6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCeartă pe uscătoria din bloc

Ceartă pe uscătoria din bloc

Supărare mare printre locatarii blocului M8 din cartierul craiovean Valea Roşie. Motivul, disputa pe uscătoria aflată la parterul blocului. În ciuda faptului că stau de zeci de ani la bloc, proprietarii tot nu au mai învăţat că părţile comune ale blocului se folosesc în comun. În plus, din lipsă de spaţiu pentru depozitarea unor obiecte, trasnformă uscătoriile şi spălătoriile în debara. Proprietarii au mers până acolo încât au parcelat spaţiul din uscătorie cu linii trasate cu vopsea.


De unde a pornit scandalul? De-a lungul timpului, uscătoria blocului a fost folosită mai mult de proprietarii de la parter pentru uscarea rufelor. Alexandru Stancu este unul dintre ei, spun ceilalţi locatari. Odată cu apariţia în bloc a unor vecini noi, la etajul I, „dominaţia“ celor de la parter a fost tulburată.

Cei dintâi şi-au revendicat şi ei dreptul asupra spălătoriei. Numai că au folosit spaţiul comun nu pentru uscarea rufelor, ci pentru depozitarea unor bunuri. Ce-i drept, a rămas spaţiu suficient pentru tot blocul. Conflictul, însă, a degenerat şi, ca prin minune, sârmele pentru întins rufe au dispărut de la locul lor.

Alexandru Stancu,proprietar în blocul M8

Uscătoria era folosită mai mult de noi, cei de la parter. Noi nu avem balcon unde să ne punem rufele şi le aducem în uscătorie. De când la etajul I a apărut un vecin nou, lucrurile s-au stricat. Acesta a adus aici cauciucuri, o bicicletă, o maşină de spălat, rigips. În plus, eu m-am trezit cu sârmele pe care puneam rufele la uscat rupte. Am făcut adrese la asociaţie şi am primit un răspuns care nu mă mulţumeşte,

spune Alexandru Stancu.


În bloc, părerile sunt împărţite, dar concluzia este aceeaşi: uscătoria este a tuturor.
„Au fost nişte sfori, dar am înţeles că nişte vecini le-a dat jos. Eu nu am fost de acord, că am făcut o şedinţă pe scară, unii au fost de acord, alţii nu au fost. Aşa s-a ajuns aici. Uscătoria trebuie folosită de toţi“, este de părere un locatar din blocul M8.



Preşedintele asociaţiei, depăşit de situaţie



Ca un făcut, însuşi preşedintele asociaţiei de proprietari locuieşte în blocul cu pricina. Numai că reprezentantul proprietarilor spune că este depăşit de situaţie. El are o cu totul altă variantă cu privire la problema uscătoriei.

Proprietarul care reclamă, Stancu, folosea singur uscătoria. S-a judecat cu toţi cei din bloc şi până la urmă a fost obligat să le permită tuturor accesul. Acum îl acuză pe cel de la etajul I, unul Gaură, că i-a rupt sârmele şi că a dus acolo diverse obiecte şi el a fost deranjat. Din această cauză a început iar cearta. S-au bătut, a venit poliţia, au fost amendaţi. Am ţinut şedinţă de comitet, am dat decizie în care am arătat că uscătoriile sunt spaţii comune.

Nu mai ştiu ce să le fac! Am verificat toate uscătoriile şi am găsit diverse lucruri. Eu i-am spus că-i cedez partea mea, fiindcă nu o folosesc. Oamenii nu înţeleg că uscătoria este spaţiu comun. Iar locatarul de la parter şi el aducea acolo butoiul cu varză. I-am spus să-şi spună sârmele la loc şi să-şi pună rufele la uscat, altfel ajung iar în instanţă,

a precizat Ion Nuţă, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 14 Valea Roşie.


Pe locatarul de la etajul I nu l-am găsit acasă să-i cerem un punct de vedere cu privire la acuzaţiile aduse de vecinul de la parter.



Legea este pentru toţi



Legea Asociaţiilor de proprietari 196/2018 spune clar la art. 2, lit. p:

Părți comune – părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună.

Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată


Iar la art. 35, alin. 1, lit. e, se precizează:

Schiţa blocului

În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate, constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele: locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum;

holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul – partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS