Au sosit ventilatoarele pentru răcirea gazonului de pe „Oblemenco“. Până să demareze acţiunea de decopertare a suprafeţei de joc, la stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova se vor instala două ventilatoare de mare putere.
Acestea au fost aduse, ieri, de societatea care a câştigat licitaţia, tot ea fiind şi cea care se va ocupa de montare. Contractul a fost atribuit la începutul lunii trecute firmei SC Gazonul SRL, din Braşov, pentru suma de 312.500 lei, fără TVA.
În vară, când a fost lansată licitaţia, Primăria Craiova nu avea certitudinea că va schimba gazonul de pe „Oblemenco“. Cum „dreptunghiul verde“ nu a fost niciodată la un nivel optim, s-a ajuns la concluzia că un sistem performant de ventilație, umidificare și răcire ar fi de mare ajutor.
Asta pentru că cele două megaventilatoare ar crea „o perdea de protecţie a firului ierbii împotriva temperaturilor ridicate“, după cum se explica în anunţul de participare la licitaţie.
Tot aici se menţiona că aceste ventilatoare ar duce la „obţinerea unor parametri optimi în ceea ce priveşte umiditatea, aerarea şi temperatura de la nivelul gazonului“.
E drept că ele nu şi-ar mai avea rostul acum, în plină toamnă, când nu se mai înregistrează temperaturi ridicate, dar pot fi folosite din vara viitoare.
Ventilatoarele pentru răcire vor fi de folos şi pentru noul gazon?
Cele două ventilatoare de mare putere ar permite „mişcarea maselor de aer la nivelul gazonului, precum şi hidratarea şi răcirea suprafeţei înierbate prin funcția de vaporizare a apei“.
Întrebarea este însă dacă acest sistem va fi de folos şi pentru noul gazon care va fi montat la arena din Bănie.
După cum se ştie, Primăria Craiova a anunţat că a ajuns la un acord cu Compania Naţională de Investiţii (CNI), cea care a finanţat construirea stadionului, şi cu constructorul privind schimbarea gazonului.
S-a ajuns la concluzia că actualul gazon natural ar trebui înlocuit cu unul ranforsat (hibrid), diferenţa de preţ urmând să fie suportată de la bugetul local.
Este vorba de suma de 297.500 de euro, aprobată deja prin votul unanim al consiliului local.
Acţiunea de schimbare a gazonului ar urma să aibă loc în această lună. Primul pas ar fi decopertarea actualei suprafeţe de joc.
Deşi s-a vehiculat că operaţiunea va demara imediat după votul din Consiliul Local, adică de joia trecută, gazonul a rămas pe loc.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, decopertarea nu poate demara fără ordinul de începere dat de CNI. Iar Compania nu a dat încă niciun semn, procedura fiind în derulare.
Ar mai trebui menţionat că primăria şi constructorul sunt cofinanţatori la schimbarea gazonului, în timp ce CNI nu dă niciun leu.
Compania s-ar fi ocupat însă de schimbarea soluţiei tehnice, fără de care nu se putea monta noul tip de gazon.