2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVecinul cu tulburări psihice le-a adus copacul în bloc

Vecinul cu tulburări psihice le-a adus copacul în bloc

Un bloc din cartierul craiovean Nicolae Titulescu stă pe o bombă cu ceas. De ani buni, locatarii spun că sunt terorizaţi de un vecin cu probleme psihice. Aceştia susţin că bărbatul bolnav şi abandonat de familie este un real pericol. El aruncă de la balcon cu diverse obiecte, este bănuit că ar fi spart parbrizul mai multor autoturisme din parcarea blocului. Într-o singură noapte, a scos parchetul din locuinţă. A dărâmat un perete din propriul apartament, iar ultima trăsnaie, a adus în bloc un trunchi de copac din Grădina Botanică.

Proprietarii din blocul G1A din cartierul Nicolae Titulescu nu mai au linişte. Nu au curaj să-şi mai lase copiii să iasă singuri din casă, să-şi parcheze maşinile în faţa blocului şi nici să stea fără grijă în apartamente. De ani buni, oamenii spun că sunt terorizaţi de unul dintre vecini. Acesta este bolnav psihic, abandonat de familie şi mereu imprevizibil. Acţiunile lui sunt dintre cele mai ciudate, dar şi periculoase, spun vecinii. În zadar anunţă ei autorităţile că, în cele din urmă, se trezesc cu el pe cap.

Este un adevărat pericol. Este o persoană a cărui sănătate mintală este vădit tulburată. A fost luat cu jandarmii şi internat. Are multe antecedente. Mie mi-a spart maşina, dar şi altor vecini. Are plângere la poliţie şi nimeni nu face nimic. Familia l-a abandonat. Am înţeles că tatăl este plecat, undeva în Dubai. Ar mai avea o soră care l-a abandonat şi ea. Ar fi alergat-o cu cuţitul pe casa scării. Totuşi, tatăl îi trimite bani ca să se întreţină şi ar mai avea o pensie de boală. El este însă imprevizibil. A aruncat un frigider pe fereastră.

Aruncă haine, obiecte de pe balcon. A distrus prin apartament tot, podeaua, un perete de la bucătărie. Eu am copii şi îmi este teamă să-i las să meargă singuri pe casa scării. Când suni la poliţie spun că nu au procedură ca să ia măsuri. Ce aşteaptă să se întâmple, o tragedie? Acum a adus un copac în scara blocului. Îl face bucăţi şi îl duce în apartament. Ne terorizează. Aseară, când a adus copacul în scara blocului, l-am fotografiat şi i-am spus că sun la poliţie. Mi-a zis că îmi sparge ochelarii,

spune un locatar din bloc.

Copac în scara blocului G1A


Nu este singurul proprietar hărţuit de vecinul cu probleme. Alţii s-au trezit cu diverse obiecte aruncate la ei în balcon direct de pe fereastra locatarului de la apartamentul 11.

Mie mi-a aruncat în balcon un DEX, din ăla mare. Bine că nu am fost acolo. Cred că nu ar fi fost plăcut să iau în cap o lovitură. A spart într-o noapte vreo şase parbrize. Este un pericol! Cei mai afectaţi sunt locatarii care locuiesc în aceeaşi scară cu el. Eu stau la scara vecină şi tot nu am scăpat,

spune un proprietar.

Telefoanele date la poliţie rămân, de cele mai multe ori, fără un rezultat. Chiar dacă vin la faţa locului, oamenii legii spun că „nu au procedură“ şi nu pot lua măsuri împotriva bărbatului care este un pericol atât pentru el, cât şi pentru vecinii din bloc, şi nu numai.

Cu copacul în scara blocului

Lemne depozitate în uscătoria blocului de locatarul de la apartamentu 11

Ultima trăsnaie făcută de locatarul de la apartamentul 11 a fost să care din Grădina Botanică, în scara blocului, un trunchi de copac. După care, bărbatul a început să-l facă bucăţi şi să chitească lemnele rezultate în uscătoria blocului. Totodată, acesta a strâns frunzele din grădina blocului şi le-a aşezat în grămezi pe aleea de acces în bloc.

Când s-au trezit cu copacul în scara blocului, proprietarii din blocul G1A au sunat la poliţie. Unii spun că se tem pentru siguranţa lor, fiindcă bărbatul i-a ameninţat că o să lase gazul deschis în locuinţa lui. În plus, sunt speriaţi că acesta ar putea duce lemnele în apartament şi să le aprindă.

Ne terorizează. Nu mai putem. Mie îmi este frică să nu arunce blocul în aer. A zis că dă drumul la gaze. Dacă duce lemnele sus şi face foc cu ele, în apartament? Doamne, nu mai scăpăm!,

spune, mai mult în şoaptă, o locatară.

Poliţia vine, pleacă, vecinul cu probleme pshice rămâne

Ca şi în alte dăţi, proprietarii au chemat poliţia. În dimineaţa zilei de miercuri, 20 noiembrie, în faţa oamenilor legii, bărbatul cu probleme psihice a motivat că acţiunea lui este caritabilă. Acesta le-a explicat că a dus copacul în bloc ca să facă lemne pentru oamenii sărmani pe care vrea să-i ajute.

După lungi discuţii, acesta a catadicsit să scoată copacul din bloc şi să-l abandoneze în faţa blocului. „Da, îl scot că este copacul Grădinii Botanice“, a replicat bărbatul. Totuşi, după plecarea poliţiei, bărbatul şi-a reluat activitatea de rupere a crengilor copacului, vociferând mereu că face cuib de păsări pentru poliţie.


După-amiază (ieri – n.r.), a ieşit în faţa blocului şi a început să rupă părţi din copac. Spunea mereu că face cuiburi pentru poliţişti, pentru păsări, povesteşte un locatar.


Puşi în gardă de locatari, angajaţii de la asociaţia de proprietari au venit şi ei la faţa locului.


Cunoaştem situaţia acestui locatar de la apartamentul 11. Am înţeles că ar avea probleme de sănătate. Până de curând, sora lui s-ar fi îngrijit de el, dar de la o verme… El nu este violent , dar este un factor disturbator. Oamenii au reclamat că are tot felul de activităţi din astea, care îi deranjează pe vecini. Înt-o noapte ar fi scos tot parchetul din apartament.

Acum a luat un copac din Grădina Botanică l-a adus în scara blocului şi a început să-l facă bucăţi. Vecinii au chemat poliţia. Încercăm să-i găsim sora. Cu asociaţia nu are probleme, îşi plăteşte întreţinerea la zi. Nici ambulanţa nu-l ia dacă el refuză internarea,

spune Simona Țepuș, administrator la Asociația nr. 1 Iancu Jianu.

Legea nu ajută

Legea spune că astfel de persoane trebuie să aibă fie un reprezentant legal, fie unul convenţional.

Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, conform legislaţiei în vigoare, pentru a reprezenta interesele unei persoane cu tulburări psihice. Prin reprezentant convenţional se înţelege persoana care acceptă să asiste sau să reprezinte interesele unei persoane cu tulburări psihice,

art. 5, lit m,n/Legea nr. 487/2002 republicată în 2012.


Poliţia poate să sprijine cadrele medicale atunci când se face internarea nevoluntară a unei astfel de persoane cu tulburări psihice.

Colegii mei au fost la faţa locului. Într-adevăr, cele relatate de locatarii din bloc s-au adeverit. Au purtat discuţii cu bărbatul în cauză. Acesta poate fi internat dacă are un comportament agresiv cu el sau alte persoane. Procedura de internare nevoluntară se aplică numai după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate,

a declarat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS