4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljTelenovela „cartierul chinezesc“ - un nou episod. Finalul, tot imprevizibil

Telenovela „cartierul chinezesc“ – un nou episod. Finalul, tot imprevizibil

Telenovela „cartierul chinezesc“, care rulează la Craiova încă din 2014, a avut, zilele trecute, un nou episod.

Evident, cu aceiaşi actori şi acelaşi scenariu. Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) – pe de o parte, cea care urma să continue lucrările la ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, Primăria Craiova – pe de altă parte. Şi finalul a rămas acelaşi – tot imprevizibil.

„Vedeta“ ultimului episod a fost primăria. Aceasta a trebuit să modifice o Hotărâre de Consiliu Local (HCL) adoptată în luna aprilie. Proiectul de hotărâre s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de joia trecută.

De fapt, s-a votat încetarea efectelor produse de HCL nr. 196/2019, pentru că s-a constatat că, printr-o altă hotărâre, HCL nr. 136/2018, s-a schimbat regimul juridic al terenului fără acordul Guvernului.

Pentru construirea cartierului de locuinţe de pe strada Caracal, primăria luase terenul de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) – domeniu public al statului şi îl trecuse în domeniul public al municipiului.

Ulterior, l-a concesionat firmei Shandong Ningjian pentru construirea a 1.800 de locuinţe (23 de blocuri cu zece etaje). Chinezii promiteau că se vor mişca rapid, autorităţile anunţau cele mai mici preţuri (400 de euro/mp construit).

Totul până la finele anului 2016. În cele din urmă, totul a fost un fiasco. Ceea ce reuşise să construiască firma chineză a trecut, ulterior, în patrimoniul oraşului (1 august 2017).

Telenovela „cartierul chinezesc“, prelungită până în 2030

Când s-a văzut cu scheletul cartierului în braţe, Primăria Craiova a avut o tentativă de a continua lucrările cu bani de la bugetul local. S-a răzgândit şi a transmis terenul şi structurile existente cu titlu gratuit Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Aceasta urma să continue lucrările, dar pe bază de credit ipotecar (se construieşte cu banii beneficiarilor). Aşa că primăria a rămas doar să adopte, la nevoie, hotărâri în Consiliul Local cu privire la acest obiectiv. Şi a tot fost nevoie de ele.

Chinezii promiseseră primele 250 de locuinţe destinate strict Armatei în ianuarie 2017, iar restul în 2020. Termenul de predare a celor 250 de locuinţe a devenit apoi 2020. Până la urmă, printr-o nouă hotărâre de CL, adoptată la solicitarea ANL, termenul a devenit 15 ianuarie 2023.

Totodată, s-a prelungit şi termenul de finalizare a restului de 1.550 de locuinţe, din totalul de 1.800 – până la data de 18 decembrie 2030.

Primăria, prinsă în offside de MApN

Tocmai prin aceste hotărâri, care urma să stea la baza unor modificări ale hotărârii de guvern iniţiale (HG nr.1052/2013 privind transmiterea terenului de la MApN în domeniul public al municipiului Craiova), s-a strecurat greşeala mai sus menţionată.

„În urma analizării documentației, s-a constatat faptul că prin Hotărârea nr. 136/2018 s-a aprobat trecerea terenului aferent imobilului și a construcțiilor realizate la stadiul fizic, din domeniul public în domeniul privat al municipiului Craiova, schimbându-se regimul juridic al terenului fără acordul Guvernului“, se explica într-o adresă transmisă primăriei de MApN.

Tot aici, ministerul menţiona că, în mare măsură, a definitivat proiectul de act normativ, însă acesta nu poate fi inițiat pe circuitul de avizare, fără restabilirea regimului juridic al terenului, conform situației existente după intrarea în vigoare a HG nr. 1052/2013.

„Zilele trecute am primit de la Ministerul Apărării o adresă prin care ni se solicită că pentru a promova această prelungire de termen din 2020 în 2023 şi 2030, va trebui să trecem din nou terenul în domeniul public. Ceea ce nu impiedică în această perioadă ca ANL să-şi ducă procedura la bun sfârşit. Această hotărâre de CL va merge la MApN pentru a prelungi durata execuţiei. E o simplă formalitate. Era însă o urgenţă, pentru că o hotărâre de guvern nu se dă peste noapte“, a explicat şi primarul Mihail Genoiu.

ANL, în acelaşi stadiu ca în vară cu construirea primului bloc

Edilul a susţinut în şedinţa de Consiliu Local că Agenţia Naţională pentru Locuinţe este „în stadiu foarte avansat de a stabili constructorul care va demara lucrările la primul bloc“.

„Sper ca lucrările se înceapă în această toamnă“, a mai spus Genoiu.

Problema ar fi că din vară şi până acum ANL nu prea a făcut prea mulţi paşi înainte.

Telenovela „cartierul chinezesc“ - un nou episod
Telenovela „cartierul chinezesc“ – un nou episod

Agenţia are, într-adevăr, în derulare procedura de achiziţie a constructorului care va realiza primul bloc din ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal. Este vorba de blocul L2, un imobil cu regim de înălțime P+10, care va avea 109 apartamente.

Numai că termenul de depunere şi deschidere a ofertelor a tot fost prelungit. Ultimul termen stabilit, aşa cum reiese de pe site-ul ANL, a fost 2 august 2019. De atunci şi până acum, Agenţia nu a anunţat, pe site, cine va construi blocul L2.

Genoiu: Viteza de execuție este viteza cu care cetățenii doresc aceste locuințe

În momentul în care se va adjudeca licitaţia, se va şti şi preţul exact al unei locuinţe, după cum anunţa, în vară, Mihail Genoiu. „Din acel moment se pot face şi contractele ferme. Prioritari vor fi angajaţii MApN“, explica atunci primarul.

„Proiecția pe care a făcut-o ANL pentru 2030 este doar pentru a prelungi acel termen al Ministerului Apărării prin hotărâre de guvern, la un termen rezonabil. Viteza de execuție este viteza cu care cetățenii doresc aceste locuințe, pentru că este vorba de credit ipotecar. ANL nu se apucă să construiască un bloc decât în momentul în care acel bloc este deja contractat și cei care vor să se mute au acordul de la bancă pentru faptul că pot să contracteze un credit ipotecar. Dacă lucrurile se mișcă repede, dacă craiovenii sunt foarte interesați și cerința este foarte mare, totul se mișcă mult mai repede. ANL nu rulează banii cuiva, nici măcar ai guvernului. Aici e vorba de credit ipotecar, se fac apartamentele pe banii solicitanților“, mai menţiona edilul Craiovei.

Care este procedura de contractare a unei locuinţe din „cartierul chinezesc“

După încheierea contractului de antrepriză generală, ANL va calcula şi va afişa pe site preţurile de vânzare a locuinţelor.

După stabilirea preţurilor de vânzare, Agenţia va începe procedura de contractare a locuinţelor: solvabilitate bancă, încheiere contracte de mandat etc.

„Când vor fi contractate minimum 50% din locuinţe, ANL va demara procedura de obţinere a autorizaţiei de construire. După obţinerea autorizaţiei, între constructor şi beneficiar se va încheia contractul de construire. Ordinul de începe a lucrărilor va fi emis în momentul în care sunt contractate integral locuinţele, iar beneficiarii au asigurată sursa de finanţare“, explica Agenţia, într-un răspuns oferit, în vară, GdS.

În contractul de construire este prevăzut un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuinței. Termenul curge de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Primul bloc care se va construi în cartierul chinezesc: blocul L2
Primul bloc care se va construi în cartierul chinezesc: blocul L2

Într-un răspuns oferit GdS, ANL menţiona că „în conformitate cu proiectul tehnic, termenul de execuţie a lucrărilor rest de executat pentru blocul L2 este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere. Exceptând perioadele de sistare a lucrărilor“.

Utilităţile la „cartierul chinezesc“ cad în sarcina Primăriei Craiova

Utilităţile la ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal cad în sarcina Primăriei Craiova. Lucru confirmat şi de ANL.

„Municipiul Craiova va realiza, din surse de la bugetul local, execuția utilităților aferente construcțiilor (apă, canalizare, energie electrică, gaze, telefonie), căi de acces, iluminat public, alei pietonale, spații verzi, cu excepția celor care, în condițiile legii, sunt în sarcina operatorilor de utilități“, a precizat, pentru GdS, Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS