Locuitorii de pe o stradă din Craiova sunt nedumeriţi de ce operatorul de salubritate mătură mai des o parte a străzii, iar o altă parte – mai rar. Ei nu înţeleg de ce frecvenţa cu care se face curăţenie pe strada lor este diferită. Explicaţia este uluitoare, primăria stabileşte frecvenţa cu care se dă cu mătura pe o stradă după cum aceasta este mai mult sau mai puţin circulată.
Este vorba despre strada Constantin Lecca, aflată într-o zonă centrală a oraşului. Aceasta se întinde din spatele blocurilor-turn, situate pe bulevardul Nicolae Titulescu, şi până la intersecţia cu strada Brestei.
Strada este împărţită în mai multe părţi prin intersectarea cu alte artere de circulaţie. Numai că tronsonul care pleacă de la intersecţia cu strada Iancu Jianu şi se opreşte în blocuri este mai rar „călcat“ de angajaţii Salubrităţii.
a spus Marin Iordache, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 2 Iancu Jianu.
Cei drept, pe strada Constantin Lecca frunzele şi buruienile sunt la ele acasă. Pahare și sticle de plastic, pungi, hârtii şi alte resturi aruncate de persoane certate cu bunul-simţ zac de mult timp pe trotuar. Unele dintre aceste mizerii au ajuns pe carosabil, sub maşinile parcate.
La fel de nemăturate sunt şi parcările de reşedinţă din zona blocurilor de pe strada cu pricina.
Cât de „periodic“ se dă cu mătura?
De la Salubritate aflăm că „periodicitatea“ cu care se dă cu mătura pe străzile oraşului este stabilită de primărie. Nu aflăm însă şi criteriile pe care se stabileşte acest program. Vorbim strict de măturatul manual, că de cel mecanizat, nici vorbă pe străzile mai puţin centrale.
, se arată într-un răspuns al SC Salubritate Craiova SRL.
Cu ani în urmă, operatorul de Salubritate dădea cu mătura pe mai puţin de jumătate din străzile oraşului. Adică din peste 800 de străzi nu se măturau nici măcar 400 de străzi.
În HCL Craiova nr.178/2019 se spune: