0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Acasă Local Dolj Primăria Craiova, bună de plată pentru noul gazon de pe „Oblemenco“

Primăria Craiova, bună de plată pentru noul gazon de pe „Oblemenco“

0
Primăria Craiova, bună de plată pentru noul gazon de pe „Oblemenco“

Primăria Craiova este bună de plată pentru noul gazon de pe „Oblemenco“.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a venit ieri în faţa presei cu o informaţie de ultimă oră legată de mult mediatizata schimbare a gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco“.

Cu o adresă de la CNI primită chiar în acel moment, edilul a venit cu marea veste: Compania a fost de acord cu schimbarea gazonului.

Un lucru firesc, având în vedere starea proastă a suprafeţei de joc constatată imediat după inaugurarea arenei. Genoiu a venit şi cu marea noutate: primăria va suporta o cofinanţare de 297.500 de euro pentru această schimbare a gazonului.

Un lucru, de asemenea, ştiut, doar că nu se cunoştea valoarea exactă a acestei cofinanţări.

„A sosit pe e-mail o adresă de la CNI, prin care ne confirmă și ne transmite modelul convenției care trebuie să vină în completarea convenției inițiale de construire a stadionului, precum și valoarea de cofinanțare. Am propus CNI să venim cu o cofinanțare, în situația în care se poate schimba soluția tehnică a gazonului inițial, cea prevăzută în caietul de sarcini din 2014. Adică să se înlocuiască gazonul natural cu unul hibrid, care este o noutate tehnică. Noi am avut disponibilitatea de a pune diferența de preț, în situația în care constructorul își asumă schimbarea gazonului, în garanție“, a anunţat Mihail Genoiu.

„În tot acest timp, au avut loc discuții între CNI și constructor și se pare că valoarea acestor lucrări este foarte mare. Sunt multe lucrări care trebuie făcute pentru schimbarea acestei soluții. La ora aceasta, CNI ne transmite că valoarea cofinanțării este de 297.500 de euro, cu TVA. Aceasta este valoarea de cofinanțare pe care trebuie să o punem noi“, a adăugat edilul.

„Cer constructorului să verifice toate celelalte probleme legate de pânza freatică“

Primarul Mihail Genoiu a mai precizat că va plăti aceşti bani către CNI, în baza facturilor de lucrări emise. La final, toate lucrările noi vor intra în patrimoniul municipiului. Mai mult, lucrările vor avea o perioadă de garanţie distinctă faţă de restul lucrărilor care s-au făcut la stadion.

„Asta este ceea ce am dorit și ceea ce am obținut în final. Alocăm această cofinanțare și nu ne mai implică în absolut nimic. Și rămâne, în continuare, garanția constructorului. Se mai spune, în adresa CNI, și despre menținerea unei perioade de șase luni de mentenanță a gazonului de către constructor“, a explicat edilul.

„Nu știm cât la sută reprezintă această cofinanțare, dar noi discutam, la un moment dat, de valoarea gazonului care este, într-adevăr, în jur de 300.000 de euro. Eu cred, însă, că sumele sunt mult mai mari decât valoarea pe care o cofinanțăm noi. Cer și pe această cale constructorului să verifice toate celelalte probleme legate de pânza freatică, să nu riscăm nimic. Este o valoare foarte, foarte mare, care trebuie respectată ca atare, iar acest gazon trebuie să-l avem mulți ani de aici încolo“, a conchis Mihail Genoiu.

Primăria Craiova, şedinţă extraordinară pentru aprobarea cofinanţării noului gazon

Pentru aprobarea cofinanţării de 297.500 de euro va fi nevoie de votul Consiliului Local. Acesta a fost convocat astăzi, într-o şedinţă extraordinară, cu patru puncte pe ordinea de zi.

În proiectul de hotărâre referitor la schimbarea gazonului se arată că, potrivit adresei de ieri a CNI, din care rezultă că diferenţa de preţ între un gazon ranforsat şi un gazon natural este de 1.412.500,25 lei, „considerăm necesar a se suporta această diferenţă de preţ din bugetul local“.

În convenţie nu apare însă şi cât este valoarea totală a investiţiei şi cât suportă Compania Naţională de Investiţii. Primăria Craiova apare aici în calitate de finanţator (cofinanţator alături de constructorul şi proiectantul arenei) şi se obligă la plata sumei respective.

CNI nu ar da niciun leu pentru noul gazon

Cu alte cuvinte, CNI nu ar da niciun leu. Mai mult, în conveţie se pomeneşte şi de penalităţi de întârziere, dacă plata primăriei nu se face la timp.

Din proiectul de hotărâre aflăm că perioada de schimbare a gazonului este foarte scurtă (o lună), iar după „montarea noii suprafeţe se vor desfăşura meciuri imediat“.

De unde ştie CNI cât costă un gazon ranforsat şi cum a stabilit suma exactă pe care trebuie să o suporte Primăria Craiova?

Cert este doar că astăzi, dacă proiectul va fi aprobat, ar începe şi decopertarea gazonului actual.

Primăria Craiova, bună de plată pentru noul gazon de pe „Oblemenco“
Primăria Craiova, bună de plată pentru noul gazon de pe „Oblemenco“

Banii pentru schimbarea lui, suportaţi de la bugetul local, vor fi luaţi de la obiectivul de investiții „Pardoseală portabilă pentru protecție gazon“ – 1.100.000 de lei. Diferenţa se va lua de la capitolul „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare“.

Este legală cofinanţarea Primăriei Craiova?

Partea de cofinanţare pe care va trebui să o suporte primăria pentru schimbarea gazonului nu este deloc insignifiantă. Dacă la început, când s-a pus problema schimbării suprafeţei de joc de pe „Oblemenco“, s-a vehiculat o sumă de maximum 250.000 de euro, cei aproape 300.000 de euro solicitaţi acum de CNI ridică unele semne de întrebare.

E drept că vorbim acum şi de o schimbare a soluţiei tehnice şi de un alt tip de gazon, dar suma pare una imensă. Edilul Mihail Genoiu nu a ştiut să spună exact cât la sută din întreaga sumă reprezintă cofinanţarea primăriei, dar a admis faptul că este posibil ca „valoarea totală să fie mai mult decât dublul cofinanţării“. Adică peste 700.000 de euro.

Este, însă, treaba Primăriei Craiova să intre în această ecuaţie a schimbării gazonului şi să contribuie cu circa 300.000 de euro de la bugetul local? Nu ar fi de ajuns doar garanţia de bună execuţie? Mai ales că primăria a primit obiectivul la cheie, contractul derulându-se strict între achizitor, în speţă CNI, şi antreprenor (constructorul CON-A Sibiu).

Contractul de proiectare şi execuţie de lucrări privind construirea stadionului din Craiova, aşa cum a fost el întocmit în temeiul OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, nu pomeneşte nicăieri de beneficiarul final (Primăria Craiova) sau de vreo obligaţie a acestuia.

Ce spune contractul care a stat la baza construirii stadionului

În contractul care a stat la baza construirii stadionului se specifică faptul că „antreprenorul este singur şi deplin responsabil pentru calitatea proiectelor/studiilor elaborate, astfel că niciun fel de cereri de modificare a preţului, generate de erori de proiectare sau de lucrări suplimentare necesare pentru punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, nu vor putea fi admise“.

Asta pentru că „antreprenorul are obligaţia legală de garantare a calităţii materialelor, echipamentelor şi lucrărilor de construcţii executate“.

Primăria Craiova dă 297.500 de euro pentru schimbarea gazonului de pe „Ion Oblemenco“
Primăria Craiova dă 297.500 de euro pentru schimbarea gazonului de pe „Ion Oblemenco“

Tot în acest contract se mai prevede că „în perioada de garanţie antreprenorul are obligaţia, în urma dispoziţiei date de achizitor, de a executa toate lucrările de modificare, reconstrucţie şi remediere a viciilor şi altor defecte a căror cauză este nerespectarea clauzelor contractuale“.

„Intervenţiile efectuate în perioada de garanţie, aflate în sarcina antreprenorului, se realizează pe cheltuiala acestuia“

Nu putem spune dacă antreprenorul a respectat sau nu clauzele contractuale, dar calitatea proastă a gazonului, constatată încă de la început, nu putea fi trecută la capitolul vicii?

„Obligaţia legală de garanţie a antreprenorului pentru lucrările executate impune remedierea tuturor defectelor constatate în termenul legal de garanţie (…) „Intervenţiile efectuate în perioada de garanţie, aflate în sarcina antreprenorului, se realizează pe cheltuiala acestuia, în cazul în care ele sunt necesare că urmare a: utilizării de materiale, instalaţii sau a unei manopere neconforme cu prevederile contractului; unui viciu de concepție, acolo unde proiectantul este responsabil de proiectarea unei părţi din lucrare, proiect însuşit de antreprenor“, se mai prevede în contract.

Numai în cazul în care „defecţiunile nu s-au produs din vina antreprenorului, costul remedierilor va fi evaluat şi plătit ca lucrări suplimentare“. Deci dacă starea proastă a gazonului nu s-ar datora unei vini a constructorului, achizitorul, adică CNI, va plăti lucrările suplimentare.

În contract se mai menţionează că achizitorul poate contracta şi alţi antreprenori pentru a executa lucrările respective. Însă îi va plăti din garanţia de bună execuţie.

Ce face RAADPFL cu produsele cumpărate pentru întreţinerea gazonului?

RAADPFL Craiova, Regia din cadrul primăriei care se ocupa de mai bine de un an de îngrijirea gazonului de pe „Oblemenco“, a încheiat săptămâna trecută un acord cadru cu o firmă din Craiova pentru furnizarea de produse necesare întreţinerii suprafeţei de joc. Este vorba de pesticide, îngrăşăminte speciale şi alte produse speciale, pentru care se angaja să plătească o sumă de până la 200.000 de lei.

De fapt, acordul prevedea încheierea unor contracte subsecvente până la sfârşitul anului pentru aceste produse. Şi anume, pesticide – cu o valoare între 3.000 de lei şi 46.000 de lei, îngrăşăminte – cu o valoare între 5.700 de lei şi 146.000 de lei şi produse speciale – valoare între 450 de lei şi 11.290 de lei.

„Din moment ce pentru noul gazon se va asigura şi o mentenanţă de şase luni, înseamnă că RAADPFL nu se va mai ocupa de întreţinerea lui în perioada următoare. Nu ştiu ce va face Regia cu substanţele cumpărate“, a spus primarul Mihail Genoiu.

„O să facem achiziţiile minime, iar substanţele o să le folosim în altă parte“

Contactată de GdS, Aurelia Filip, directorul RAADPFL Craiova, a afirmat că „nu putea să prevadă în urmă cu câteva luni, când a fost lansată licitaţia, că se va schimba gazonul de la stadionul «Ion Oblemenco»“.

„Nu este însă nicio problemă, pentru că noi nu suntem obligaţi să cumpărăm de suma maximă. De aceea am încheiat un acord-cadru, ca să putem să luăm şi cantitatea minimă de produse. O să facem achiziţiile minime, iar substanţele o să le folosim în altă parte“, a precizat Aurelia Filip.

Aceasta a mai menţionat că nu a primit încă de la primărie nicio înştiinţare oficială legată de sistarea contractului privind întreţinerea suprafeţei de joc.

Dacă se va întâmpla asta, Regia ar trebui să renunţe şi la contractul semnat cu firma de consultanţă. Aceasta primeşte lunar pentru sfaturile sale legate de îngrijirea gazonului suma de 2.000 de euro.