7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOpoziţia, în război cu executivul în şedinţa Consiliului Local

Opoziţia, în război cu executivul în şedinţa Consiliului Local

Şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Craiova a fost o permanentă ceartă între opoziţie şi executivul primăriei.

Nici nu a început bine şedinţa Consiliului Local Craiova că au şi pornit discuţiile între opoziţie şi executiv. Subiectul: rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului pe anul 2019.

Atât consilierii PNL, cât şi consilierul din partea ALDE, Dumitru Mănescu, au taxat unele cheltuieli făcute de municipalitate, cum ar fi cele cu întreţinerea parcării subterane de la Teatrul Naţional, a Complexului Water Park sau a stadionului „Ion Oblemenco“.

Direcţia Servicii Publice a cerut executivului suma de 100.000 de lei pentru achitarea facturilor cu consumul de energie electrică pentru parcarea subterană, în timp ce Direcţia Baze Sportive a solicitat 300.000 de lei pentru achitarea facturilor la utilităţi, la Water Park. În fine, Direcţia Patrimoniu a propus şi ea suplimentarea cu 330.000 de lei a cheltuielilor pentru achitarea unor servicii la stadion, plus achiziţionarea unor steaguri (drapelul României, drapelul UE şi stema Craiovei).

Consilierii din opoziţie au considerat că parcarea subterană, stadionul şi Water Park-ul ar trebui să se întreţină din veniturile proprii, nu să solicite bani de la bugetul local.

„Cât din aceste cheltuieli de întreținere sunt susținute de primărie și cât din venituri poprii. Adică sunt încasări la parcarea subterană. Aș vrea să știu același lucru și la stadion, și la celelalte unități la care noi dăm bani și care au și venituri proprii“, a spus Dumitru Mănescu.

Plata sumelor rezultate din sentinţele civile definitive, subiect de ceartă în şedinţa Consiliului Local

Şi alocarea sumei de 419.000 de lei pentru „plata parţială a sumelor rezultate din sentinţe civile rămase definitive şi irevocabile“ a generat reacţii. „Nu înţeleg de ce plătim noi aceşti bani şi nu cei care au greşit“, au reacţionat liberalii.

„Ce se întâmplă, pentru că odată la trei luni noi tot plătim bani care rezultă din sentințe civile. Ori aceste sentințe civile au fost date în urma nepriceperii oamenilor din primărie ori nu am reușit să ne susținem punctul de vedere în instanță. Care este cauza acestor sume pe care le plătim?“, a mai întrebat consilierul ALDE, Dumitru Mănescu.

Nu a apucat însă să primească un răspuns pentru că a intervenit preşedintele de şedinţă, Gheorghe Nedelescu (PSD). „Prea multe date tehnice. Direcția Economică, vă rog să răspundeți în scris colegilor!“, a spus acesta.

„De ce plătim chirie la Hematologie?“

Consilierii din opoziţie au mai cerut explicaţii şi pentru suma de 490.000 de lei alocată către Spitalul „Filantropia“.

Banii sunt pentru reparaţiile efectuate la imobilul unde va fi amplasat RMN-ul, pentru unele dotări la Clinica de Hematologie (calculatoare, imprimante, frigidere pentru saloane), dar şi pentru chirie.

„De ce plătim chirie la Hematologie?“, a întrebat Adriana Ungureanu, consilier PNL.

Consilierii locali din partea PNL la şedinţa Consiliului Local Craiova
Consilierii locali din partea PNL la şedinţa Consiliului Local Craiova

„Clinica de Hematologie, în perioada în care se fac reabilitări, a funcționat în clădirea închiriată de la Casa de Asistență Socială. Contractul se va încheia imediat ce se termină lucrările. S-au mai făcut niște modificări la contract în ultimul timp, în sensul că au mai fost suplimentate niște lucrări. Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul lunii noiembrie. Dacă la sfârșitul lui noiembrie nu va fi finalizată lucrarea, constructorul va intra în penalități. Iar acestea eu știu că sunt foarte mari“, a explicat primarul Mihail Genoiu.

Şedinţa Consiliului Local. Indemnizaţiile administratorilor CAO, la secret?

Proiectul privind mandatarea reprezentantului Consiliului Local să voteze ordinea de zi în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor SC Compania de Apă „Oltenia” SA, din data de 7.11.2019, a stârnit scandal. Nu legat de persoana mandatată, ci de documentele ataşate la proiect de către Compania de Apă (CAO).

De aici aflăm că veniturile totale ale Companiei au crescut cu suma de 2.907.000 lei. Adică de la 119.731.000 lei la 122.638.000 lei (creştere de 2,43%). De unde această creştere? În principal, în urma ajustării tarifelor pentru apă şi canalizare, începând cu 1 iulie 2019.

„Veniturile au crescut din această ajustare a tarifelor. Observăm însă că, din acești bani, aproape toţi, adică 1.940.000 de lei, se duc în salarii. Deci, noi mărim tarifele cetățenilor ca să creștem salariile celor din CAO?“, a întrebat Dumitru Mănescu.

Consilierul PNL Flavius Sirop s-a legat şi de drepturile cuvenite administratorilor CAO pentru realizarea obiectivelor şi criteriilor de performanţă aferente anului 2018. Cei şapte membri care iau decizii în Consiliul de Administraţie al Companiei sunt menţionaţi în documentele înaintate de CAO, dar drepturile băneşti încasate au fost blurate.

„Noi nu vom vota nimic în alb, e absurd așa ceva. Este vorba de o hotărâre adoptată pe 10.05.2019, prin care se acordă drepturile cuvenite administratorilor, aferente anului 2018. Cifrele sunt șterse, nu este normal așa ceva și vom vota împotrivă“, a spus Sirop.

„Rog Compania de Apă să pună de urgenţă la dispoziție domnului consilier datele solicitate“, a cerut Gheorghe Nedelescu, consilier PSD, în calitate de preşedinte de şedinţă.

Ce s-a mai aprobat în şedinţa Consiliului Local

Ce au mai votat, joi, consilierii locali? Achiziţionarea de către SC RAT SRL a zece autobuze în sistem leasing financiar şi accesarea de către societate a unei linii de credit de 3.000.000 de lei.

De fapt, accesarea acestei linii de credit a fost aprobată încă de anul trecut, prin acest proiect de hotărâre modificându-se doar bunurile cu care se garantează creditul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS