Primele Autobuzele Diesel Euro 6 achiziţionate de Primăria Craiova cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au ieşit pe poarta BMC Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ, din Izmir (Turcia) cu direcţia Craiova.
Update, ora 16.25: Primăria Craiova aduce noi date cu privire la autobuzele care urmează să ajungă în Craiova. Primarul Mihail Genoiu spune că:
Vin primele 10 autobuze, urmează alte 15
Primele 10 autobuze ProCity vor pleca chiar astăzi din fabrică, alte 15 vor ajunge până la finalul acestui an, urmând ca la începutul anului viitor să fie livrate și restul de 13.Autobuzele BMC Procity au o lungime de 12 metri, o lățime de 2.5 metri. Înaltimea maximă este de 3.4 metri. Acestea au 3 uși pe partea dreaptă, 2 uși a cate 2 foi fiecare. Capacitatea totală este de 97 pasageri, dintre care 26 pasageri pe scaune, 71 în picioare. Greutatea netă 10.700 kg conform celei mai recente versiuni a directivei europene din domeniu. Autobuzele sunt cu podea complet coborâtă (nu există trepte pe platforma pasagerilor pe toată lungimea autobuzului).
Înalțimea scării pentru toate ușile este de 34 cm fără a fi încărcat sau fără a fi folosit dispozitivul de înclinare. Standardul de emisii este Euro 6. Autobuzul dispune de o platformă auxiliară (rampă) pentru accesul persoanelor cu dizabilități.Confortul termic al pasagerilor va fi asigurat prin sisteme de climatizare – încălzire, ventilare și condiționare a aerului. Noile mijloace de transport sunt echipate cu GPS, iar pentru siguranța călătorilor acestea sunt dotate cu 6 camere de supraveghere de înaltă rezoluție, de tip dom, cu o carcasă anti-vandalism.În ceea ce privește informarea pasagerilor, autobuzele dispun de indicatoare traseu exterioare frontale și laterale ce pot afișa 2 rânduri independente cu până la 24 de caractere fiecare rând, iar două monitoare interioare tip LCD LED ultra-wide vor fi montate în compartimentul călătorilor.Autobuzele BMC Procity sunt echipate cu un computer de gestiune si management traficului (în scurt CGMT), cu funcții GPS, echipamente Wi-Fi și comunicare on-line, echipamente de numărare a pasagerilor la fiecare ușă (sisteme cu senzori 3D inteligenți și un analizor).
Sistemul este integrat cu CGMT și permite numărarea și raportarea numărului de pasageri transportați în anumite intervale de timp, stația de autobuz, traseul, numărul vehiculului etc.Reamintim faptul că Primăria Municipiului Craiova va continua modernizarea sistemului de transport public prin încă trei proiecte care sunt depuse pe fonduri europene și se află în diverse stadii: achiziția de autobuze electrice noi precum și achiziția a 17 tramvaie noi, moderne.
Conform contractului semnat cu firma care a câştigat licitaţia – BMC Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ, din Izmir (Turcia), primele 10 autobuze din totalul de 38 urma să fie livrate în data de 13 decembrie. O altă dată vehiculată de administraţia locală a fost 17 decembrie, dar nu a fost să fie. Cum turcii nu s-au ţinut de promisiune, reprezentanţii primpriei Craiova au mers la Izmir ca să „dea pedală” autobuzelor.
Viceprimarul Stelian Bărăgan şi Maria Nuţă, director Direcția Investiții, Achiziții și Licitații sunt la acest moment în Izmir ca să perfecteze actele şi să aducă autobuzele.
Autobuzele sunt cumpărate cu bani de la BERD
Primăria Craiova a luat de la BERD o primă tranşă de 4.114.917 euro (din totalul de 15 milioane de euro). Cu aceşti bani va plăti lotul de 25 de autobuze.
Autobuzele Diesel de la BMC au o lungime de 12 metri şi o capacitate de 97 de pasageri, dintre care 26 pe scaune. Autobuzele dispun şi de un sistem de supraveghere video în interior și în exterior. Sistemul include şase camere digitale de înaltă rezoluție, cu o carcasă antivandalism.
Preţul unui autobuz este de 845.470 lei + TVA, adică 1.006.110 lei (aproximativ 215.000 de euro).Autobuzele vor fi albastre – „culoarea tradiţională a oraşului“, din câte a spus primarul Mihail Genoiu.