6.2 C
Craiova
marți, 19 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile cu datorii, blocate la plata salariilor

Asociaţiile cu datorii, blocate la plata salariilor

Veşti proaste pentru asociaţiile de proprietari din Craiova care nu-şi plătesc datoriile către furnizorul de căldură. Administratorul judiciar Siomax SPRL, care se ocupă de reorganizarea SC Termo, nu le mai dă acordul de deblocare a contului poprit. Prin urmare, acestea nu mai pot face plata salariilor şi a contribuţiilor sociale.

Asociaţiile de proprietari care au conturile blocate din cauza datoriilor istorice către furnizorul de căldură al oraşului s-au trezit că nu-şi mai pot plăti salariile.

Administratorul judiciar care se ocupă de reorganizarea SC Termo SRL nu mai acceptă deblocarea conturilor nici pentru plata salariilor şi a contribuţiilor.

Motivul, asociaţiile nu plătesc nici un leu pentru restanţe sau depun în cont sume derizorii. În schimb, vin şi solicită sume foarte mari pentru salarii.


După intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018, asociaţiile de proprietari s-au văzut nevoite să depună toate încasările în contul asociaţiei. Totodată, legea le obligă să facă plăţile tot prin contul bancar. Nicio problemă pentru asociaţiile fără datorii.

Răspuns dat de Termo:Nu se aprobă

Numai că cele care aveau contul blocat din cauza restanţelor s-au trezit că banii sunt redirecţionaţi de executori în conturile creditorilor. Ca să-şi plătească angajaţii, reprezentanţii proprietarilor foloseau un procedeu anevoios.

Cereau voie creditorului, în speţă Siomax, adminsitratorul judiciar al SC Termo SRL să ia bani din cont. Cu aprobarea administratorului judiciar mergeau către executorul judecătoresc să ridice poprirea. Ulterior, se îndreptau către bancă, de unde îşi puteau ridica banii necesari salariilor.


Numai că, de câteva luni asociaţiile de proprietari s-au trezit că nu mai au acceptul creditorului. Drept urmare, accesul la banii din cont le-a fost blocat. Situaţie în care plata salariilor a devenit imposibilă. La fel şi plata contribuţiilor sociale.


Am ajuns în situaţia să nu plătim drepturile salariale. Să nu plătim contribuţiile angajaţilor. Nici nu-mi imaginez ce se poate întâmpla dacă unul se îmbolnăveşte. Totul din cauză că avem contul blocat, iar Termo, în speţă Siomax, nu-şi mai dă acordul deblocării.

Motivul, că nu ne plătim restanţele. Până acum, noi făceam adresă la Termo, apoi la executor şi acesta spunea către bancă să ne permită să ridicăm suma pentru salarii. Făceam ordin de plată şi dădeam salariile oamenilor. Acum nu se mai poate, Siomax îmi spune că nu-mi aprobă fiindcă am poprire pe cont şi nu am plătit sumele datorate din 2010. Ultimul răspuns ăsta a fost

, spune Ion Ungureanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş.

Cerere

Nu le mai dăm aviz de deblocare a conturilor


În ciuda nemulţumirilor şi protestelor reprezentanţilor proprietarilor, Siomax nu cedează. Legea îi permite să menţină poprirea pe contul datornicilor.


Nu le mai dăm aviz de deblocare a conturilor fiindcă nu-şi plătesc datoriile. Vin şi îmi cer sume mari pentru salarii, dar ei plătesc sume derizorii către executori. Ne întâlnim frecvent cu asociaţiile de proprietari datornice. Reprezentanţii vin, fac promisiuni, încheie acorduri scrise, dar nu se ţin de ele. Legea ne permite să facem acest lucru

, a afirmat scurt reprezentantul Siomax, Maria Somnea.


Făcând referire la lege, administratorul judiciar are în vedere prevederile Codului de Procedură civilă.


Nu sunt supuse executării silite prin poprire: sumele aferente plății drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi. Atunci când asupra aceluiași cont sunt înființate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăți aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înființării primei popriri

, art.780, alin. 5 lit. c.

Răspuns nefavorabil, primit de la Termo

Asociaţiile au găsit o portiţă

Ca să plătească salariile angajaţilor, asociaţiile folosesc o serie de tertipuri. În primul rând, au luat nişte hotărâri în cadrul Adunărilor Generale fie ordinare, fie extrordinare sau în cadrul Comitetului executiv.

Aici au decis să facă anumite plăţi cu cash şi nu prin bancă. Prin urmare, în acest mod îşi scot din încasări drepturile salariale. Banii nu mai ajung în contul bancar şi de aici să stingă datoriile restante. Legea asociaţiilor spune altceva, toate încasările trebuie să ajungă în contul unic și toate plățile să se facă din acesta.


Nu este o portiţă legală să plăteşti cu cash. Atâta timp cât sancţiunea prevăzută de lege nu este una penală nu-i interesează. Dar îi avertizez că se poate transforma într-o sancţiune penală

, a mai precizat Maria Somnea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS