3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii trebuie să-şi monteze detectoare wireless de gaz

Craiovenii trebuie să-şi monteze detectoare wireless de gaz

Craiovenii sunt obligaţi să-şi monteze detectoare de gaze, inclusiv pe casa scării. Cei care au centrale de apartament să monteze şi pe instalaţia comună, care le traversează apartamentul.

Detectoarele automate de gaze naturale sunt în continuare o problemă pentru craiovenii care locuiesc la bloc.

Acestea ar trebui montate, după cum stabilea legislația în vigoare, cu precădere reglementările ANRE în încăperile în care există pericolul acumulărilor de gaze naturale.

Obligativitatea instalării acestor detectoare de gaze există de șapte ani, prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, dar nu prea a fost respectată.

Electrovalvă montată la intrarea în bloc/foto:Claudiu Tudor
Electrovalvă montată la intrarea în bloc/foto:Claudiu Tudor

Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip termopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.

În cazul utilizării detectoarelor, suprafaţa vitrată poate fi redusă la 0,02 mp pe mc de volum net de încăpere, se arată la punctul 3 din Ordin.

Problema detectoarelor, repusă pe tapet

contoare wireless
Contoare wireless

Problema a fost repusă pe tapet în anul 2015 prin ordinul ANRE 179/2015 (Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale). Prin urmare, craiovenii sunt obligați, conform acestui ordin, să-și pună detectoare de gaze, chiar dacă nu au centrală de apartament.

Această obligație apare mai ales dacă locatarul are la bucătărie geam termopan. Ce spune Ordinul nr. 179/2015? La articolul 8 se menționează:

În situaţia în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare,

OE constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei comune de utilizare, clientul final/clienţii finali are/au obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer,

dotate cu sisteme de semnalizare optică sau alarmare acustică la atingerea concentraţiilor periculoase şi cu comanda închiderii automate a alimentării cu gaze naturale.

Adică se montează detector de gaze în fiecare apartament.
Drept urmare, locatarii ce au făcut? Şi-au montat la aragaz un detector şi un electroventil între canea şi racord. În cazul scăpărilor de gaze, alarma era dată de detectorul de gaze doar în apartamentul cu pricina şi gazele se opreau automat la acel aragaz şi atât.

Detectoarele se montează şi pe casa scării

În contextul în care, în luna iunie 2018, legislația din domeniu a suferit o serie de modificări,

ANRE a publicat pe propriul site o serie de informații legate de montarea detectoarelor automate de gaze.

Conform acestora, detectoarele automate de gaze naturale trebuie instalate în toate camerele în care pot apărea scăpări de gaze naturale, inclusiv pe casa scărilor blocurilor.


Obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2), precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale:

Toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafețe vitrate, definite conform art. 128 alin. (1) lit. e), cu suprafața minimă totală de: a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere,

în cazul construcțiilor din beton armat; b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere,în cazul construcțiilor din zidărie;

pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip termopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere;

în încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere

Instalator

Astfel, raportat la prevederile art. 144 alin. (1), pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării

pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale.

Conform prevederilor normelor tehnice în vigoare, robineții de închidere asupra cărora acționează automat electroventilul se prevăd, după caz:

înaintea fiecărui contor;
pe fiecare ramificație importantă; pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare;
la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate,se montează un singur robinet; pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum.

Deținătorii de centrale, obligaţi să pună detector pe conducta comună

Proprietarii care şi-au montat centrale de apartament sunt şi ei obligaţi să monteze detector şi pe conductele vechi care le traversează apartamentul.


În camerele din apartamentele contorizate individual sau din apartamentele care nu sunt deservite de aparate consumatoare de combustibili gazoși ce sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din cadrul unei clădiri de locuit multietajate,

pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații,

se arată în Informarea ANRE din 2018.

Ultimele precizări ANRE

ANRE-ul a venit la finele anului trecut cu nişte precizări. În sensul că detectoarele de gaze montate doar pentru aragazul din apartament sau pentru centrală nu sunt suficiente.

Conform informării, trebuie montate detectoare şi pe casa scării, şi pe colaonele care traversează apartamentele centraliştilor.


Înainte au fost montate detectoare şi electrovane între canea şi racord. Dacă este o scăpare de gaze, detectorul închide electrovana între canea şi racord, nu închide gazul în tot blocul, pericolul tot nu dispare.

Prin urmare, la contorul de la intrarea în bloc se montează o electrovană, un robinet, la intrarea în bloc pe conductă, apoi se montează contoare wireless.

Dacă sunt scăpări de gaze, porneşte detectorul, se dă semnal într-un amplificator care este montat undeva la etajul doi sau cinci – șase, dacă este bloc-turn.

Semnalul se duce într-un panou de control la parter, care dă comanda şi închide electrovalva de la intrarea în bloc. Când se închide electrovalva nu mai este pericol. Din panoul de control se vede în ce apartament sunt scăpările de gaze.

Panoul funcţionează 24 de ore din 24 şi este alimentat de la tabloul electric al blocului. Este un sistem pe bloc, nu este doar pe apartament. Cele montate până acum erau doar în apartament şi închideau gazul între aragaz şi canea, iar pericolul era iminent.

Proprietarii trebuie să înlocuiască aceste detectoare de gaze cu cele prin sistemul wireless,

a declarat, pentru GdS, Daiana Cerban, reprezentant Gaz Power CDG SRL.

Craiovenii nu prea îşi montează detectoare

Detector de gaze
Detector de gaze

În Craiova sunt foarte multe blocuri care nu şi-au montat detectoare de gaze de nici un fel. Alţii şi-au montat doar în apartament. Când sunt scăpări de gaze, senzorul declanşează alarma.

Locatarii nu îşi montează şi pe casa scării, aşa cum cere acum ANRE-ul. Costurile sunt undeva între 300 şi 400 de lei. Oamenii invocă faptul că preţurile sunt mari pentru aceste detectoare automate.

Nu-i putem obliga. Reglementările spun că firmele care fac verificările şi reviziile periodice au posibilitatea să le sisteze furnizarea gazelor, să le ridice contorul, a precizat, pentru GdS, Ion Cauc, reprezentant firmă gaze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS