Municipiul Craiova a ratat titlul de „Capitala Tineretului din România“. În cadrul Galei Tineretului, care a avut loc aseară, la Iaşi, titlul a fost decernat oraşului Constanţa.
Craiova şi Constanţa au fost cele două finaliste ale acestei competiţii. Candidaturile lor au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice.
„Jurizarea s-a făcut urmărind coerența viziunii, claritatea obiectivelor și însemnătatea misiunii, dar și modalitățile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret și cu respectarea politicilor publice de tineret“, se arată pe site-ul competiţiei – capitalatineretului.ro.
Municipiul Constanța urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021. Titlul a fost oferit de către Comisia pentru Guvernanța titlului alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS și Primăria Municipiului Iași.
Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Iași, oraș care a deținut anterior titlul de „Capitala Tineretului din România“. Bugetul alocat pentru proiectele care urmează a fi implementate pe parcursul anului depăşeşte 2.640.000 de lei.
Cum a câştigat Constanţa titlul de „Capitala Tineretului din România“
Conceptul câștigător #ComeToSEAus, cu care a intrat în finală oraşul Constanţa, își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc.
În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri.
ComeToSEAus reprezintă îndemnul tinerilor constănțeni pentru comunitatea locală de a-și întoarce privirile către nevoile tinerilor dar și către potențialul lor de a schimba viitorul orașului. Pe de altă parte, conceptul propus reprezintă îndrumarea tinerilor de a îmbrățișa activismul civic și social și de a promova un model al implicării comunitare.
Una dintre misiunile aflate pe lista noul oraș câștigător este de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri.
Pe lângă acest titlu, Constanţa a obţinut şi premiul în valoare de 50.000 de euro este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului. Suma reprezintă şi un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.
Genoiu: Lupta nu se termină la Iași, continuă acasă
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, i-a felicitat pe tinerii craioveni pentru iniţiativă şi pentru faptul că au ajuns în finala competiţiei „Capitala Tineretului din România“.