2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovean cu centrală, obligat să plătească la Termo

Craiovean cu centrală, obligat să plătească la Termo

Un craiovean care şi-a montat centrală de apartament este nevoit să plătească şi la Termoficare căldura pe care nu o consumă. Se întâmplă în blocul 18 din cartierul craiovean George Enescu, din Asociaţia de proprietari nr. 3 Nicolae Titulescu. Proprietarul plăteşte de trei ani căldura din sistemul centralizat, fiindcă asociaţia refuză să-l scadă de la întreţinere.

Familia Caracaleanu s-a debranşat de la Termoficare în anul 2016. La acel moment, locatarii în cauză au obţinut acordul vecinilor, dar şi al asociaţiei de proprietari. Asociaţia îşi mai dăduse acordul şi în cazul altor două apartamente, deşi se ştia că, în mare parte, blocurile sunt în zonă unitară.

Prin prezenta ne exprimăm acordul privind debranşarea persoanei fizice Caracaleanu Marin de la reţeaua de distribuţie comună,

se arată în acordul dat de asociaţie.

Sediul asociaţiei de proprietari 3 Nicolae Titulescu

Acord pe care proprietarii l-au folosit în paşii necesari debranşării. Au cerut avizul furnizorului de căldură SC Termo Craiova SRL, dar răspunsul a fost negativ. Din acest motiv, deşi iniţial şi-a dat acordul, asociaţia a început să „taxeze“ locatarul de la apartamentul 1.

Adică l-a trecut la întreţinere, să plătească agentul termic consumat pentru căldură.

Noi plătim de trei ani căldură la asociaţie, deşi avem centrală de apartament. Când ne-am montat centrală, în urmă cu trei ani, am cerut acordul vecinilor şi al asociaţiei de proprietari.

Am primit acceptul, am întocmit dosarul de debranşare şi am demarat lucrările. Cei de la asociaţie au venit în apartament, au văzut că ne debranşăm, nu a fost nicio problemă. Ulterior, am mers să luăm avizul de la Termoficare.

Aici ne-au spus că nu ne putem debranşa, că suntem în zonă unitară. Nici nu ştim ce înseamnă asta, dar este ciudat că alţi doi vecini ai noştri s-au debranşat fără nicio problemă.

Am înţeles că şi alţi proprietari din alte blocuri sunt debranşaţi. Noi ne-am trezit pe listele de plată că avem de plătit căldură. Am plătit un an, doi, trei. Asociaţia refuză să ne scadă de la întreţinere,

spune proprietarul de la apartamentul 1.

De trei ani plăteşte la Termo, deşi are centrală

Asociaţia de proprietari şi-a dat acordul pentru deconectare de la sistemul centralizat

Timp de trei ani, familia Caracaleanu a plătit peste 6.000 de lei pentru căldura de la Termoficare, deşi nu a beneficiat de ea. Mai mult, au mers în instanţă cu furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL, dar cum furnizorul nu are niciun raport contractual cu proprietarii, instanţa le-a respins acţiunea.


Au început drumurile pe la Termoficare şi la primărie, timp în care curgeau facturile de la asociaţie.

Am mers la Termoficare, am făcut solicitări să fim scăzuţi de la întreţinere. Am fost în audienţă la primărie. Am bătut la uşa asociaţiei. Degeaba.

Mai mult, în Adunarea Generală din 2018 s-a aprobat că avem voie să ne montăm centrale de apartament. Cu toate acestea, noi am fost trecuţi în continuare pe lista de plată cu căldura,

spune Marin Caracaleanu.

Adeverinţă


Într-adevăr, în Adunarea Generală a Asociaţiei de proprietari din data de 16.04.2018 s-a aprobat propunerea de „montare a centralelor de apartament cu acordul implicit al asociaţiei de proprietari“, se arată în procesul-verbal. Acord pe care am văzut că asociaţia şi l-a dat în cazul familiei Caracaleanu.


În schimb, răspunsul de la Termo a fost clar, dar şi în acesta se precizează că asociaţia şi-a dat acordul.

Deconectarea apartamentului nr. 1, scara 1, din blocul 18, strada Paşcani s-a efectuat în baza acordului scris al Asociaţiei de proprietari, cu încălcarea dispozițiilor în vigoare.

Vă învederăm că SC Termo Craiova SRL nu are competenţa de a se implica în defalcarea şi repartizarea energiei termice pe deţinătorii spaţiilor locative individuale din condominii, această activitate revenind, potrivit legii, asociaţiei de proprietari,

se arată în răspunsul SC Termo Craiova SRL.

Cu alte cuvinte, Termo pasează responsabilitatea în curtea Asociaţiei de proprietari.

Asociaţia aprobă debranşarea, asociaţia îi bagă la plata căldurii

Asociaţia de proprietari nr. 3 Nicolae Titulescu este cunoscută ca o asociaţie cu probleme, cu conduceri care se schimbă frecvent, cu multe delapidări şi datorii la furnizorii de utilităţi. În cazul familiei Caracaleanu, asociaţia şi-a dat iniţial acordul de deconectare de la sistemul de încălzire centralizat.

Dovadă stă acordul din 28.06.2016, dar şi adeverinţa de executare coloană gaze din 26.06.2016. Ulterior, însă, a trecut respectivul apartament la plata căldurii.


Mai sunt proprietari care nu au primit aprobare de la Termo. Alţii au primit aprobare şi de la Termo, şi de la asociaţie, chiar dacă sunt în zonă unitară. Noi ştim că asociaţiile nu pot să ia hotărâri care contravin legislaţiei în domeniu.

Şi nu putem să le dăm aprobare şi să-i scoatem de la plata căldurii. Am întrebat şi la primărie şi să vedem ce ne răspund şi ei. Dacă merg în instanţă şi au o hotărâre judecătorească, noi punem în aplicare decizia instanţei,

spune Ion Tudoroiu, preşedintele Asociaţiei de proprietari.

Acesta mai spune că nu este responsabil de ce au făcut predecesorii săi de la asociaţie.

Primăria aruncă debranşarea în curtea asociaţiei

Asociaţia le dă acordul, asociaţia îi scoate de pe lista de întreţinere sunt de părere reprezentanţii primăriei. În schimb, Termoficarea nu poate da un aviz favorabil de debranşare pentru blocurile situate în zona unitară.


Blocul 18 face parte din zona unitară şi locatarii din acest condominiu nu au voie să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. Pe aceste considerente, este normal să plătească la Termoficare. Ei pot să meargă în instanţă şi, dacă au câştig de cauză, atunci asociaţia îi poate scoate de la plata căldurii. În cazul de faţă, dacă au acordul asociaţiei, cei de la asociaţie au întreaga responsabilitate,

a precizat Alin Glăvan, director executiv adjunct în cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS