8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea rezidenţială face vâlvă în Craiova. Ce trebuie să ştie şoferii

Parcarea rezidenţială face vâlvă în Craiova. Ce trebuie să ştie şoferii

Introducerea din 2020 a parcării de reşedinţă cu plată în municipiul Craiova a pus pe jar cetăţenii. Mulţi craioveni s-au grăbit să depună la primărie cereri prin care solicită propriul loc de parcare în faţa blocului. Ceea ce trebuie să ştie însă aceştia este că solicitările lor nu au nicio relevanţă. Primăria Craiova a introdus, de anul viitor, taxa pentru parcarea rezidenţială, dar încă nu a finalizat procedura de inventariere şi cadastrare a tuturor locurilor de parcare din oraş. În plus, atribuirea unui astfel de loc de parcare se va face online, prin intermediul unei platforme electronice la care încă se lucrează.

Parcarea rezidenţială face vâlvă în Craiova. De când Consiliul Local (CL) a aprobat o completare a Regulamentului privind taxa de parcare pe domeniul public al municipiului, introducând şi termenul de „parcare de reşedinţă cu plată“ (februarie 2019), craiovenii au început să bată tot mai des drumul la primărie.

Teama de a rămâne fără un loc de parcare sau de a pierde locul obişnuit de parcare din faţa blocului i-a făcut pe mulţi craioveni să depună tot felul de cereri la Registratura primăriei. Solicitările cetăţenilor se referă la un singur aspect: achiziţionarea propriului loc de parcare.

Cum primăria a lansat, în august, şi proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2020, unde apare şi taxa anuală pentru parcarea de reședință, agitaţia în rândul craiovenilor a atins cote maxime.

Unii s-au grăbit să facă cereri la primărie, alţii au cerut explicaţii pe reţelele de socializare. Au fost şi craioveni care ne-au sesizat la redacţie şi au solicitat GdS să lămurească această situaţie.

„A început atribuirea locurilor rezidenţiale de parcare?“, „Unde se depun cereri şi până la ce dată?“, „Cine are dreptul la parcare de reşedinţă?“, „Ce se întâmplă dacă sunt mai multe maşini decât locuri?“, „Când are loc licitaţia?“, au fost întrebările la care craiovenii căutau răspuns.

Parcarea rezidenţială face vâlvă în Craiova

Primăria a instituit, din 2020, o taxă anuală pentru parcările din jurul imobilelor, folosite în mod curent de craioveni. A venit şi cu un cuantum al acesteia, în funcţie de zonă. Şi anume:

  • 150 de lei/an – pentru craiovenii care locuiesc în Zona 0 a oraşului, 120 de lei/an – pentru cei din Zona 1 şi 100 de lei/an – pentru Zona 2 a oraşului.
Craiovenii se dovedesc extrem de interesaţi de obţinerea propriului loc de parcare în faţa blocului, cu plata unei taxe anuale
Craiovenii se dovedesc extrem de interesaţi de obţinerea propriului loc de parcare în faţa blocului, cu plata unei taxe anuale

Parcarea rezidenţială este destinată tuturor utilizatorilor de locuri de parcare atribuite prin repartizare directă, conform HCL nr. 73/2019 (hotărârea aprobată în luna februarie).

Aici se menţiona că, acolo unde locurile de parcare din jurul blocurilor sunt suficiente pentru toţi locatarii, ele se vor atribui în ordinea depunerii cererilor. Adică pe criteriul „primul venit, primul servit“.

Unde însă locurile sunt insuficiente, se va organiza o licitaţie publică. Preţul de pornire al licitaţiei este exact cuantumul taxei pentru parcarea de reședință, menţionat mai sus şi prevăzut în proiectul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2020. De aici a pornit şi agitaţia.

Ce trebuie să ştie şoferii din Bănie

Ce trebuie să ştie însă şoferii din Bănie care îşi doresc propriul loc de parcare la adresa de domiciliu? Faptul că primăria se află încă în etapa de inventariere a tuturor locurilor de parcare din municipiu.

Parcarea rezidenţială va intra în vigoare de anul viitor, dar deocamdată nu s-a stabilit exact numărul locurilor de parcare cu plată destinate craiovenilor. Municipalitatea lucrează încă la implementarea unei platforme electronice, prin intermediul căreia să se obţină un loc rezidenţial de parcare.

Prin urmare, toate cererile depuse până acum la primărie pentru obţinerea unui loc de parcare de reşedinţă nu au nicio relevanţă.

„Noi am primit astfel de cereri şi le-am înregistrat, dar ele nu vor produce nici un efect. Atribuirea unor astfel de locuri de parcare se va face doar prin intermediul unei platforme electronice, aflată încă în lucru. Oamenii au depus tot felul de cereri în ultimul timp, dar ele nu au nicio relevanţă“, au explicat reprezentanţi ai Primăriei Craiova.

Parcarea rezidenţială face vâlvă în Craiova. Genoiu: Cetăţenii nu se ceartă între ei, se ceartă cu calculatorul

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a confirmat faptul că parcarea de reşedinţă cu plată va fi doar o chestiune online.

Parcările rezidenţiale fac mare vâlvă în Craiova. Locurile vor fi atribuite numai online
Parcările rezidenţiale fac mare vâlvă în Craiova. Locurile vor fi atribuite numai online

Cetăţenii îşi vor alege online propriul loc de parcare.

Numai acolo unde vor exista mai multe solicitări pentru un loc va demara o licitaţie. Procedura se va derula tot online, pentru „a nu apărea conflicte“.

„Parcarea rezidenţială va pune capăt unui conflict între cetăţenii care vor să aibă un loc de parcare şi cei care nu vor un loc al lor de parcare. Va fi, aşadar, o opţiune şi lucrăm la o variantă care va pune capăt la orice discuţie între cetăţeni. Vom da posibilitatea cetăţenilor să opteze pentru ceea ce vor, pentru locul pe care îl doreşte fiecare“, a spus edilul într-o emisiune de la un post local de televiziune.

„S-a lucrat la inventarierea locurilor de parcare din oraş, cu schiţe cadastrale, cu tot. Lucrăm acum la o platformă electronică în care să fie urcate toate aceste locuri şi să aibă acces oricine este interesat de parcarea rezidenţială. Cetăţeanul intră pe site-ul respectiv, bifează locul de parcare pe care îl doreşte şi rămâne cu el bifat. În momentul în care acel loc de parcare este bifat şi de către altcineva, atunci se licitează. Şi licitaţia se face tot pe site, tot electronic. Cine dă mai mult obţine locul de parcare. Acest sistem electronic va elimina subiectivitatea celui care ţine licitaţia. Totul se face electronic, cetăţenii nu se ceartă între ei, se ceartă cu calculatorul“, a mai precizat Mihail Genoiu.

Cine are datorii la DIT nu primeşte loc de parcare

Primarul Craiovei a menţionat că Regulamentul în vigoare privind taxa de parcare pe domeniul public nu prevede decât un loc de parcare pentru un apartament. Şi tot acest Regulament elimină din calcul maşinile de firmă.

Cei care deţin maşini de firmă vor fi obligaţi să şi le ducă la sediul societăţii. Sunt şoferi pe la firme de distribuţie care vin acasă cu dubele, cu maşinile de marfă şi ocupă locurile de parcare. Firmele nu pot avea locuri de parcare rezidenţiale“, a explicat edilul.

Ar mai fi de spus că, atunci când o persoană se înscrie online pentru a obţine un loc de parcare, ea va fi verificată în prealabil. Asta pentru că numai cei care nu înregistrează datorii restante la Direcţia de Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul primăriei vor avea dreptul la un loc de parcare.

Parcările rezidenţiale fac mare vâlvă în Craiova. Locurile vor fi atribuite numai online
Parcările rezidenţiale fac mare vâlvă în Craiova. Locurile vor fi atribuite numai online

Va intra, totuşi, în vigoare această parcare rezidenţială începând cu 1 ianuarie 2020? Surse din cadrul primăriei susţin că volumul de muncă pentru inventarierea şi cadastrarea tuturor locurilor de parcare este imens şi că e posibil ca acţiunea să nu fie gata până la sfârşitul anului. Şi, deci, să nu demareze chiar de la 1 ianuarie operaţiunea de taxare a parcărilor dintre blocuri.

Există însă şi varianta ca implementarea conceptului de „parcare de reşedinţă cu plată“ să se facă treptat în 2020. Pornind cu zonele din Craiova unde s-a reuşit cadastrarea locurilor de parcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS