În Craiova au fost amenajate, săptămâna trecută, primele două platforme pentru containere îngropate. Ele se găsesc amplasate în cartierul craiovean 1 Mai, pe străzile Nicolae Ionescu-Siseşti și Victor Gomoiu.
Acesta este doar începutul, fiindcă în cartierele oraşului trebuie să apară 439 de platforme de gunoi, cu 759 de containere. Următorul cartier în care îşi vor face apariţia containerele îngropate este Brazda lui Novac. La acest moment, constructorul, European Waste Tehnology (EWT), are autorizaţii de construire pentru 73 de platforme, iar pentru alte 43 de platforme urmează ca primăria să emită autorizaţii.
Investiția are o valoare de 7,5 milioane de euro numai pentru Craiova şi face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro.
Concretizarea proiectului vine după o lungă perioadă de poticneli: licitaţii contestate, piedici din partea furnizorilor de utilităţi care au întârziat avizele necesare autorizaţiilor de construire.
Trebuie precizat că din cele 439 de platforme s-au obţinut autorizaţii de construire doar pentru 73 de platforme într-o perioadă destul de lungă.
Prezente la evenimentul de recepţie a lucrărilor, autorităţile judeţene şi locale au spus că vor face demersuri pentru a obţine restul de autorizaţii cât mai repede.
Totodată, au punctat că este un plus pentru oraş.
, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Vom scăpa de platformele murdare
Beneficiarii acestui sistem de colectare a gunoiului menajer vor fi craiovenii care locuiesc în cartierele de blocuri. Odată cu amplasarea containerelor îngropate vor dispărea platformele deschise. Este cunoscut faptul că multe dintre acestea sunt şi în prezent acoperite cu deşeuri de tot felul.
Acestea atrag des persoane care caută în gunoi, dar şi câini. În plus, mirosul greu este un deranj permanent pentru cei care locuiesc în apropierea ghenelor de gunoi. De aceste aspecte speră şi primarul oraşului să scăpăm cât de curând.
, a subliniat primarul Mihail Genoiu.
Containerele, montate până la iarnă
Constructorul, SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL, dă asigurări că până la iarnă toate platformele care au autorizaţie de construire vor fi funcţionale.
Rămâne de văzut când vor veni autorizaţiile pentru restul platformelor şi în ce fel se vor desfăşura lucrările, dat fiind faptul că se apropie sezonul rece.
Marius Croitoru, reprezentantul European Waste Tehnology, companie care implementează contractul pentru amenajarea platformelor pe care sunt instalate containerele îngropate destinate colectării deșeurilor în Craiova, a precizat:
a precizat Marius Croitoru, reprezentant EWT SRL.
Un proiect cu multe amânări
Reamintim că, în 2013, Consiliul Județean Dolj a publicat anunțul de participare la licitația pentru atribuirea unui contract prin care firma câștigătoare trebuia să furnizeze 759 de containere îngropate cu o capacitate de 5 metri cubi, 30 de containere cu o capacitate de 3 metri cubi și utilajele aferente.
Una dintre licitațiile controversate a fost cea pentru desemnarea firmei care urma să furnizeze cele 759 de containere îngropate și utilajele aferente pentru Craiova. Războiul dintre două firme participante la procedură a determinat Consiliul Județean să anuleze licitația.
La vremea respectivă, CJ Dolj a reluat în septembrie 2016 licitația pe care se chinuise să o atribuie timp de trei ani, care s-a finalizat abia în 2017, câștigătoare fiind declarată firma European Waste Tehnology (EWT).