Complexul Energetic Oltenia, Sucursala Electrocentrale Craiova II, şi-a făcut temele pentru această iarnă. Operatorul care asigură căldura oraşului şi-a luat măsurile de precauţie şi a montat suplimentar două cazane energetice de abur industrial.
Acestea produc împreună 100 de tone de abur pe oră şi asigură aproximativ 30% din consumul oraşului, la vârf de iarnă. Asta înseamnă că, în situaţia în care ambele grupuri energetice (cazane) „ar plesni“, caloriferele craiovenilor nu se răcesc.
Cazanele de câte 50 de tone funcţionează pe gaze şi nu pe cărbune, aşa cum sunt grupurile energetice. Ele asigură aproximativ 65 de gigacalorii pe oră, iar oraşul Craiova şi Fordul consumă 200 gigacalorii pe oră.
Foarte important de precizat este faptul că cele două cazane nu poluează. Testele de performanţă, făcute la punerea în funcţiune, au demonstrat că au o emisie de noxe foarte redusă. Acestea sunt sub valorile pe care le vor impune normele de mediu abia peste doi ani.
În caz de avarie, caloriferele craiovenilor nu se răcesc
Cazane mai puţin poluante
Cazanele de rezervă pentru căldură au costat CEO aproximativ cinci milioane de euro. În costuri sunt incluse şi instalaţiile auxiliare, racordurile şi sala de comandă. Nivelul de emisii este unul redus.
Dacă normele de mediu impun în următorii anii o limită a emisiilor de NOx de 80 mg/Nm3, cele două cazane sunt sub această limită (70 mg/Nm3-60 mg/Nm3).
Datornicii rămân fără căldură
Altul este motivul pentru care craiovenii riscă să rămână fără căldură în această iarnă. Vizaţi sunt cei care fac parte din asociaţiile cu mari datorii către SC Termo Craiova SRL.
În urma întâlnirii care a avut loc ieri, la sediul Primăriei Craiova, s-a decis sistarea căldurii şi apei calde în asociaţiile cu mari datorii către furnizorul de căldură. Discuţiile s-au purtat între reprezentanţii primăriei, ai CEO, ai SC Termo Craiova SRL şi lichidatorul judiciar SIOMAX.