-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSGA Gorj vrea să repună pe tapet investiția în acumularea de la Valea Sadului

SGA Gorj vrea să repună pe tapet investiția în acumularea de la Valea Sadului

Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj intenționează să reactiveze una din investițiile majore în sistemul hidroenergetic al județului.

Este vorba de un proiect început înainte de 1989, care a presupus exproprierea unui sat din comuna Schela și desființarea unei școli.

În zona Valea Sadului, la intrare în Târgu Jiu și între localitățile Bumbești-Jiu, Turcinești și Schela, ar fi trebuit să fie amenajate unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din județ și din Oltenia.

Volumul de apă din lacul amenajat pe râul Jiu ar fi fost unul suficient pentru a asigura rezerve de apă importante în caz de secetă.

De asemenea, acumularea de apă ar fi avut rolul de a prelua toate viiturile produse în amonte, pe râul Jiu, și ar fi protejat gospodăriile și populația din vecinătatea râului.

După cum se știe, din cauza unor viituri, podul de la Turcinești a fost afectat în urmă cu doi ani. A fost nevoie de lucrări de reabilitare, iar circulația autovehiculelor a fost deviată pe rute ocolitoare.

Rezervă de apă pentru Târgu Jiu

Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, a declarat că instituția face demersuri pentru a prelua de la Hidroelectrica investiția respectivă, care este lăsată neterminată.

„Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj are ca obiectiv preluarea în administrare de la SC Hidroelectrica și continuarea investiției Acumularea Valea Sadului, în vederea amenajării unui lac de acumulare ce ar putea constitui o rezervă importantă de apă în caz de secetă și s-ar elimina semnificativ riscul de inundații al obiectivelor din aval“, conform unui raport al Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, prezentat Instituției Prefectului.

Hidroelectrica mai are pe râul Jiu, în Defileul Jiului, alte două investiții rămase neterminate. Este vorba de hidrocentralele cu aducțiune subterană Bumbești și Dumitra.

Acestea sunt aproape finalizate, însă organizațiile nonguvernamentale au reu-șit să anuleze în instanță autorizația de mediu, pe modul că râul Jiu va fi profund afectat de cele două hidrocentrale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS