4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSindicatele din CEO pregătesc proteste

Sindicatele din CEO pregătesc proteste

Sindicaliștii din cadrul Federației Naționale Mine Energie (FNME) se pregătesc de pichetarea sediului guvernului. Protestul va avea loc în perioada următoare, până la alegerile prezidențiale.

Președintele FNME, Dumitru Pârvulescu, a declarat că revendicările sindicaliștilor se referă la reducerea vârstei de pensionare a salariaților care lucrează în condiții deosebite de muncă de la 57 la 55 de ani și implementarea schemei de sprijin pentru cumpărarea certificatelor de dioxid de carbon.

„Acest protest dorim să îl organizăm la București, pentru a se înțelege de către populație ceea ce noi dorim. Noi nu protestăm împotriva nimănui.

Noi dorim să organizăm aceste proteste pentru a atrage atenția în legătură cu ceea ce se poate întâmpla în România. Deci nu o să facem o manifestare clară, ci o manifestare clară și cu rezonanță.

Mai bine participi cu mai puțini colegi, dar cu un mesaj clar“, a mai spus Dumitru Pârvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie.

Așteaptă să vadă care va fi situația politică

Dumitru Pârvulescu a precizat că nu avea rost ca protestul să fie organizat în această perioadă, deoarece nu se știe dacă actualul guvern va rămâne în funcție după moțiunea de cenzură.

„Era hilar să facem niște proteste săptămâna asta, când se discută moțiunea de cenzură. Trebuie să așteptăm să vedem ce se alege și apoi o să organizăm protestele pentru a trage un semnal de alarmă, astfel încât să fie luate măsuri urgente pentru a nu se ajunge într-o situație critică“, a declarat Dumitru Pârvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie.

Guvernul ar trebui să adopte un memorandum prin care să fie implementată pentru Complexul Energetic Oltenia o schemă de sprijin pentru plata certificatelor de CO2.

Rămâne de văzut dacă schema de sprijin respectivă va fi avizată de Comisia Europeană sau va fi considerată un ajutor de stat. Complexul Energetic Oltenia nu își mai permite să achite taxa de poluare, adică certificatele de CO2.

Este vorba de o sumă de 1,6 miliarde de lei pentru producția din anul 2019. Anul trecut, taxa a depășit 1,4 miliarde de lei. Compania a fost nevoită să se împrumute în bănci suma de 500 de milioane de lei pentru a acoperi anul trecut suma de bani care lipsea pentru plata taxei de poluare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS