Cazul de la Timişoara, unde trei persoane au murit de la o simplă deratizare prost făcută, ridică multe semne de întrebare. Ce firme fac deratizarea şi dezinsecţia în blocuri? Au sau nu autorizaţie astfel de firme şi, mai ales, cine le verifică? Cine comercializează soluţiile folosite în deratizare şi dezinsecţie şi cum sunt ele folosite? Ce resposabilitate au asociaţiile de proprietari şi ce vină poartă?
În primul rând, dezinsecţia şi deratizarea au rolul de-a preîntâmpina apariţia unor focare de infecţie în spaţiile comune de la blocuri, în special în subsoluri. Asociaţiile de proprietari, prin preşedinţi, trebuie să aibă grijă ca să asigure un spaţiu comun curat.
Motiv pentru care asociaţiilor li se recomandă să facă periodic dezinsecţia şi deratizarea pe casa scării, în subsoluri, în uscătorii, poduri, dar şi pe proprietăţile individuale, dacă proprietarii o cer. Deratizarea în spaţiile comune se face la intervale de maximum şase luni, iar dezinsecţia, trimestrial. Este singurul mod de a scăpa de gândacii din blocuri, de ţânţari, de căpuşele din spaţiul verde de lângă condominiu, de purici, dar şi de rozătoare.
În acelaşi ordin pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației se spune:
Până aici am aflat că există un cadru legal care obligă asociaţiile să se ocupe de dezinsecţia şi deratizarea pe spaţiile comune ale blocurilor.
Preşedintele sau administratorul trebuie să aibă habar de soluţiile folosite
Implicit, întreaga responsabilitate în selectarea firmei de Deratizare, Dezinsecţie şi Dezinfecţie (DDD), în verificarea soluţiilor folosite, în supravegherea operatorilor care dozează soluţiile folosite şi mai ales în transmiterea unor recomandări proprietarilor revine asociaţiei. Preşedintele sau administratorul trebuie să ştie care sunt produsele biocide acceptate şi aprobate de Ministerul Sănătăţii.
Specialiştii spun că, pentru spaţiile de locuit, sunt folosite soluţii biocide din categoriile III şi IV de toxicitate. Asociaţia trebuie să se informeze cu privire la modul de utilizare al acestora. Să nu accepte soluţii care nu apar în Registrul naţional de produse biocide. Să nu forţeze mâna persoanelor autorizate să dubleze sau să mărească doza de substanţă. Aceştia, dar şi proprietarii, trebuie să ştie că substanţele acceptate pentru a fi folosite în spaţiile de locuit nu trebuie să aibă neapărat miros.
Şi, foarte important, proprietarii trebuie să urmeze recomandările persoanelor autorizate, să nu folosească o perioadă de timp încăperea în care s-a făcut dezinsecţia sau deratizarea. Să aerisească şi să cureţe cu alcool obiectele din apartament.
Preşedinţi vigilenţi, deratizare fără probleme
Pe principiul unei deratizări ca la carte, alt preşedinte spune că atenta supraveghere a firmelor care fac dezinsecţia sau deratizarea se impune de la sine.
Dezinsecţia în apartamente, doar cu soluţii din grupele a III-a şi IV-a de toxicitate
Soluţiile folosite pentru dezinsecţie şi deratizare sunt din grupele a III-a şi a IV-a de toxicitate. Acestea sunt aprobate de Ministerul Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul naţional al produselor biocide. Cele din grupele I şi II de toxicitate sunt mai puternice şi se folosesc în agricultură.
Acesta mai recomandă celor de la asociaţii, dacă au dubii asupra soluţiilor folosite, să fotografieze etichetele şi să meargă la DSP. Totodată, a mai menţionat că firmele nu trebuie să facă rabat de la instrucţiunile trecute pe ambalajul soluţiilor.
Salubritatea, operator DDD
Alt operator DDD din Craiova este chiar operatorul de Salubritate al oraşului. Autorizaţiile şi avizele deţinute în domeniu de societate fac din aceasta una dintre cele mai responsabile în acest domeniu din oraş.
a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.