7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInflaţia umflă taxele şi impozitele craiovenilor în 2020

Inflaţia umflă taxele şi impozitele craiovenilor în 2020

Taxele şi impozitele locale din Craiova vor creşte de anul viitor, pentru că ele vor fi indexate cu rata inflaţiei. Aceasta a fost stabilită încă din vară de Ministerul Finanţelor Publice şi este de 4,6%. Prin urmare, impozitele şi majoritatea taxelor pe care le vor plăti craiovenii în 2020 vor fi mai mari.

Taxele şi impozitele craiovenilor pentru anul 2020 au fost dezbătute, ieri, în sala mare a primăriei, în faţa unei asistenţe reduse. De fapt, dezbaterea a fost doar cu numele, pentru că a fost prezentat doar proiectul de hotărâre privind stabilirea și aprobarea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2020.

Acesta a fost publicat pe site-ul Primăriei Craiova încă din luna august, spre consultare publică, însă dezbaterea lui a fost anunţată din scurt, pe 25 noiembrie. Proiectul de hotărâre se va afla, astăzi, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Craiova, unde va fi supus la vot spre aprobare.

De ce cresc taxele și impozitele locale

Ceea ce trebuie să ştie craiovenii este că, de anul viitor, vor creşte majoritatea taxelor şi impozitelor locale. De ce? Pentru că ele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care a fost stabilită încă din vară de Ministerul Finanţelor Publice şi care este de 4,6%.

Cu mult peste rata inflaţiei din 2018, care s-a aplicat taxelor şi impozitelor din 2019 şi care a fost de doar 1,34%.

Aşadar, din 2020, craiovenii vor plăti mai mult pentru aproape orice taxă instituită de primărie, dar şi pentru impozitul pe clădiri, terenuri şi autoturisme datorat.

Exemple de creşteri a taxelor și impozitelor

În dezbaterea de ieri, directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, Elena Bonescu, a oferit şi un exemplu de impozit pentru anul 2020, care va creşte din cauza inflaţiei. Pentru un apartament situat într-un bloc cu trei etaje din zona A, cu o suprafaţă utilă de 70 mp, construit în 1999, clădire rezidențială, impozitul pentru anul viitor ar fi de 199 de lei, faţă de 191 de lei, cât a fost în 2019.

Şi impozitele pentru terenuri vor înregistra o uşoară creştere, la fel ca şi în cazul autovehiculelor. Pentru un teren din intravilanul Craiovei, spre exemplu, nivelul impozitului pe hectar va creşte în funcţie de zonă, după cum urmează: de la 8.712 la 9.113 lei (zona A), de la 6.586 la 6.889 lei (zona B), de la 4.507 la 4.714 lei (zona C), de la 2.141 la 2.239 lei (zona D). La autoturisme, creşterea se va simţi doar la cele care au capacitatea cilindrică mai mare de 2.001 centimetri cubi.

Taxele şi impozitele locale pentru anul 2020 au fost dezbătute la Primăria Craiova cu sala aproape goală
Taxele şi impozitele locale pentru anul 2020 au fost dezbătute la Primăria Craiova cu sala aproape goală

Iată şi exemple de taxe care vor fi mai mari în 2020. Taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public, cu excepţia parcărilor prin SMS, va creşte de la 41 la 43 de lei. Tot cu doi lei va creşte şi taxa de urgență pentru eliberarea unui extras de PUG/PUZ sau pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală: de la 51 la 53 de lei. La fel va creşte şi taxa de oficiere a căsătorie în sediul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor. De fapt, majoritatea taxelor vor fi mai mari în 2020 cu câţiva lei.

Care este noutatea anului 2020

Taxa de divorţ pe cale administrativă va fi, de anul viitor, 530 de lei (acum este 507 lei), iar taxa de oficiere a căsătorie în sediul primăriei va fi în cuantum de 901 lei (acum este 861 de lei). În fine, taxa de eliberare a Certificatului de agreere va fi de 2.651 de lei în 2020, faţă de 2.534 de lei, cât este acum.

Noutatea din 2020 este taxa pentru parcarea rezidenţială. Aceasta va fi de 150 de lei/an – pentru craiovenii care locuiesc în Zona 0 a oraşului, 120 de lei/an – pentru cei din Zona 1 şi 100 de lei/an – pentru Zona 2 a oraşului.

Cresc taxele de folosire a stadionului „Ion Oblemenco“

De anul viitor, vor creşte şi taxele de folosire a stadionului „Ion Oblemenco“. Pentru competiţiile fotbalistice (Liga I, Cupa României, meciurile echipei naţionale) taxa va fi de 47.070 de lei/eveniment, faţă de la 45.000 de lei cât este acum. Pentru meciurile din cupele europene, taxa de folosire a stadionului va fi de 116.252 de lei/meci, în creştere de la 111.140 de lei.

Pentru evenimente culturale (concerte, festivaluri etc.), taxa va creşte de la 84.650 de lei/eveniment la 88.544 de lei/eveniment. În ceea ce priveşte evenimentele speciale care presupun şi închirierea suprafeţei de joc de pe „Oblemenco“, taxa va fi de 135.216 lei, faţă de 129.270 de lei cât este în prezent.

În proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pentru anul 2020 se mai prevede anularea creanţelor fiscale restante mai mici de 40 lei, existente în sold la data de 31.12.2019.

Se păstrează bonificaţia de 10%, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, terenuri şi autovehicule datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie 2020. Se menţine, de asemenea, şi reducerea cu 95% a impozitului calculat în cazul mijloacelor de transport hibride.

În fine, taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, parcuri de distracţii şi activităţi de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale, diferenţiată pe zone de atracţie comercială, va rămâne aceeaşi şi în 2020.

Cum a decurs dezbaterea cu cetăţenii privind taxele și impozitele din 2020

În sala mare a primăriei, ieri, au fost puţine persoane interesate de subiect, aşa că o dezbatere efectivă a taxelor şi impozitelor locale nu a avut loc. Au fost, totuşi, ceva discuţii, însă ele au fost generate de consilierii locali din partea PNL prezenţi în sală.

Taxele şi impozitele locale pentru anul 2020 au fost dezbătute la Primăria Craiova cu sala aproape goală
Taxele şi impozitele locale pentru anul 2020 au fost dezbătute la Primăria Craiova cu sala aproape goală

Iniţial, aceştia au anunţat că aşteaptă să vorbească mai întâi cetăţenii, dar cum pe listă nu se înscrisese nicio persoană, au trecut la atac. „Este normal să nu fie persoane pe listă, pentru că asistăm la o debatere publică fără public, cu jumătate de sală goală, restul fiind oameni aduşi de la instituţii din subordinea primăriei şi a consiliului local“, a comentat Marinel Florescu.

„Să ştiţi că am fost foarte transparenţi, proiectul a stat o lună pe site, am primit 22 de amendamente în scris, de care s-a ţinut cont“, a răspuns atacului viceprimarul Stelian Bărăgan.

În ce stadiu se află parcările rezidențiale

În cele din urmă, din sală s-a ridicat un pensionar, care a cerut acces gratuit la Water Park pentru elevi şi pensionari. Răspunsul executivului a fost însă negativ. Spiritele s-au încis puţin atunci când s-a adus în discuţie taxa pentru parcarea rezidenţială. „Aţi cadastrat toate locurile de parcare din oraş? Sunt suficiente?“, au întrebat liberalii.

Răspunsul conducerii primăriei a fost că s-a făcut inventarierea doar a locurilor de parcare din zona 0 şi că urmează şi celelalte. „Acum stabilim taxa, amenajarea parcărilor este pasul următor“, a spus şi celălalt viceprimar, Adrian Cosman.

Un craiovean din sală a cerut să aibă posibilitatea să poată plăti şi pentru un al doilea loc de parcare, dar nu a primit un răspuns clar, iar dezbaterea a luat sfârşit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS