În Piaţa Centrală din Craiova, joi, produsele autohtone au fost la mare căutare. Producători autohtoni din regiunea Olteniei şi nu numai şi-au întins mesele şi le-au încărcat cu produse făcute în propriile gospodării.
Borcane cu murături, că tot este sezonul, cu zacuscă şi dulceţuri, miere, ţuică, alune şi must proaspăt făcut la teasc au atras craiovenii în număr mare. Iubitorii de delicatese au avut de unde să aleagă: baclavale, plăcintă cu miez de nucă şi fistic, rahat de casă şi chec.
Fructe zemoase precum căpşune, zmeură, mere, pere au umplut mesele producătorilor veniţi la Craiova cu ocazia Zilei Naţionale a produselor agroalimentare româneşti.
Această zi este sărbătorită în întreaga ţară la data de 10 octombrie.
Nu au lipsit de pe mesele gospodarilor legumele: roşii, ardei verde şi uscat, ţelină, morcovi, conopidă, varză şi prazul nostru oltenesc.
Standul care i-a atras cel mai mult pe craioveni a fost cel cu produse din carne şi preparate din carne, toate făcute ca la mama acasă: şunculiţă afumată, cârnaţi, caltaboşi, piftie, muşchiuleţ, jumări. Cei mai pofticioşi au putut degusta astfel de produse chiar lângă stand, unde sfârâia grătarul.
Dulceaţă de ardei iute de la Desa
Pe Geanina am găsit-o înconjurată de borcane de toate mărimile pline cu murături, dulceţuri şi zacuscă. Îmbrăcată în ie oltenească, îşi prezenta marfa făcută cu migală în propria gospodărie.
Dulciuri după reţeta bunicii şi must din postavă
Câteva standuri mai departe se răsfaţau sub privirea pofticioase ale vizitatorilor dulciurile de casă făcute într-o gospodărie din Argeş. Un tânăr îi îmbia pe cei care voiau să deguste produsele, toate făcute după reţete ştiute doar de familie şi transmise de la bunica.
Iubitorii de licori bahice au putut degusta ţuica de prună, vinul proaspăt, dar şi mustul stors la teasc direct în postava de lemn.