiu, are o explicaţie.

Aparatele de fitness au fost ridicate pentru siguranţa micuţilor. Acestea erau stricate, copii se urcau pe ele şi erau în pericol. Aparatele nu vor fi înlocuite cu altele fiindcă nu putem să intervenim la locurile de joacă noi. Pentru aceste locuri de joacă, Primăria Craiova are, la acest moment, un proces pe rol şi nu putem interveni

, a precizat Ana Dănescu, purtător de cuvânt al RAADPFL Craiova.

Loc de joacă distrus din cartierul 1 Mai

Situaţia locurilor de joacă se tranşează în instanţă

Locurile de joacă amenajate şi echipate în perioada anilor 2013-2014 au în spate o poveste destul de încâlcită. În 2013, Primăria Craiova a încheiat cu firma King Industrial Enterprises SRL București un contract-cadru pe patru ani în valoare de 8,2 milioane de euro inclusiv TVA, pentru furnizarea și montarea de echipamente destinate locurilor de joacă din oraș.

Până la sfârșitul lui 2014, municipiul plătise deja către societate trei milioane de euro. În contul banilor, King Industrial SRL a amenajat 21 de locații, echipamentele fiind recepționate de primărie fără obiecții, pe bază de proces-verbal.

Loc de joacă


La începutul anului 2015, afacerea „King Industrial“ s-a transformat într-un uriaș scandal. Procurorii DNA au descins la primărie, de unde au ridicat mai multe documente și două calculatoare de la Serviciul de Investiții și Achiziții. În paralel, între Primăria Craiova și King Industrial a izbucnit un litigiu comercial.

Prin dispoziție a primarului, s-a constituit o Comisie de verificare a echipamentelor, la locațiile din Valea Roșie, Lăpuș, Parcul Pușkin și Esplanada Craiovița Nouă.

Comisia a concluzionat că toboganele aveau spărturi, iar materialul din care erau realizate (polietilenă de înaltă densitate) avea în realitate o grosime de 3-4 mm, în loc de minimum 19 mm, cât prevedea caietul de sarcini.

Tot Comisia a stabilit că o parte din aparatele pentru fitness au ruginit și s-au rupt din cauză că nu erau din inox, ci din tablă roluită, sudată longitudinal și vopsită.

Acuzând că echipamentele nu respectă caietul de sarcini, primăria a dat în judecată firma King Industrial SRL, cerând înapoi toți banii plătiți până la acea dată (13,8 milioane de lei) și daune morale de un milion de lei.


La acest moment, procesul se găseşte pe rolul Curţii de Apel Timişoara din anul 2016, de când a fost strămutat de la Curtea de Apel Craiova. Procesul trenează, următorul termen fiind stabilit pentru data de 14.10.2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS