14.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBunătăţi tradiţionale olteneşti pentru craioveni

Bunătăţi tradiţionale olteneşti pentru craioveni

În Piaţa Centrală din Craiova, joi, produsele autohtone au fost la mare căutare. Producători autohtoni din regiunea Olteniei şi nu numai şi-au întins mesele şi le-au încărcat cu produse făcute în propriile gospodării.

Borcane cu murături, că tot este sezonul, cu zacuscă şi dulceţuri, miere, ţuică, alune şi must proaspăt făcut la teasc au atras craiovenii în număr mare. Iubitorii de delicatese au avut de unde să aleagă: baclavale, plăcintă cu miez de nucă şi fistic, rahat de casă şi chec.

Fructe zemoase precum căpşune, zmeură, mere, pere au umplut mesele producătorilor veniţi la Craiova cu ocazia Zilei Naţionale a produselor agroalimentare româneşti.

Această zi este sărbătorită în întreaga ţară la data de 10 octombrie.

Nu au lipsit de pe mesele gospodarilor legumele: roşii, ardei verde şi uscat, ţelină, morcovi, conopidă, varză şi prazul nostru oltenesc.
Standul care i-a atras cel mai mult pe craioveni a fost cel cu produse din carne şi preparate din carne, toate făcute ca la mama acasă: şunculiţă afumată, cârnaţi, caltaboşi, piftie, muşchiuleţ, jumări. Cei mai pofticioşi au putut degusta astfel de produse chiar lângă stand, unde sfârâia grătarul.

Dulceaţă de ardei iute de la Desa

Pe Geanina am găsit-o înconjurată de borcane de toate mărimile pline cu murături, dulceţuri şi zacuscă. Îmbrăcată în ie oltenească, îşi prezenta marfa făcută cu migală în propria gospodărie.

Am murături de tot felul: ardei, gogoşar, conopidă cu ardei, gogoşar cu struguri. Aceasta din urmă este o reţetă deloc pretenţioasă. Se aşează boabele de struguri în interiorul gogoşarilor. Se toarnă apoi apa cu oţet şi zahăr. Ulterior, borcanele se sterilizează.

Aici am dulceaţa de gutui, de ardei iute – aceasta este reţeta mea de suflet. Am zacuscă, tocană de legume, gogoşar în sos. Toate sunt făcute de mine. Îmi vând produsele la piaţă, în Craiova, dar şi în alte oraşe din ţară. De exemplu, acum soţul meu este cu produse în Bucureşti, a spus Geanina Goge, din Desa.

Stand cu struguri/foto: Claudiu Tudor

Dulciuri după reţeta bunicii şi must din postavă

Câteva standuri mai departe se răsfaţau sub privirea pofticioase ale vizitatorilor dulciurile de casă făcute într-o gospodărie din Argeş. Un tânăr îi îmbia pe cei care voiau să deguste produsele, toate făcute după reţete ştiute doar de familie şi transmise de la bunica.

Dulciuri făcute după reţeta bunicii/foto: Claudiu Tudor


Am baclava, rahat, halva şi chec. Reţetele sunt secrete, transmise de la bunica. Toată familia face dulciuri. Produsele se fac acasă şi sunt vândute în regiunea Olteniei, a explicat Cosmin.

Teasc pentru struguri


Iubitorii de licori bahice au putut degusta ţuica de prună, vinul proaspăt, dar şi mustul stors la teasc direct în postava de lemn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS